Een beetje frugal op vakantie

Een paar jaar geleden gaf ik nog veel minder uit dan nu, wanneer we op vakantie waren. Maar nu mijn huis al lang niet meer onder water staat en ik ook nog eens een goed jaar heb qua inkomsten, heb ik de teugels wat laten vieren.

Toch gaven we niet superveel uit en lette ik op de uitgaven. Soms. Soms ook niet, kijk maar….

Wat wél goed ging:

 • Twee nachten betaalden we niet voor een overnachting op een camping: één keer kampeerden we “wild” op een pleintje een één keer op een gratis camperplaats.
 • We gingen twee keer uit lunchen en één keer voor een avondmaal uit eten. We zaten een keer of drie op een terrasje. Dat is niet zo vaak. Bovendien liet ik me niet verleiden “omdat het zo zuinig overkomt” om voor mezelf een maaltijd te bestellen en dan voor Zonne een kindermaaltijd. Nee: één maaltijd en twee borden. En dan nog ging het bord niet leeg….
 • Ik kocht een paar keer een doosje ijsjes, wat veel goedkoper is dan een ijsje kopen bij de camping.
 • We aten iedere week een paar keer echt extreem goedkope maaltijden: vega macaroni of zo. Desondanks gaf ik meer uit aan boodschappen dan thuis: vers fruit en groente is duurder in België en ook in Frankrijk dan in Nederland, is mijn ervaring.
 • Ongeveer tweederde van al onze overnachtingen was op redelijk goedkope campings (minder dan 20 euro per nacht) en alleen op de eerste camping, waar we aan het einde van de vakantie terug gingen, betaalde ik voor stroom. Omdat ik het zo vantevoren gereserveerd had (de volgende keer doe ik dat niet meer….!)
 • We gingen niet zo ver, daardoor hadden we minder benzine nodig.
 • We gaven amper entreegelden uit voor speciale uitstapjes. Voor Zonne was het op de camping leuk genoeg. Alleen in Parijs ging het redelijk hard, maar ook dáár had het nog veel harder kunnen gaan met de uitgaven: ik heb voor die dag een bedrag gepind en op was op.

Wat niet goed ging:

 • Ongeveer een derde van onze overnachtingen was op dure campings. Vooral de eerste camping, waar we aan het einde van de vakantie naar terug gingen, was duur (meer dan 30 euro per nacht) en wat mij betreft was dat het geld niet waard.
 • Achteraf gezien hadden we best nog wat meer nachtjes gratis kunnen gaan staan.
 • Ik kocht “Wie is het?” voor Zonne. En een tennisspel. En en nieuwe tarp. Dat was eigenlijk allemaal overbodig.
 • Ik maakte in Parijs de fout om niet alleen een dagkaart voor de metro te kopen (dat was niet echt overbodig namelijk…) maar daarnaast ook nog kaartjes voor een “hop in hop of” dagabonnement op de boot. Dat was echt zonde van het geld: omdat het veel te warm was op de boot hebben we hier slechts één “halte” in gezeten.
 • Door stomme verkooptruuks kocht ik gedroogd fruit in Parijs. Een beetje. Voor een tientje. Echt stom.
 • De kosten voor elektriciteit op de toch al dure camping…. dat was niet nodig… Ik dacht van tevoren dat ik dat nodig zou hebben voor mijn laptop omdat ik van plan was geweest om te werken tijdens de eerste en laatste dagen. Maar dat is er niet van gekomen.
 • We aten net veel “uit”. Maar één keer gaf ik – in Parijs – relatief veel geld uit voor een niet zo lekkere lunch. En ook de “uit eten maaltijd” op de camping was eigenlijk zonde van het geld: die forel was helemaal niet lekker klaargemaakt….

Ik kan me nog goed herinneren dat ik geen enkel idee had – niet eens globaal – wat vakanties me kostten. Er zijn tijden geweest dat ik volledig los ging: hebbedingetjes, lekker veel boodschappen (zó veel dat er ook veel weg gegooid werd), en meerdere terrasbezoekjes per dag. Daar kan ik me nu niets meer bij voorstellen, eerlijk gezegd…

Op vakantie heb ik nooit echt gebudgetteerd, en ook dit jaar deed ik dat niet. Het was best fijn om “losjes” met geld om te gaan. Maar ook gaf het me af en toe een onprettig gevoel om niet zo veel overzicht te hebben. Daarom heb ik voor de volgende vakantie(s) besloten om daar toch weer wat anders mee om te gaan. Misschien ga ik dan – met uitzondering van de vervoers- en verblijfskosten – meer cash pinnen en betalen, zodat ik meer gevoel heb bij hoe duur of goedkoop de vakantie gaat worden. Wat betreft verblijfskosten is het een kwestie van gewoon nooit kiezen voor campings die duurder zijn dan 25 euro per nacht… dat moet lukken!

7 gedachten over “Een beetje frugal op vakantie

 1. Zo grappig hoe verschillend mensen het ervaren qua porties. Als wij uit eten gaan bestellen we voor Tobias vaak maar een gewone maaltijd, want hij heeft er niet genoeg aan, zo’n kindermaaltijd. Samen van één portie eten zou voor ons echt niet kunnen, dus. 😉 En dan te bedenken dat Tobias nog steeds vrij mager is, ondanks die enorme hoeveelheden eten die hij soms naar binnen werkt. Gek he?!

  Geliked door 1 persoon

 2. Leuk om te lezen, de overwegingen etc. Gezien wij nogal dol zijn op terrassen en uit eten (omdat we ook niet heel veel meer kunnen doen) houd ik ook de uitgaven goed bij. Anders zijn we in staat echt teveel uit te geven. Wij kiezen daarbij veel voor camperplekken ipv campings. Ik hoor jou daar weinig over. Nu komen wij weinig in Frankrijk, maar daar zijn er ook erg veel. In Duitsland waar wij vaak zijn, heb je veel leuke plekjes bv ook bij meertje/stadje etc van gratis tot ca 10/15 euro per nacht. Zeker iets om in de gaten te houden, ook als Zonne iets ouder wordt. De app van de NKC (camper club) is best een aanrader, gratis voor leden, maar geloof dat je dat niet bent, maar anders ca 5 euro. ik ben benieuwd wanneer je volgende reis weer is. Lees je avonturen met plezier.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat klinkt als een redelijk goede balans. Die verkooptrucs geven je achteraf idd een rotgevoel. Eigenlijk is het bedrag niet het ergste, maar het bedrog.
  Ik heb voor ons dit jaar voor het eerst een budget bepaald. Dat bedrag op de boodschappen rekening gezet en daar moet van gepind worden. Het lijkt te gaan lukken, maar ik moet blijven rekenen. Dit jaar hebben we nóg minder vaak op een terras gezeten als vorig jaar. Volgens mij nog maar 2 keer en ik moet zeggen dat ik het totaal niet mis.
  Succes met werken! Gaat school weer beginnen volgende week voor Zonne?

  Geliked door 1 persoon

 4. Je doet dat schitterend – op vakantie zit je sowieso al met de gedachte “het mag want we zijn op vakantie”. Ik vind dat je enorm veel discipline aan de dag hebt gelegd. Frugal thumbs up!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik vind dat je het super gedaan hebt. Het is eigenlijk niet te voorkomen op vakantie iets verkeerd in te schatten of een keertje afgezet te worden, that’s all in the game, zeker in een stad als Parijs. Door je van te voren voor te bereiden (en nog extra tips te vragen voor Parijs via je blog) heb je al die leuke dingen gedurende de vakantie met Zonne gedaan die je wilde doen. Stel dat je dat niet had gedaan, dat was echt zonde geweest!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.