Erfenis in zicht… ooit… hopelijk nog lang niet…

Afgelopen vrijdag, toen ik vanwege de logeerpartij van Zonnekind haar opa – die toevallig ook mijn papa is, – sprak, werd een vaag toekomstperspectief opeens een heel stuk concreter. Oppasoma en opa gaan hun huis verkopen. Wij, de zussen en ikzelf, drongen daar al een tijdje op aan. Ze worden een dagje ouder en ze hebben al jááááááááááááááááááren (of misschien nog wat a-tjes erbij) al vage plannen / wensen / dromen om in het dorp te gaan wonen waar oma ooit geboren is. Het wordt tijd, voordat het te laat is….

Ze zijn nu immers beide 70…

Dus ja, ze doen er goed aan om de verhuisplannen wat concreter te maken. Oppasopa vertelde me gisteren dat er al verschillende makelaars geweest waren. Ik fluisterde hem nog wat tips toe over onderhandelen met makelaars. Hij vertelde me dat hij met een notaris gaat praten over een belastingvrije schenking. Niet helemaal nieuw voor me: hij is hier al jaren over aan het nadenken. Maar ook dat lijkt nu concreet te worden.

De plannen zijn als volgt: zij kopen het huis van de winst op hun huidige woning. De nieuwe woning is dus meteen zo goed als hypotheekvrij (oh joy!). Het huis schenken ze ons: de zussen en mij. Belastingvrij, want hopelijk allemaal nog dit jaar en dan mag dat. Zij hebben vervolgens het huis in gebruik zonder woonlasten / huur / hypotheekbetaling. Ook betalen ze ons ieder jaar de vermogensbelasting die wij verschuldigd zijn omdat wij in bezit zijn van de woning, met zijn drieën.
Mochten ze vervolgens, hopelijk pas over een groot aantal jaren, komen te overlijden, dan hebben wij de erfenis belastingvrij in de vorm van het huis, dat dus eigenlijk al van ons is. Ook erven wij dan alsnog een bedrag dat al een paar jaar eerder op papier geschonken is aan ons, en zei weer teruglenen aan ons.

Klinkt als een gedegen plan en ik ga het plan zeker even met mijn accountant bespreken.

In het gesprekje durfde ik te vissen naar het bedrag waarop ik kon rekenen qua erfenis. Altijd een lastige vraag om te stellen aan je ouders, natuurlijk… En eerlijk gezegd heb ik altijd, als dit onderwerp ter sprake kwam, geroepen dat ik liever had dat ze dat geld aan zichzelf uitgaven.
Maar aangezien ze dat toch niet doen, wil ik eigenlijk best graag weten om hoeveel geld het dan gaat, sinds ik gestart ben met het versneld aflossen van mijn hypotheek. Het gaat immers uiteindelijk toch om mijn financiële toekomst en kan een rol spelen in de vraag hoeveel pensioen ik eigenlijk moet opbouwen.

Zonder blikken of blozen noemde mijn vader een behoorlijk bedrag… die ik waarschijnlijk toch wel binnen 20-30 jaar ga ontvangen….

….

Ik ga maar weer eens aan de excel…. ….en in gesprek met mijn accountant…. want hoe neem je zo’n erfenis mee in je financiële planning? Ik hoef immers ook weer niet persé een megagroot pensioen én hypotheekvrij te zijn, tegen die tijd…

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in financieel-plan, geld, toekomst. Bookmark de permalink .

14 reacties op Erfenis in zicht… ooit… hopelijk nog lang niet…

 1. als ik tijdens een fietstochtje probeer te berekenen wat ik nodig heb aan pensioen (=spaargeld en daarvan 4% opbrengst per jaar) naast een afgelost huis, dan kom ik toch uit richting een half miljoen. Dat is de achterkant van een sigarenkistje, sorry fietsknooppuntenvelletje, maar toch. Dat zijn mijn uitgaven nu per maand, minus woonlasten, met wat marge ivm zorgkosten.
  Daarin zit dus de aflossing van t huis niet mee.
  Als dat zo ongeveer is wat je vader noemde, dan ben je snel klaar. Anders is het alleen een bedrag dat een keer binnenkomt, en in het totaalplaatje meetelt. Natuurlijk helpt het heel erg om dat totaalplaatje (afgelost huis en inkomengevend spaargeld) te bereiken, maar ik denk dat je nog even door moeten puzzelen aan andere inkomens, zoals je bedrijf nu. Enzo.
  Puzzel ze!
  (En als ik denkfouten maak, hoor ik dat natuurlijk graag. Dan kan ik m'n eigen excelletje verbeteren)

  Like

 2. Ik verwacht ook een erfenis, via mijn moeder. Van mijn schoonouders verwacht ik niets, daar is de situatie anders.
  Ik heb er voor gekozen die evt. erfenis niet mee te nemen in mijn berekeningen. Ook al is het huis van mijn moeder nu al hypotheekvrij, ik kan niet in de toekomst kijken, wie weet wordt ze honderd en maakt ze veel zorgkosten of moet ze straks in een oude van dagen huis haar vermogen opeten.

  Like

 3. Cleo zegt:

  Even een snelle reactie. Laat dit vooral goed uitzoeken door jullie fiscale adviseurs. Deze constructie kent namelijk nogal wat fiscale haken en ogen. Onder andere wat de waardering van het huis betreft (nu en bij overlijden van je ouders) en vooral rond de verplichte vergoeding die je ouders mogelijk moeten betalen aan jullie. (mogelijk 6% van de WOZ) voor het woongenot. Er zijn nog meer valkuilen, maar dat voert in dit vakje te ver 🙂

  Like

 4. Ik zou het denk ik zelf niet meenemen in mijn planning, maar meer kijken naar wat voor nu een goede balans is. Als je nu helemaal alles afknijpt en straks ineens zo'n bak krijgt dat het 'voor niets' lijkt, dan lijkt me dat niet ideaal, maar je kunt ook niet 'op de pof' gaan leven, omdat er straks misschien wat komt. Want voor hetzelfde geld komt er toch nog een situatie langs waardoor je ouders besluiten het zelf op te maken. Maar het blijft altijd ingewikkeld, elke dag leven alsof het je laatste dag is, maar dan toch op een manier dat er wat over is om ook weer een volgende dag te hebben 😉

  Like

 5. mm-iirraah zegt:

  …. Ga jij uit van wel volledig AOW…? Ik heb daarnaast ook al ongeveer 13 jaar pensioen opgebouwd, de afgelopen jaren, ook als DGA…. Maar HEE ik ga het nog deze maand voorleggen aan mijn accountant! 🙂

  Like

 6. mm-iirraah zegt:

  … heb je een punt… maar die schenking die gaan ze denk ik sowieso al doen dus de erfenis is soort van gegarandeerd….

  Like

 7. mm-iirraah zegt:

  Bedankt voor je tip wat betreft WOZ! Ik ga er vast nog op terugkomen nadat ik met mijn accountant gesproken heb…

  Like

 8. mm-iirraah zegt:

  Even een algemene opmerking: ik verbaas me er niet over dat de consuminderaars onder ons (en dat is denk ik meer dan driekwart van mijn lezerspubliek) het niet zou meenemen in jullie planning… 🙂 Jullie zijn aan de voorzichtige kant qua plannen.

  Maar goed… eerlijk gezegd… ik ben dat toch niet helemaal van plan, om zo voorzichtig te zijn… Laat nog wel weten hoe ik hier uiteindelijk mee zal omgaan: na het gesprek met mijn accountant…!

  Like

 9. Daantje zegt:

  Poeh, ik denk dat ik het niet zou willen weten als ik zo'n erfenis zou krijgen! Ik laat me graag verrassen 😉 Al is het natuurlijk wel goed om alvast voorzorgsmaatregelen te treffen. 🙂

  Like

 10. Cleo zegt:

  Graag gedaan. Houd er wel rekening mee dat niet elke accountant of fiscalist deze materie goed beheerst. Dit is een artikel (10) in de Successiewet dat heel specialistisch is en in de afgelopen jaren een paar keer drastisch is gewijzigd. (Om te voorkomen dat nog meer ouders hun huis fiscaalaantrekkelijk aan de kinderen overdeden 🙂 )

  Like

 11. Fijn om te horen zoiets. Maar inderdaad ook wel een lastig onderwerp. Ook om naar te vragen.

  Huisvlijt

  Like

 12. Bloem zegt:

  Mij bekruipt het gevoel dat er iets te makkelijk over wordt gedacht.
  Het huis moet straks, belastingtechnisch, bij je vermogen worden geteld.
  Met 3 zussen eigenaar: wat als 1 wil verkopen?
  Volgens mij heb je meer aan de schenking van een ton om daarmee je
  hypotheek te verlagen.

  Like

 13. oké dat is dan een andere situatie. Maar laat je goed informeren, dat doe je wel jou kennende 😉

  Like

 14. Ineke zegt:

  Ben ik met Bloem eens. Kijk uit dat er geen ruzie komt om geld. Had ik in oze fam ook niet verwacht maar gebeurde todh helaas. Regel het aub goed.

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s