De lactosetest, wat een pretje. #not

… nou…. dat viel even tegen…..

We gingen vandaag immers naar het ziekenhuis om te testen of je een lactose intolerantie hebt.

De dag begon goed. In het ziekenhuis hebben ze een hele leuke speelkamer, immers.
We hadden alleen de pech dat de verpleegkundige niet zo super creatief was in de omgang met kinderen. Wat best raar is op een kinderafdeling natuurlijk….

Jij moest een lactosedrankje opdrinken. Twee halve bekertjes. De eerste slokjes gingen goed, maar daarna besloot jij dat het wel genoeg was. Met moeite en creativiteit lukte het me om je nog een paar slokken te drinken, maar je raakte er echt overstuur van….

De verpleegkundige probeerde het ook nog. Maar dat ging dus wat….. klungelig…. met een boze kleuter tot gevolg….

Dat rietje en de stickers waar de verpleegkundige vervolgens nog mee kwam was verspilde moeite. Onderhandelen met een kleuter die overstuur is… is gewoon een nono.

Dus kwam de dienstdoende kinderarts io erbij. Die het gesprek dat ik met de behandelend arts had nog even over wilde doen, maar dan zonder privacy, in de speelkamer.
En of het onderzoek volgens mij wel nodig was of dat we het maar zouden afblazen…. dusssss…

Uiteindelijk is de test uitgevoerd. Met de helft van de dosis lactosedrank. En met niet helemaal goed uitgevoerde blaastests. Tien hele seconden een grote hap lucht vasthouden is gewoon veel te moeilijk voor een meisje van vijf… zeker wanneer je die vervolgens ook nog eens door een rietje met behoorlijk wat weerstand in een geleidelijke stroom moet uitblazen.

Tja. Dus wat er uit die test komt gaat niet zo veel zeggen…. hoewel ik stiekem natuurlijk wél meegekeken heb en ik zag dat de uitslagen niet eens een béétje richting lactose intolerantie wijzen….

Volgende week een telefonische afspraak met de kinderarts. Ik ben bang dat we nog even verder moeten zoeken…..

10 gedachten over “De lactosetest, wat een pretje. #not

 1. hoi , ooit hoorde ik een professeor vertellen op de radio dat heel veel mensen door de huidige behandeling van melk allergisch worden ! en ik had een vriendin die na een operatie niet meer tegen koe-melk en zuivel kon tot ik voor haar verse rauwe melk kocht ik drink dit al jaren ook toen ik zwanger was en mijn dochter (oudste) word op 11/08 20j oud en is kerngezond en die vriendin kon dus wel rauwe melk drinken ook manlief die boere-zoon is samen met nog drie broers en zussen allemaal groot gebracht op zuivere rauwe melk allemaal kerngezond en primussen in school eten rechtstreeks uit de natuur zonder toevoegingen best van allemaal oh ja
  ik had drie maagoperaties door hormonen gebruik (als medicatie=dik=3operatie=+/-normaal)
  maar door blijven rauwe melk drinken en zelfgemaakte kambucha (maken wij zelf maar kun je kopen in de natuurwinkel) is alles terug in evenwicht en ook groene thee en rauwe honing eet ik en voor kaas ook liefst kaas van rauwe melk ! alle goeds zit er dan nog in !
  lieve groet Jezebelle

  NB : als je deze zomer nog naar F gaat vergeet je Brehal niet?

  Like

  1. Zonne had nergens last van nadat ze zeker wist dat ze het drankje nooit meer zou hoeven drinken. 🙂
   Verder geen fysieke klachten. Vanmorgen wel meer buikpijn dan gemiddeld maar eerlijk gezegd verwacht ik dus niet dat ze lactose intolerantie heeft.

   Like

 2. Jammer dat het zo gegaan is… mocht je de uitslag krijgen is het slim om zowiezo te vragen naar de aantal punten. Ik kreeg te horen dat ik negatief testen op lactose je moet min 20punten hebben maar een week later belde de internist dat ik 19punten had, dus officieel niks maar ik heb er wel degelijk last van.

  Like

 3. Dag Mariimma, ik kom hier voor het eerst en heb even door je blog gekeken. Ik zie ergens FODMAP naar boven komen. Ik ben een vrouw van 58 die al sinds haar babytijd buikklachten heeft. Er is altijd uitgekomen dat het een spastisch colon is (spastische dram, prikkelbare darm hoe je het ook wilt noemen). Dat blijkt ook echt zo te zijn. Ik heb geen coeliakie of ontstekingen. Ik ben in 2015 zelf achter het FODMAP dieet gekomen. Via de huisarts ben ik bij een diëtiste gekomen. En wat een verschil! Er zijn zoveel stoffen waar je gevoelig voor kunt zijn als je een spastische darm hebt. Ik heb het echt uitgezocht en heb nog af en toe testfases voor bepaalde producten. Als volwassene kun je dat ook makkelijk doen. Maar voor een klein meisje is het best zwaar om dat allemaal te gaan uitzoeken, en je moet het ook echt onder begeleiding doen. Als je het wilt doen, want altijd buikpijn is geen optie. Daar weet ik alles van. Maar om een voorbeeld te geven van zaken waarvan je niet verwacht dat ze een negatieve reactie kunnen geven: appels (hoog fructanen), tarwe (niet de gluten maar ook fructanen), ui, knoflook, honing, appelsap of perensap of concentraat er van in producten. Bepaalde zoetstoffen etc. De mensen die dit onderzoeken zijn de artsen en diëtisten van de Monash University in Austalië. In Nederland is het Academisch Ziekenhuis Groningen erin gespecialiseerd. Ik gebruik zelf de app om me te helpen bepalen hoe ik bepaalde voedingsmiddelen kan uitproberen tot mijn grens.En ik krijg de nieuwsbrief met tips en recepten. Het is geen levenslang dieet! Het gaat erom om erachter te komen waar je gevoeligheden liggen en zoveel mogelijk divers en gezond te blijven eten. Soms met allergene voedingsstoffen in zeer beperkte mate. Heel veel sterkte!

  Like

 4. Nou daar is nog wel een leermomentje nodig. Overigens, bij mij (volwassen) was de LTT negatief, maar ik reageer wel op voeding waar lactose in zit…dus toch lactosevrij of beperkt dieet volgen….testen zeggen niet alles

  Like

 5. Nou ja zeg, juist op zo’n afdeling zou je toch enig inlevingsvermogen in een kinderziel mogen verwachten. Of iets meer speelsheid om kinderen te overhalen mee te werken met een testje.
  Weet nog dat sem op zijn 4e zijn elleboog had gebroken maar zó positief onder de indruk was van de lieve mensen in het ziekenhuis en het mooie gips met plaatjes uitzoeken dat hij vergat te huilen 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Herkenbaar. Een aantal maanden geleden was ik met mijn zoontje bij de kinderarts en hij wilde absoluut niet meewerken. Gelukkig was de kinderarts super geduldig en lief. Vorige week moesten we terug naar diezelfde kinderarts en nu deed mijn zoontje heel flink wat er van hem verwacht werd. Waarschijnlijk omdat die dokter vorige keer zo lief was geweest. Jammer dat de verpleegkundige jouw dochtertje niet echt wist gerust te stellen. Hopelijk vinden jullie snel de oorzaak van haar klachten.

  Like

Reacties zijn gesloten.