Buikpijn

Vandaag is het vrijdag 27 januari. Nog niet het einde van de maand, dus. Dat is het komende dinsdag pas. En dat komt goed uit, want het geeft me nog een paar dagen de tijd om mijn goede voornemens en doelen voor deze maand alsnog te halen!

Maar wel wil ik alvast even vooruit kijken naar februari.

Eén van de doelen die ik mezelf gesteld heb is om werk te maken van de buikpijnklachten van Zonne. Ze heeft ze te vaak. En eigenlijk ben ik hiervoor op zoek naar tips.

Zonne heeft namelijk bijna dagelijks buikpijn. Ze klaagt er amper over en de buikpijn is niet zó ernstig dat ze bijvoorbeeld steunend op de bank ligt. Soms (gemiddeld twee keer per week) is de buikpijn echter wel erg, dan gaat ze op de bank en vraagt ze me haar buik te masseren. Ze zegt dat dat helpt “tegen de klontjes mama”.

Ik vind haar buik ook opvallend bol, wat eerder past bij baby’s en peuters dan bij kleuters.

Vorig jaar ging ik ermee naar de huisarts, die iets bromde over kleuterobstipatie, me een peopdagboek liet bijhouden en er eigenlijk niet zo veel mee deed. Uit het dagboek bleek dat er zeker geen sprake was van obstipatie, wel heeft Zonne (en nog steeds) vaak diarree en moet ze met periodes tot vier keer per dag naar de wc. Misschien schoolgerelateerd zei de dokter. Misschien meer vezels. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik een beetje flauw word van de huidige hype rondom voedselallergieën en -intoleranties enzovoorts, dus ik dacht dat haar darmen misschien nog wat zouden moeten narijpen en het wel vanzelf over zou gaan. Misschien toch school en stress. Ik wilde in ieder geval niet mee met die trend om op eigen houtje, zonder medische aanleiding, meteen glutenvrij en lactosevrij te gaan eten.

Maar inmiddels zijn we weer een jaar verder. En Zonne is helemaal geen gespannen kind. Stressgerelateerd lijkt me in dat geval toch wel apart. Dus ik ga er nu opnieuw naar laten kijken en ik wil ook een onderzoek naar eventuele allergieën.

Een medemoeder van school vertelde me laatst toevallig dat zij prikkelbare darm syndroom had, haar klachten leken erg overeen te komen met Zonne. Zij noemde het FODMAP dieet. Dat staat nu dus op mijn “bespreken met de huisarts lijstje”.

Zijn er nog andere dingen die ik aan de huisarts kan voorleggen? Iemand ervaring met dergelijke klachten?

39 gedachten over “Buikpijn

 1. Je vertelt dat ze vaak diarree heeft en soms 4 keer per dag naar de wc moet.

  Is het een idee om lijnzaad te schrappen lijnzaad werkt laxerend?

  Like

 2. ik moest ook gelijk aan prikkelbare darm denken en ook aan de wat zwaardere varianten als collitis en ziekte van crohn, al manifesteren die zich meestal pas later. Geven ook een opgezette buik op momenten en veel naar de wc moeten.
  Maar bij elke dag buikpijn zou ik me niet meer laten afschepen met een dagboek

  Like

 3. Mijn zoon had vroeger ook vaak buikpijn. Verschillende keren onderzocht. Het bleek dat hij veel te weinig dronk. Die neiging hebben kinderen soms. Mijn zoon had het vaak te druk om iets te drinken, nam de tijd er ook vaak niet voor. Hij was toen een jaar of 10-11.

  Like

 4. Ik zie allemaal heel ingewikkelde scenario’s en suggesties voorbij komen. Onze jongste dochter had precies hetzelfde als Zonne en ik heb haar ontlasting laten onderzoeken.
  Zij klaagde ook altijd over buikpijn.
  In de klas was een kindje met een parasiet, diamentoeba fragilis. Dochter bleek het gelukkig niet te hebben.
  Toen zei mijn huisarts dat het goed kan zijn dat jonge kinderen wormpjes hebben die hoger in de buik zitten en opspelen na het eten. Zij vertelde mij dat ouders hun kinderen het beste na elke zomer een wormenkuurtje kunnen geven. Bij dochterlief, die echt weken zo niet maanden met klachten liep, was de buikpijn daarna weg.

  Like

   1. Die parasiet is ook nog een optie waar je de huisarts om zou kunnen vragen, kindjes kunnen zich er heel naar door voelen. Besmetting gebeurt vaak op school of op de opvang. Google maar eens. De symptomen komen overeen. Maar het blijft gissen, onderzoek levert vaak meer inzicht op;-)

    Like

 5. Ik heb zoals je wellicht weet geen coeliakie maar ben wel glutensensitief en lactose intolerant.
  Als kind had ik al buikpijn en vaak diarree. Niet fijn.
  Ik zou het zeker laten onderzoeken. Niet zomaar beginnen met uitsluiten van voedsel. Als nu blijkt dat het geen coeliakie is kun je daarna alsnog kijken of een fodmap dieet helpt.
  Ik ben getest, bleek geen coeliakie te hebben, wel lactose intolerantie. Gestopt met gluten en lactose. Het maakte een wereld van verschil. Nooit meer buikpijn.

  Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken te bedenken. Het is altijd moeilijk bij kleine kinderen.

  Geliked door 1 persoon

 6. mijn zoontje had ook vaak buikpijn, nu gelukkig veel minder. Waarschijnlijk prikkelbare darm, soms heeft hij obstipatie, dan voelt zijn buik hard, ik geef hem dan wat meer te drinken en als het echt heel erg is, wat roosvicee lacso, dit helpt vaak wel. soms heeft hij juist weer diaree, vaak als hij teveel en te vet heeft gegeten het lijkt wel of z’n lichaam dat niet verdraagt. Ook heb ik het idee dat het meer opspeelde bij stress. We proberen gezond te eten met veel vezels, groente, fruit en vocht.
  misschien een tijdje opletten wat je kind eet en wanneer ze de klachten krijgt. ik ken een meisje dat allergisch is voor fruitsuikers(fructose), als zij fruit eet dan krijgt ze diaree, maar ook bij produkten waar het in zit, (en dat is best veel..) ze had al jaren buikpijn klachten, en moeder is bij verschillende artsen geweest, toen kwam ze bij een kinderarts die de allergie constateerde, na aanpassingen in de voeding gaat het veel beter met haar.

  Like

 7. Wat vervelend, hopelijk komt er snel een beetje duidelijkheid! Iets zinnigs kan ik er zelf niet over zeggen, mijn volwassen lijf heeft eigenlijk – gelukkig – alleen buikpijn van stress (of teveel eten/honger), en dat lijkt hier dan niet het geval te zijn.

  Like

 8. Ik heb altijd buikpijn en een opgezette buik als ik veel brood eet. Met roggecrackers, roggebrood, havermout en dat soort zaken heb ik geen probleem. Ik eet het dus maar af en toe en in kleine hoeveelheden. Dat gaat nu prima zo. Maar goed, dit ben ik, bij Zonne kan het natuurlijk iets anders zijn.

  Like

 9. Heel veel jaren geleden werd mijn zoon doorgestuurd door de HA met diareeklqchten en buikpijn. Bij een buikfoto bleek hij tot zijn maag vol te zitten . Vreselijke obstipatie dus in plaats v an diarree. Overloop diarree noemen ze dat. Hij heeft jaren lang middelen gekregen om de ontlasting dun te houden.

  Like

 10. Ik sluit me helemaal aan bij de vorige reactie. Ook onze dochter had als klein kind veel buikpijn en ze moest vaak naar de wc. Na een bezoek aan de kindergastro- enteroloog bleek ze eveneens coeliakie te hebben. Een levenslang ingrijpend dieet volgde, waarin in het begin ook de lactose weggelaten moest worden. Ze was er snel aan gewend en het resultaat was een gezond, buikpijnvrij kind.

  Geliked door 1 persoon

 11. Mijn dochter had ook buikpijn en een bolle buik. Geen obstipatie maar eerder diarree. Uit onderzoeken en testen en een “hapje uit de darm” bleek dat ze coeliakie had. Dat is goed te behandelen met een dieet.
  Helaas is er ook een hype rond glutenvrij eten,waardoor mensen niet zo vaak serieus nemen dat coeliakie een echte ziekte is. Met een FODMAP kom je er ook wel achter, maar…als er eerst gedieet wordt en daarna een onderzoek/hapje genomen wordt, is de schade van gluten niet goed zichtbaar. Eigenlijk moet je dát dus doen voor je gaat FODMAPpen. Ik zou dus eerst naar een kinderarts gaan voor algemeen onderzoek, coeliakie even noemen om uit te sluiten en dan de rest uitzoeken.

  Like

   1. “Wanneer de klachten en antistoffen in het bloed overduidelijk wijzen op coeliakie is een biopsie niet nodig. Voor kinderen waarbij dit niet duidelijk is, zal de arts een gastroscopie adviseren.” Het wordt niet altijd in bloed vastgesteld.

    Gluten beschadigen de darm, de mate van beschadiging wordt aangegeven met March status. Bij ernstige beschadiging nemen de darmen geen voedingsstoffen meer op, wat resulteert in bolle buik(geldt voor meer ziekten en uithongering)

    Ik geef het door, je zal zeker samen met jullie arts tot een goed onderzoekstraject komen.

    Geliked door 1 persoon

 12. Ik herken het bolle buikje en darmklachten en buikpijn ook bij mijn dochter (okt 2011). Ik merk wel dat als ze gesnoept heeft (suiker, appelsap) dat het erger is. Ik heb ook gedacht aan intoleranties (en hoe onwaarschijnlijk het is dat ze dat ook daadwerkelijk heeft). Ik probeer wel nu echt goed op te letten dat ze niet de hele tijd brood eet maar ook havermout en echt minder suikers sinds het nieuwe jaar en het helpt wel. Ik merk dat als ze gespannen is voor bepaalde dingen dat ze wel meteen aan de diarree gaat (maar zij is dus dan wel gespannen). Ik ben erg benieuwd wat anderen hierover te zeggen hebben dus lees mee.

  Like

  1. Mijn meisje krijgt nooit snoep, amper zoet broodbeleg en geen gezoet toetje. En nooit appelsap. Dus suiker lijkt me sterk…..

   Havermout met extra lijnzaad is hier nu sinds een jaar de standaard qua ontbijt, met yoghurt en daarbij heb ik ook al meerdere soorten uitgeprobeerd (soja, geit en koe). Maar ik merk weinig effect…..

   Like

 13. Wat naar voor je dochter. De oorzaak van buikpijnklachten bij kinderen is enorm ingewikkeld. Alles kan: anatomisch, stress, voedingsallergie of intolerantie of een combinatie. De enige die je daarbij kan helpen is een MDL kinderarts. En als de oorzaak op voedingsgebied ligt een gespecialiseerde dietiste, waar die kinderarts je naar kan verwijzen. Ga alsjeblieft niet zelf experimenteren, dat is voor een kind nog belastender dan de buikpijn zelf. Kijk in het dichtsbijzijnde ziekenhuis of er een buikpijnpoli oid zit en regel een verwijzing.

  Geliked door 1 persoon

  1. Mijn reactie valt ook in deze hoek. Bij mijn ene dochter slaan gebeurtenissen ed op de buik en bij mijn andere op haar hoofd. Het is heel complexe materie. Ik heb nu heg boek De kinderboek van Judith Deckers-Kocken in huis. Zij is kinderarts en heeft er een boek over geschreven. Heb het boek nog niet ingekeken trouwens, dus kan over inhoud niks zeggen. Een buikpolie lijkt mij ook richting.
   Sterkte ermee.

   Like

 14. Ik zou vragen om bloedonderzoek met allergietest.En een
  losse allergietest omdat niet alles uit bloedonderzoek komt.Ontlasting ook laten nakijken.
  Ook blije niet gespannen kinderen kunnen last hebben van stress.Dus stressgerelateerd vind ik helemaal geen gek idee (ik heb bij stress dezelfde klachten).Ik zou alleen medische oorzaken willen uitsluiten voordat ik naar de evt. stress factor ga kijken.Als je niet verder komt met je huisarts kun je ook om een doorverwijzing naar de kinderarts vragen en vraag dan even rond in je omgeving welke kinderarts prettig is.Sterkte! Ben het met je eens dat Zonne te vaak buikpijn heeft.

  Like

 15. Onze oudste dochter had precies dezelfde klachten. Daarbij bleek ze ook ineens een forse urineweginfectie te hebben (deze kwam niet uit het urine sticken te voorschijn, maar pas na een kweek. Zij kon per dag wel 3 tot 5 keer poepen, vaak diarree. Na verwijzing naar het ziekenhuis (ivm toenemende incontinentie na volledig zindelijk te zijn geweest) bleek ze dus wel heel erg geobstipeerd te zijn. Zij had wat je noemt “overloopdiarree”. De darmen zitten dan zo vol dat er letterlijk poep overloopt.
  Ik zou dus toch vragen om een buikfoto of echo. Onze dochter heeft een tijd flink moeten laxeren (movicolon). Inmiddels alleen nog wanneer ze toch een keer verstopt raakt (ze is nu 11, voelt dat zelf ook goed aan).
  Verder reageert ze wel slecht op suikers, maar dan vooral in grote hoeveelheden (lees: een kinderfeestje staat gelijk aan obstipatie).

  Like

   1. Maar hoe sluiten ze dat uit nav een poepdagboek dan? Volgens mij is de enige manier van uitsluiten toch echt verder onderzoek (verpleegkundige spreekt 😉 ). Zeker icm met haar bolle buik zou ik vragen om een verwijzing naar een kinderarts.

    Like

 16. Mijn zoontje (6,5) heeft een heftige pinda- en notenallergie en er zijn nog wat dingen waar hij wat milder op reageert. Een van die reacties is een opgezet buikje/diaree (de homeopaat noemde het een ‘allergiebuikje’) . Hij reageert ook op lactose (ook opgezet buikje/diaree), maar af en toe eet/drinkt ie het toch want hij vind het zo lekker (en dat mag ook, want anders mag hij helemaal niks meer). Wat je zou kunnen proberen is steeds 1 ding weglaten uit haar dieet en kijken of het dan beter gaat (trial and error, duurt wel lang maar ja). Huisarts hebben wij ook geen goede ervaringen mee…

  Like

  1. Tja ik wil niet te veel zelf dokteren…. gericht vragen stellen aan de HA samen aan de slag vind ik een beter idee. Of laten doorverwijzen….

   Like

   1. Gericht vragen stellen werkte niet bij onze huisarts, uiteindelijk na veel soebatten een verwijzing naar de kinderarts en daar zijn we nu nog steeds onder behandeling en kunnen we met al onze vragen terecht. In het voortraject naar de huisarts vond ik het handig om al enigzins in beeld te hebben waar hij op reageerde (bij ons was dat overigens ook erg duidelijk), Zelf dokteren ben ik ook geen voorstander van (ons kind gaat dood als ie een pinda eet, gaan we dus niet zelf proberen) maar praktisch aanpakken en logisch nadenken wel. Ik hoop dat er snel een oplossing komt, zo vaak buikpijn is wel erg vervelend voor haar!

    Like

   2. Artsen krijgen in hun opleiding nog geen dagdeel onderwijs over voeding. Houd daar rekening mee dat ze weinig tot geen kennis hebben van voedinggerelateerde klachten. Ze werken volgens de nhg richtlijnen en die schuift pds onder psychische klachten. De groene vrouw, waar Gerlinde ook al naar verwees kan je veel beter helpen.

    Geliked door 1 persoon

 17. Die van mij Had ook veel buikpijn. En Was heel vrolijk. Bleek toch stress te zijn. Mijn huisarts zei veel zwemmen, Is beweging. En veel vezels. Dus alles volkoren. En veel drinken. Minimaal zeven bekers,1 liter, op een dag. Liefst meer. Eerder vertelde je over school. Dat kan best de oorzaak zijn. Die van mij Is gewisseld en sindsdien veel blijer. De stress bleek later met de vader te maken te hebben. Groetjes puckie

  Like

Reacties zijn gesloten.