De jeugdspaarrekening

money-tin-1421115-639x852

Die opende ik toen mijn meisje geboren werd.
En braaf maakte ik af en toe geld over. Met leuke omschrijvingen als “Een weekendje Parijs”, “Je eerste collegegeld”, “Voor als je een viool wilt kopen of een drumstel” enzovoorts.

Eigenlijk is zo’n jeugdspaarrekening een onvoordelig ding. Beter had ik een deposito afgesloten of in groen belegd misschien. Of gewoon mijn hypotheek verder afgelost waardoor ik over 14 jaar, als ze 18 is, het geld plus de uitgespaarde rente-op-rente aan haar had kunnen schenken, wat dan zéker meer was geweest dan de lousy rente die nu jaarlijks bijgeschreven wordt…

Bovendien is het goed om te beseffen dat ik bij deze schenkingen-op-termijn, niets te zeggen heb over hoe ze het geld gaat besteden. Voor de studie… right… zul je zien dat ze een fout vriendje krijgt, een brakke auto koopt en een jaar gaat reizen en blowen…..
Tja. Universiteit des levens wordt ’t dan. En er zijn ergere dingen dan blowen….

Dus maakte ik ook dit jaar weer geld over. Met de omschrijving ” Niet alles weg blowen please…!”

Wie weet luistert ze…. want het begint toch echt al een heel bedrag te worden en dat zijn héél wat jointjes…..

12 gedachten over “De jeugdspaarrekening

 1. Ik ben als puber financieel lekker op mn snufferd gegaan. Geen ernstige dingen, maar wel ontdekken dat je het een paar maanden krap hebt als je aanmaningen krijgt omdat je de eerste rekeningen hebt genegeerd. Ook dat gekregen geld ‘zomaar’ op kan zijn en dat je je nauwelijks kan herinneren waar je het aan hebt besteed. Merkte dat dit toch niet zo prettig was en inmiddels heb ik de uitgavestijl van mijn ouders en die is heel bescheiden. Dus de riante erfenis van mijn opa is dan ook volledig bewaard en is onlangs goed van pas gekomen bij het kopen van mijn eerste woning.
  Denk dat het goed is dat kinderen fouten kunnen maken en dat het echte grote geld beschikbaar komt als ze daar van hebben geleerd.

  Like

 2. Wij openden bij de geboorte van onze kindjes ook elke keer een spaarrekening waarop we maandelijks spaarden en ook geld van nieuwjaar, verjaardag van grootouders kwam daarop. Eens er voldoende geld op stond om een kasbon te kopen, kochten wij daar een kasbon mee. In ‘die’ tijd lag de rente nog hoog en namen we kasbons op lange termijn. Met de geboortepremie die we bij elke geboorte kregen, kochten we kasbons op jaar tegen een rente van 12 %. Van dergelijk hoge rentevoeten kunnen we nu alleen nog maar dromen.

  Eens de kinderen ouder werden en zelf via vakantiejobs geld verdienden, openden we een andere rekening waarop ze het zelf verdiende geld konden storten en dat geld mochten ze spenderen op de manier dat ze zelf wilden;

  We hadden met hen afgesproken dat het geld dat wij destijds voor hen vastgezet en gespaard hadden, niet werd gebruikt en dat ze het pas in handen kregen eens ze het huis uit gingen en zelfstandig gingen wonen. Ze hebben zich daar alletwee aan gehouden. Oudste was 21 toen ze ging samenwonen met vriend, jongste bleef thuis tot 26 en heeft nooit een frank van het door ons gespaarde geld afgehaald.

  In elk geval waren ze alletwee heel blij met het ‘startbedrag’ dat ze van thuis uit meekregen.
  Je kan het inderdaad nooit op voorhand weten of je kind, eens meerderjarig, niet aan het spaargeld dat de ouders voor hem gespaard hebben zal komen en het zal uitgeven aan nutteloze zaken. Het is een gok en als ouder kan je enkel hopen dat ze, eens ze meerderjarig zijn en aan ‘hun’ geld kunnen ze het ook verstandig zullen gebruiken. In ons geval heeft dat met geen van beide kinderen problemen opgeleverd…..

  Like

 3. Ik spaar ook op jeugdrekeningetjes voor ze, maar heb onlangs alles tot dusver op een deposito gezet voor 10 jaar. Dan hebben ze toch flink meer rente (nog niet veel, maar meer dan 2x zoveel iig) en voor het aangebroken wordt is het gewoon weer opneembaar. En ondertussen sparen we gewoon weer verder op de spaarrekening.

  Like

 4. Wij sparen ook voor onze dochter (nu 8) elke maand een bedrag. Maar de rekening staat wel op onze naam en ik geef haar dan ook niet per definitie een volle rekening bij een bepaalde leeftijd. Als het nodig is voor een studie, dan is het daarvoor beschikbaar; en als ze niet studeert, maar gaat werken dan kan het ook beschikbaar komen als ‘startgeld’. Het is absoluut voor haar, maar niet ter vrije besteding.

  Like

 5. Wij verwachten in maart ons eerste kindje en omwille van de redenen die jij omschrijft gaan wij geen kinderspaarrekening openen. Vermoedelijk blijft alles op 1 pot waardoor we hopelijk, na verbouwingen, vroeger kunnen beginnen aflossen. Hierdoor zal ons kind tegen dat het echt nodig is wel een mooi bedrag krijgen waarover wij zelf kunnen beslissen waarvoor etc.
  Een eigen spaarpotje met zakgeld krijgt het uiteraard wel!

  Like

 6. Wij sparen vanaf de geboorte van zoon (nu 16) en dochter (nu 10) EUR 15 per maand per kind. Geen wereld bedrag maar alle beetjes helpen. Het is niet voor een studie (mijn ouders hebben een spaarplan voor ze afgesloten) maar om ze een beetje op weg te helpen als ze jong volwassen zijn. Je hebt gelijk de rente is prut. Te bedenken dat ik een zilvervloot had waar je na afloop 10% extra rente kreeg over het hele bedrag incl. rente. Bij de 2e zilvervloot kreeg ik alleen de extra rente over de inleg maar leuk was het.

  Like

 7. Misschien een ideetje voor volgend jaar ‘en liever ook geen pillen..’. Het schijnt momenteel meer in te zijn, een pilletje bij het uitgaan dan blowen.

  Like

 8. Wij sparen ook sinds de geboorte van onze zoon. Het is inmiddels een flink bedrag. Begin 2015 hebben wij het gespaarde bedrag in een deposito gezet voor vijf jaar tegen 2,4% rente. Dat komt dan vrij als hij vijftien is. Het levert met rente op dan de maandelijkse bedragen die wij nu sparen (1,2%)

  Like

Reacties zijn gesloten.