Een pup?

Regelmatig ben ik de afgelopen jaren weggedroomd bij het idee van gezinsuitbreiding.

Nee. Zonne wordt géén grote zus. Dat zit er niet meer in. Ik ben 43. Maar ook al was ik 34; ik zou het zware zwangerwordtraject met hormoonbehandelingen, puncties, terugplaatsingen, dagen tellen, onderbroekstaren en veel te vroege omowitte teststrips niet meer trekken. En bovendien ben ik blij met wat meer vrijheden. De vrijheid om te kunnen blijven doen waarmee ik bezig ben als ze moet plassen, bijvoorbeeld.

Hm. Misschien een verkeerd voorbeeld.
Want. Ik. Wil. Misschien. Wel. Een. Pup.

Een gezellig maatje voor Zonne en mezelf. Om mee te wandelen, tegen te kletsen, mee te spelen. Een vriendje dat mee kan op vakantie zonder dat hij ruimte inneemt in bed. Iemand bij wie mijn meisje haar verhaal kwijt kan als ze verdrietig is en waarmee ze avonturen kan beleven als ze in een ondernemende bui is.
Een dier om lief en leed mee te delen, voor ons allebei. En voor haar een maatje om samen mee op te groeien.

Sinds ik thuis werk en er steeds meer van overtuigd raak dat dit géén tijdelijke situatie is, ben ik mezelf steeds meer gaan informeren.

Een gevoelige, intelligente, niet agressieve, niet continu kwijlende (want…. yuggh!), niet al te overdreven waaks agressieve blaffende, aanhankelijke en goed opvoedbare (maar hee dat moet lukken: ik leerde al een rat èn een kat kunstjes) hond. Die mee kan als we gaan kamperen en klimmen en dan bij ons in de buurt blijft. Die af en toe een halve dag alleen kan blijven.

Zo eentje.

Of toch maar niet? Want…. kost geld, moet driemaal per dag uitgelaten worden, moet geborsteld worden, blaft, piept, kwijlt, knaagt, rolt in de koeienpeop en springt in modderwater om zich vervolgens lekker uit te schudden nèt als ik mijn nieuwe jas aan heb….

Of toch maar wel? Want…. geeft liefde, gezelligheid, is altijd blij als je thuis komt, is nooit sjaggerijnig, leeft met je mee, brengt leven en avontuur, zorgt voor de dagelijkse beweging en had ik dat al van die liefde en gezelligheid gezegd?

Ik twijfel nog even verder….  …..

23 gedachten over “Een pup?

 1. Onze Golden retriever is 8 jaar. Vooral het eerste 1,5 jaar vergt het heel veel energie. Diverse trainingen heb ik met hem gedaan want ik wilde wel dat hij goed luisterde en ook goed aan de riem liep met wandelen. Nadat de puberteit voorbij was werd hij rustiger. Het is een schat van een beest die ik voor geen goud wil missen. Denk wel, elke dag stoffen door het verharen. Vooral deze periode en het voorjaar. Bij regenweer moet je ervoor zorgen dat hij ergens kan liggen drogen want anders stinkt je hele huis. En ook bij slecht weer moet een hond naar buiten. Hij zal je best wat stukbijten. En je moet altijd oppas regelen voor hem. Hij kan niet zomaar even een dagje alleen blijven. Hij moet uitgelaten worden.
  Maar daar tegenover staat de onvoorwaardelijke liefde die een hond je schenkt. Zijn trouwheid. Zijn knuffels. Hij is er altijd als je thuiskomt. Een keer komt de dag dat we afscheid moeten nemen van hem. Dat zal erg veel pijn doen.
  Maar hierna komt er geen meer. Wij krijgen stilaan de leeftijd dat je weer eruit kunt zonder kids. Wel eens een nachtje wegblijft. Of een dag gaat fietsen. Dat kan nu allemaal moeilijk of we moeten iets regelen. Denk er heel goed over na. En laat je niet verleiden door (vind ik hè) een oudere hond of asielhond zonder dat je de achtergrond weet. Je hebt een dochter en je weet maar nooit wat zo’n hond voor een verleden heeft. Bij een pup heb je alles zelf in je handen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Sinds een jaar hebben we een hond. Golden Retriever die we kregen als pup. We begonnen daar ‘weloverwogen’ aan en dan vooral omdat mijn vriend ervan droomde sinds zn vorige hond door z’n ex was meegenomen.

  Ik heb het ondanks mn zeer uitgebreide voorbereidingen onderschat. Ik vond het vooral in het begin ongelofelijk veel werk. Zindelijkheid, continu aandacht, uitlaten, opletten, cursus (een must). Inmiddels kan ze het af met ongeveer 4à5x per dag uitlaten (ochtend, eind ochtend, helft middag, etenstijd, bedtijd). Iets om dus bij een dagje weg zonder hond altijd over na te denken. Je kunt gewoon niets meer doen zonder iets te regelen. En ik wil absoluut niet overal een hond mee naartoe nemen.

  Heb ik het nog niet eens over 3 weken durende loopsheid (teefje) en het continue verharen. Stofzuigen 2x per dag is geen uitzondering. En met een behoorlijk groot huis is dat een flinke extra taak.

  Voor mn vriend is alles goed, die houdt van het beestje en vindt niks te gek. Ik merk vooral dat mn vrijheid is ingeperkt en dat mn huis veel (véél!) meer vervuild is. Als ik toen wist wat ik nu weet…

  Geliked door 1 persoon

 3. Leuk een hondje! WIj (de man en ik) hoeven geen hond (ik ben een echt kattenmens), maar hebben een kind wat wég is van honden. Dus ik voorzie een hond… ooit…. Tot die tijd neemt hij genoegen met de poezen (die zich geduldig rond laten slepen) en de hond van de gastouder.

  Persoonlijk zou ik gaan voor een hondje wat de basics (uh… buiten plassen?!) al mee heeft gekregen. Maar goed… als niet-honden-enthousiasteling ben ik misschien geen goede raadgever… 😉

  Veel plezier met het onderzoeken van de optie!

  Like

 4. ja!!! vind het helemaal bij je passen, een vrolijk hondje erbij in de camper 🙂
  en inderdaad ook erg leuk voor Zonne, ik had ook een hondenvriendje toen ik opgroeide en heb daar alleen maar fijne herinneringen aan. Écht een gezinslid was hij, meer dan de katten en andere huisdieren. Die (katten) hoorden er ook bij, maar waren toch een soort inpandige buren… Of eigenlijk waren wij meer hun inwonende buren :p

  Geliked door 1 persoon

 5. Wij zijn er ook mee bezig! We weten nog niet wat voor eentje, we overwegen er eentje te adopteren via Rescue Dogs. Ken je dat? Ben benieuwd wat jij gaat doen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja dat was ook mijn eerste gedachte, Animal in Need heeft ook leuke hondjes uit Spanje. Zo zijn er nog wel meer goede organisatie die alles voor je regelen.

   Like

   1. Dat ziet er ook goed uit inderdaad, die kende ik nog niet. Bedankt voor de tip!

    Like

 6. Oh ja, wij vinden het heerlijk om een hond in huis te hebben. We hebben er zelfs twee. De ene van pup af aan, de andere is als volgroeide hond gekomen via een asiel.. Met een pup moet je echt de tijd hebben en nemen om de pup op te voeden. Door dat samen met je dochter te doen schep je zeker een prachtige band. Maar ook een hond uit het asiel (of een voormalige test hond) kan heel goed. Ook die moet je opvoeden hoe het in jullie huis gaat. Maar met de hond spelen, wandelen, kroelen het is zo leuk. Onze asiel hond wist niet eens wat spelen was, we leren hem nu wat een spelletje doen is. We zien hem echt opbloeien.
  Laat je goed informeren of welke hond bij jullie past, denk goed na wat je wel of niet zoekt in een hond. En ja, ook als het pijpestelen regent, of berekoud is, of als jij je belabberd voelt, de hond moet uitgelaten worden of wil spelen. En een ras hond is echt niet noodzakelijk, het gaat om karakter.

  Geliked door 1 persoon

 7. rollen in de koeienpoep? In het modderwater? Doen ze echt niet allemaal hoor! Ik heb een hele leuke hond voor je, niet te groot niet te klein, blaft niet, 2 jaar oud, uit het asiel in Suriname. We zijn sinds 3 weken gastgezin voor hem, het is een tophond! Een paar weken op proef, is dat een goed idee? Zal ik je een foto sturen 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. Gestuurd! En mocht je een plekje zoeken voor jullie campertje, zet hem bij ons op de oprit, en maak kennis met Collin 😉

    Geliked door 1 persoon

 8. Een hond is zo leuk!! Ons Fleurtje is echt een lid van ons gezin. Ze gaat ook altijd mee op vakantie. We zijn allemaal dol op haar. Ik kan alleen maar positieve dingen over haar zeggen 🙂 Het enige nadeel dat een hond heeft is dat het maar zo kort leeft…

  Geliked door 1 persoon

 9. Doen! Ik ben nog iedere dag heel blij met ons hondje. Maar neem dan inderdaad geen pup, maar een asielhondje of een hondje uit een andere plek die een moeilijke start heeft gehad.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik heb altijd asielpoezen genomen. Maar een asielhond in combi met een kind vind ik toch wat anders, ook al gezien de levensverwachting van honden.

   Like

 10. Als je een fijne familiehond wilt maar niet de puptroubles (slippers kauwen, broekspijphangen, miniblaas) zou je kunnen kijken naar een beagle van de SHHH. Zij herplaatsen beagles die voor laboratoriumwerk zijn gebruikt: schatten van honden, vaak vanaf een maand of 4-5 of ouder, maar niet getraind (want niet in een gezinssituatie opgegroeid). En beagles hebben voor een gezin voordelen: lief voor kinderen, energiek, niet kwijlerig, korte/onderhoudsvrije vacht, en verschrikkelijk knuffelig. Ik kan ze aanraden 🙂

  Geliked door 1 persoon

   1. Klopt zeker! Maar het voordeel van de leeftijd waarop wij onze beagle kregen was dat ze door de roedel standaard omgangsregels had geleerd, terwijl de 8-10 weken oude pups die je normaal bij een fokker krijgt dat moeten leren van hun baasjes. Dan heb je ’t over dingen als knagen, op schoenen kauwen, naar broekspijpen happen, et cetera. En hun blaas is groter, dus je hoeft je wekker niet te zetten om ’s nachts de hond te laten plassen :)!

    Geliked door 1 persoon

 11. Mijn vriendinnen raadden mij destijds een pup af, omdat die heel veel tijd en aandacht vragen. Een wat ouder hondje leek hen beter voor ons gezin. En ik ben ze nog elke dag dankbaar. Onze Trixie is supergezellig in huis, maar zindelijk en dergelijke was ze al.

  Like

 12. Een hond is zo gezellig!! Wij hebben altijd een hond gehad en namen de hond ook altijd mee op vakantie, we zijn heel Frankrijk met de caravan doorgetrokken . Dit jaar is mijn man overleden en wat ben ik blij dat ik een hond heb die onvoorwaardelijk van mij houdt, ik voel me minder alleen, mijn hond gaat helemaal uit haar dak als mijn kleinzoons komen en die liefde is wederzijds. Het is heel erg goed voor kinderen, een huisdier, ik vond het als kind vreselijk dat we geen hond hadden, het enige wat mocht was een goudvis maar daar heb je dus niks aan. Dus twijfel maar niet te lang de voordelen wegen op tegen de nadelen!
  Groet Adriana

  Like

Reacties zijn gesloten.