Goede gewoonten in januari.

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat goede gewoontes veel rust geven. En vanuit rust ontstaat ruimte, ruimte voor groei en leuke dingen.

Dit jaar maak ik daarom iedere maand nieuwe voornemens en ik evalueer ze ook iedere maand. Vandaag evalueer ik de maand januari.

Ik heb een aantal “soorten” voornemens en doelen. Een belangrijke soort, waar ik dagelijks mee bezig was, is de goede gewoontes.

Goede gewoontes had ik al. Iedere dag tanden poetsen bijvoorbeeld, twee keer per dag zelfs…! ’t Moet niet gekker worden…..
Dankzij het bloggen (doelen opschrijven, terug lezen en evalueren) ben ik er in de afgelopen jaren veel actiever mee aan de slag gegaan, met wisselend succes. Ik vind het ook geen probleem dat het me soms niet lukt om goede gewoontes aan te leren: ook van niet behaalde doelen kan ik veel leren, immers. Zo probeerde ik weekmenu’s uit en ontdekte ik dat ik daar toch niet gelukkig van word. Wel leerde ik dat vooruit koken me tijd én geld scheelt, dus die houd ik erin. En ik plande huishoudelijke taken in door een app op mijn telefoon te installeren die me op een prettige manier herinnert dat het misschien eens tijd is om de stofzuiger te pakken. Afvinken van dergelijke taken blijf ik zó leuk vinden dat dat nog steeds werkt.

De belangrijkste goede gewoonte die ik in de afgelopen vijf jaar geleerd heb, is financieel management. Voor mij betekent dat: mijn uitgaven en inkomsten bijhouden en evalueren of het een beetje goed gaat. Ik heb een 30-jaren-planning voor financiële onafhankelijkheid en parttime pensioen (feitelijk werk ik nu al minder dan ooit…!). En daarvan afgeleid heb ik jaarplanningen, die ik dan weer maandelijks evalueer.

Ook zakelijk ben ik beter dan ooit bezig met mijn financiën door voor alle ontvangen facturen meteen een betaalopdracht in te plannen en eens per maand al wat aan administratie te doen, waardoor de BTW-aangifte al in de eerste helft van een nieuw kwartaal kan worden uitgevoerd. Heel fijn is dat, dat zulke taken niet meer aan het einde van de maand moeten (en dat je je dan rot zoekt naar dat éne bonnetje dat drie maanden in een tas rondgeslingerd heeft en nu definitief kwijt is…).

Voor januari had ik de volgende doelen:

1. Een nieuw ochtendritueel: Broodtrommeltjes ’s avonds voorbereiden. Op tijd naar bed. Yoga in de ochtend.

De broodtrommel en ook de koffie zet ik ’s avonds klaar en dat geeft me voldoende rust / extra tijd voor een lekkere ochtendritueel. Wat niet gelukt is, is die yoga. In de afgelopen maand ben ik me er bewust van geworden hoe belangrijk het samen wakker worden is. Dat kwartiertje dat Zonne – die altijd mijn bed in kruipt – en ik ’s morgens samen kletsen en knuffelen is me veel waard. Het is echt kwaliteit-tijd voor ons beide. Ná dat kwartiertje gaat de ochtend als vanzelfsprekend over in het “mama en kleuter stappenplan” van aankleden – ontbijt klaarmaken – ontbijten – tanden poetsen – haren kammen – jas aan – en naar school. Dat is prima.

In februari ga ik uitproberen of yoga misschien beter past in mijn middag. Ik neem immers amper middagpauze, dus dan is een beetje yoga best een goed idee.

2. Een social media dieet: minder tijd kwijt raken aan doelloos heen en weer hoppen op social media.

Ik ging hiermee aan de slag door bij te houden hoeveel tijd op überhaupt bezig was op verschillende apps. Vervolgens heb ik social media tijd echt bewust ingepland in plaats van te pas en te onpas mijn telefoon te pakken. Het blijft echter een aandachtspunt.

In februari ga ik een aantal apps verwijderen van mijn telefoon. Vanmorgen werd b1oglovin eraf gegooid. Bedankt voor je tip, Valhalla!

3. Meer structuur in mijn werk.
Ook tijd besteden aan acquisitie, ook al heb ik dat voor mijn basis-omzet misschien wel niet meer nodig. Immers: hoe meer opdrachten, hoe meer omzet, hoe meer geld voor leuke dingen. 

Structuur in mijn werk is voor mij eigenlijk geen probleem: ik heb bijna 20 jaar werkervaring en dat helpt. In 2015-2016 liet in die planning los omdat het mezelf minder werkdruk oplegde: dat paste naar mijn idee bij mijn keuze om wat minder hard te werken. Maar van lanterfanten op het werk word ik niet blij. Beter werk ik een paar uur hard om de rest van mijn dag, als alle taken af zijn, aan andere dingen te besteden.

De structuur is dus weer terug en daardoor hield ik bijvoorbeeld tijd over om vorige week mijn kelder op te ruimen en – onder “werktijd” – eens af te spreken met een kennis.

Tijd besteden aan acquisitie blijft een aandachtspunt. Om die reden heb ik besloten de acquisitietaken verder te concretiseren door er projecten van te maken.

In februari ga ik in de eerste en de derde week een inhoudelijke wervende mailing verzenden aan in totaal 100 potentials (twee verschillende doelgroepen).

4. Regelmatig iets drinken, ook als ik aan het werk ben en denk dat ik het daar te druk voor heb.

Doel bereikt. Kwestie van de wekker zetten.

Mijn nieuwe doelen voor februari:

 1. Aan de slag met Zonne’s buikpijn.
 2. Op vrije dagen ’s avonds nadat Zonne naar bed is gegaan, niet meteen op de bank ploffen of achter de computer kruipen, maar één (extra) huishoudelijk klusje doen en het inruimen van de vaatwasser telt niet mee.
 3. Apps verwijderen van mijn telefoon en de social media tijd overdag, via de laptop, limiteren.
 4. Twee mailings via email verzenden naar 100 potentials.
 5. Yoga tussen de middag.

9 gedachten over “Goede gewoonten in januari.

 1. Mooie doelen heb je voor de maand februari. Apps verwijderen helpt inderdaad heel veel als je probeert te minderen met social media. Ik hoop dat je alle doelen kunt halen.

  Like

 2. Ik las net jouw blog over Zonne’s buikpijn. Ik heb met mijn dochter hetzelfde probleem. Ik ben al twee keer met haar naar de dokter geweest en hij dacht telkens dat het buikgriep was. Maar het duurt nu al weken… Het is zeker geen obstipatie bij haar en volgens mij komt het ook niet door stress. Ik ga misschien maar eens een afspraak met een specialist maken…
  Succes met je doelen en hopelijk raakt Zonne snel van haar buikpijn af.

  Geliked door 1 persoon

  1. Inmiddels hebben we een afspraak bij de huisarts voor volgende week. Mochten er relevante dingen uit volgen dan lees je dat vanzelf hier!
   Misschien zet ik haar medisch traject onder wachtwoord, overigens. Het is immers haar leven en dat hoort wellicht niet thuis op een blog, tenzij er ook voor anderen wat uit te leren valt. Daar moet ik nog even over nadenken….

   Like

 3. Dat klinkt als een mooie maand én mooie nieuwe plannen. Ik let de laatste tijd ook wat meer op social media. Het voegt eigenlijk bar weinig toe en het kost wel veel tijd. Tijd die ik ook beter kan gebruiken, zelfs als het is om te slapen. Die acquisitieplannen zouden hier ook wel goed zijn. Ik kan me in principe steeds redden, maar ik heb nu op zich nog wel ruimte voor meer. Dus dan mag het ook wel, het is toch allemaal voor het goede doel… Succes ermee iig, ik ben benieuwd naar de updates in de loop van de maand!

  Geliked door 1 persoon

 4. Dag Mariimma,
  Ik lees al een tijd met je mee. Zo ook het blogje over Zonne’s buikpijn. Onze zoon kreeg op 4-jarige leeftijd ook last van heftige buikpijn.Dit is toen gediagnosticeerd als spanning, en later obstipatie. Medicatie gekregen en 5 x per jaar naar kinderarts, voedingsadviezen etc.jaren doorgetobt tot hij afgelopen oktober bloed plaste. Doorverwijzing gehad naar het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis. Binnen 5 minuten diagnose door nefroloog. Nooit sprake geweest van obstipatie… Hij had een verstopping in zijn nierbekken waardoor hij 10 jaar lang koliek pijnen heeft gehad. Zo ernstig dat de darmen hierdoor dichtgedrukt werden. Met spoed die zelfde dag geopereerd. Operatie van 5,5 uur gehad.Schade: 30% van de nier werkt nog maar en moet er misschien nog uit… Professor woedend op huisarts en kinderarts. Blijkt dat in protocol staat dat kinderen met chronische buikpijn géén echo mogen krijgen( verzekeringskwestie..) Volgens arts WKZ had hij op zijn 4e een echo gehad en was de juiste diagnose gesteld. Dus laat je a.u.b. niet afschepen. Wij hebben een afschuwelijke 10 jaar gehad met altijd een moe kind wat 1 x in de 5 weken lag te kronkelen in bed van de pijn. Dat gun ik jullie echt niet!
  groet,
  Willy

  Like

Reacties zijn gesloten.