Genietkind.

Een genietkind. Dat ben je.

Kletsen kletsen jeetje mama houdt je niet meer bij! Niet alleen zeg je losse woordjes, nee hoor, er worden woordjes met elkaar verbonden. ‘Poekjje leeusje!’ is favoriet, dus eens in de twee weken gaat mama naar de bieb om een nieuwe stapel boekjes te halen. Er zijn ook puzzels bij de bieb. Makkie voor jou, je weet het precies en binnen no time zitten alle stukjes weer in de inlegplank. In de kamer heb je nu je eigen knutsel, lees en bouwtafeltje. En een poppenhuis gebruiken we als extra kastje. Je hebt al je eigen CD-verzameling met allemaal leuke liedjes. 

En boekjes, heel veel boekjes.


Je bent dol op fietsen, als mama zegt: ‘ga je mee fietsen meisje?’ sta jij al bij de kapstok. Jas aan mama, soenen aan! En ja mama ook. En hopla, daar gaan we, hele stukken fietsen we, uren blijven we weg. Je hebt bootjes zien varen en ach meisje wat ben je toch dol op mooowles!! Het liedje zo gaat de molen, dat doe je altijd mee. Op de fiets is dat liedje favoriet. Alle eendjes zwemmen in het water, ja hoor, dat liedje zing jij alleen. Ik denk alleen dat niet iedereen het herkent, maar mama wel, mama wel…! Poesje mauw in innig duet, ik begin de zinnetjes en jij maakt ze af. En soms zingt mama expres verkeerd, oh wat moet jij dan lachen meissie!
Je kent wel honderd dieren, niet alleen hond poes varken schaap paard eend koe tijger leeuw en aap, maar zelfs de flamingo cavia koala krokodil papagaai slak bij spin kangoeroe en stip (het lieveheerstbeestje). Te veel om op te noemen!
Ach wat ben ik trots als de juffen vertellen dat je alle kindjes bij naam kent. Dat jij, als ze zeggen dat jullie naar buiten gaan, meteen naar de jassen loopt en niet alleen je eigen vestje terugvindt, maar ook jassen van je vriendjes uitdeelt.
In het weekend praat je me bij..
‘Auwtoo ik haht!’
‘was je heel hard gegaan met de auto, meisjelief? Op het kinderdagverblijf?’
‘Haht, BRRRRROEMMM!’ 
‘ja zo doet de auto ja, broem!
‘lijbaah Tom’
‘En ging je van de glijbaan met Tom? En wie was er nog meer?’
En dan noem jij alle namen op. Je kent zeker acht kindjes bij naam. En ook de juffen weet je allemaal zo op te noemen. Dat vind je leuk, namen noemen. Dus we gaan vrolijk door: opa, oma, de twee tantetjes, je neefjes. Die ook ja, die ook. En Lola, Kiki, Muis, Okkar, Lollifant, Eeeefaa en (made)Lieffff. Dat zijn je poppen. Oh zo schattig zoek je als mama een pop verstopt. ‘Loolaaa waah beeehjuhh !’ met dat lieve lieve stemmetje van je. Helemaal op dreef kom je ze allemaal omstebeurt aan mama geven. Ze gaan allemaal bij me op schoot. En dan jij erboven op. Koeien!! En ja liefie, we kroelen, we kroelen de stukken ervanaf! 


Tomme Tomme wil je, als je buiten bent. Of in de tanbat. Ja ik duw je, lief klein meisje met je lieve staartjes en je lachende ogen, giechelend en gierend van plezier. Schommelen schommelen, meisje wat ga je hard! En in de tanbat samen scheppen en taartjes maken. Of daar speel jij alleen terwijl mama relaxed een boekje leest in de hangmat.
Je hebt je buurmeisjes ontdekt, die dol zijn op hun kleine buurmeisje en duwen je ook graag als je in de schommel zit.
Ach meisjelief wie is er nou niet dol op jou??!
’s morgens als jij wakker bent en mama nog een beetje slaperig. Soms als ik zeg, ga nog maar even slapen liefie, luister je en slapen we nog even een uurtje. Maar soms ook niet. Dan kom je bij mama in het grote bed, iedere ochtend sinds jij er bent worden we daar samen wakker. We ‘koeien’, of mama laat jou giechelen. En jij kan al zo goed ‘a-kimmen’ van het bed af, eerst je voetjes en dan de rest erachteraan. Je struint mama’s kamer door, vindt de sokken en die moeten aan. En Soenen ook aan dan natuurlijk. Zo help je mama aankleden en daarna helpt mama jou.
Ach stond de tijd maar stil, kon ik al die gelukmomentjes maar vangen om nooit meer te vergeten.
Even snel opschrijven hier!
Lief meisje, groei jij maar door, ontdek de wereld, vind de achterkant van de tuin, de kippen van de buren, de molens, de bossen, de zandbak, de kindjes om mee te spelen en muziek om op te dansen, met je lieve billetjes draaien heen en weer. Ik loop met je mee ik geef je kusjes, troost je verdrietjes kroel je haartjes, was je handjes en poets je billetjes, lach om je giecheltjes en je grapjes. Ik hoop dat jij altijd zo vrolijk, zo lief, zo vol genieten blijft!
Mijn slimmertje lachebekje vrolijkje…
Kadootje voor de hele wereld….!