Waarom is eten in kleine huishoudens duurder??

Het Nibud zegt het en ik heb het altijd voor waar aangenomen: het inkopen en koken voor meer personen is goedkoper wanneer het gezin groter is.

Nibud

Omdat wij met zijn tweetjes zijn, zou ik dus voor €6,42 per dag aan voedsel nodig hebben, terwijl dat nog maar €4,09 zou zijn wanneer ik niet één, maar drie kinderen zou hebben. Of twee echtgenoten…

Ik heb me dus nog nooit afgevraagd waaróm dat zou zijn…. Waarom eten mensen die met vier of meer samen in één huis wonen, goedkoper? Eten ze minder? Eten ze minder dure etenswaren?

… daar geloof ik niks van…!

Wat het dan is??

Ik kan twee redenen bedenken:

 1. voedsel in bulk kopen is goedkoper
 2. als je met weinig woont, gooi je relatief meer voedsel weg

Daar moet dus iets aan te doen zijn en die uitdaging wil ik met mezelf aan gaan. Toen ik anderhalf jaar geleden begon met budgetteren, lette ik immers ook érg goed op om op maat te koken en restjes te verwerken in een volgende maaltijd. Ik doe dat nu nog steeds. Denk ik. En ja hoor, soms doe ik dat ook…

Maar… gooide ik laatst niet een bak vergeten spaghetti weg? En vond ik vorige week niet ergens achterin mijn koelkast een vergeten bakje beschimmelde aardappeltjes?

Dus ja. Daar ga ik toch maar weer wat meer op letten: géén voedsel weggooien!!

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in consuminderen, dagelijksedingen, eten, geld, milieuvriendelijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Waarom is eten in kleine huishoudens duurder??

 1. Korreltje zegt:

  Het lijkt financieel wel aantrekkelijk om een kind of twee in te ruilen voor twee echtgenoten 🙂 (Werkend, graag. Veel uren per week van huis en geld naar mij sturen!)

  Wij gooien elke dag veel bereid voedsel weg. Al was het maar omdat we voor 2 volwassenen en 3 kinderen koken en de jongste twee zelden bord leegeten (of aanraken). Minder koken dan nodig is vind ik geen optie. En alles bij elkaar gooien en bewaren ook niet.

  Like

  • mariimma zegt:

   … tja… eigenlijk blijft het raar dat als eten eenmaal op een bord heeft gelegen, het “vies” zou zijn en weg gegooid zou moeten worden… Waarom niet alsnog invriezen voor een makkelijke maaltijd later in de week…?

   (dat van die twee echtgenoten vind ik een prima idee… ook als ze gewoon af en toe thuis zijn en het huishouden plus de tuin doen zeg ik geen “nee”!)

   Like

   • Korreltje zegt:

    We bewaren wel eten uit de pan in (pasta/stamppot), maar dan alleen als het ‘lekker’ was. Als kinderen het de eerste keer slecht eten doen we er geen tweede opgewarmde ronde van. En zeker niet als ze er in hebben zitten wroeten met hun vingertjes…

    Like

   • mariimma zegt:

    haha ik dat laatste geval snap ik het…

    Like

 2. hetiszoalshetis zegt:

  Volgens mij staat dat er inderdaad om bulk inkopen goedkoper is en omdat je minder restjes overhoud. Maar ja, met als jij vraag ik me af of dat klopt. Want ook als je maar alleen bent..of met twee…kan je grotere hoeveelheden tegelijk koken en invriezen, dan ben je niets duurder uit lijkt me.

  Like

 3. Riet zegt:

  Je houdt toch vaker eten over als je alleen bent. Als voorbeeld Drie keer bloemkool in een week vind ik toch wel een opgave. Ik koop dan maar zo’n kleintje en die is veel duurder

  Like

  • mariimma zegt:

   bloemkool kun je geblancheerd invriezen. In dat geval ben je niet duurder uit en bovendien scheelt het de 2e en 3e keer koken nog tijd ook: de bloemkool is al in stukjes en geblancheerd.

   Like

 4. Lis zegt:

  meestal zijn de porties in de winkel afgestemd op 3-4 personen, waardoor de verspilling bij kleinere huishoudens groter is. Zij kopen eigenlijk teveel, en door tóch elke dag wat anders te willen eten, gooien ze meer weg. De boodschappen die wel per persoon, of per twee, verpakt gaan zijn relatief duurder per persoon.
  Valt of staat eigenlijk met goede planning, goed inkopen, invriezen, en meer van dat soort ‘saaie’ bezigheden… dus de gemiddelden zullen wel meer kwijt zijn, gemiddeld 😉

  Like

 5. Siny zegt:

  Koken kost voor 1 persoon net zoveel aan energie dan een grotere pan.

  Like

 6. Immie zegt:

  Invriezen scheelt al een boel eten weg gooien. Ik woon ook alleen en ik heb juist de ervaring dat het niet perse duurder hoeft te zijn. Ik eet van bijvoorbeeld een pan nasi wel drie of vier keer. Een gezin maar èèn keer. Dus in verhouding ben ik dan voordeliger uit. Ik vries veel eten in. Ter voorkoming van weg gooien en om inderdaad niet drie keer in de week dezelfde groente te moeten eten.

  Like

 7. Ik weet niet of het waar is wat ze daar bij Nibud stellen, maar ik weet wel dat mijn 2 oudste kinderen sinds ze in de pubertijd zijn eten als bouwvakkers. Heel de dag lijken ze wel honger te hebben en ze kunnen giga porties verwerken (zonder ook maar één gram aan te komen). Misschien moeten ze voor die leeftijdscategorie ook maar eens een aangepaste kost qua eten voorzien 😉

  Like

 8. VeggieMo zegt:

  Kook gewoon voor twee of drie dagen tegelijk. Het geeft toch niks om een oaar dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Evt ander sausje, beetje rauwkost. Echt niet moeilijk.

  Like

 9. Wij zijn met z’n zevenen, en ik kan me er wel wat bij voorstellen dat grotere verpakkingen goedkoper zijn.

  Like

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s