Veranderingen

Vakantie is een prima moment om hardnekkige gewoontes te veranderen, vind ik.
Deze vakantie ging ik daarmee aan de slag:

Zo drink ik bijvoorbeeld altijd suiker in mijn koffie en ook in sommige theesoorten. Dus ik pakte geen suiker in voordat ik vertrok en dronk suikerloze koffie. Dat ging prima.
Toch bleek ik een slappe sukkel zodra ik weer thuis was. Suiker beschikbaar? Hoppa…. schepje erin.

Missie mislukt….

Het volgende voornemen was scherm-minderen. Dat liep echt de spuigaten uit en aangezien ik geen WIFI had tijdens de vakantie, zou dat moeten  lukken.
Gedeeltelijk lukte dat ook. Maar omdat ik – zoals altijd – vrij onvoorbereid op vakantie ging, was ik ’s avonds toch regelmatig op zoek naar leuke campings voor de volgende dag of de dichtsbijzijnde supermarkt. Dat vond ik prima, overigens. Mijn gebruik van de bekende loop TV – Instagram – Bloglovin werd doorbroken.
Dat beviel zó goed dat ik – terug in Nijmegen – Bloglovin van mijn telefoon af haalde. Ik lees nu alleen nog blogs op mijn laptop: ’s avonds of als pauzemoment tijdens mijn werk. Ik ga niet meer voor de neus van Zonne naar mijn ananas telefoon zitten staren.

De derde verandering was geen voornemen maar ontstond vanzelf. Ik vind het namelijk niet fijn om in de Sunny bus vlees klaar te maken. Dat geeft immers een wat vettige aanslag en geur in de plek waar we ook slapen, ik vind dat niet fris.
Ik maak vlees dus altijd buiten klaar. Terwijl de rijst en brokkoli binnen opstaan, roerbak ik buiten de kip, bijvoorbeeld.
Daarnaast vind ik het not done om leedvlees (niet diervriendelijk gekweekt vlees) te kopen. Ook niet op vakantie, maar niet in ieder me supermarkt is er bio of scharrel aanbod.
Als vanzelf aten we dus veel vaker vega. Tot mijn verbazing en plezier at Zonne zonder klagen de (overheerlijke, al zeg ik het zelf…) bonenprutjes die daar dan voor mij bij horen voor de nodige eiwitten.

We zijn nu dus nog steeds flexitariërs, maar de verdeling vlees – geen vlees is verschoven richting vega. Daar ben ik trots op en het voelt als iets dat beter bij me past – zoals het opschuiven richting een frugal levensstijl dat ook voelde, een paar jaar geleden.

We veranderen dus. Langzaam en in kleine stapjes en met vallen op opstaan…!

5 gedachten over “Veranderingen

 1. Die kleine stapjes zijn wel degene die je volhoudt. En vele kleintjes zijn ook groot resultaat, over een jaar gerekend. En kosten dan geen moeite (meer). Dus volgend jaar lukt het nog een keer, en nog een keer, en…
  Zodat je je energie kan besteden aan de grote of echt moeilijke dingen.
  Dat is veel effectiever.
  Na 15+ jaren van dit soort kleine stapjes kijk ik nu heel tevreden om me heen: mijn leven is precies zoals ik het wil (vanuit een slechte start). Anders dan de buren, maar wel een net en goed leven.
  Dus ik zou zeggen: lekker doorgaan!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi toch? Veranderen gaat het beste met kleine stapjes.
  Ik had vooral veranderingen in opvoedstijl voor ogen (kinderen gewoon laten mee-eten ipv steeds pannenkoeken voor te zetten als wij iets grote mensenachtigs eten…, meer loslaten etc) maar dat is vooral in de vakantie

  Geliked door 1 persoon

 3. Fijn. Hier zijn de stappen die ik gemaakt heb ook met kleine stapjes gedaan.
  Ik wens mezelf nog steeds geen vegetariërs te noemen, al eet ik ontzettend zelden vlees. Ik heb nl geen zin om op elk etiketje de ingrediënten na te moeten lezen en dan een donderpreek over dierenleed en zeehondjes richting degene die naast me staat te geven. Zit er ergens vlees in, prima.Kom ik op bezoek en eten ze daar wel dierlijks, doe ik mee. Veel prettiger voor mij, en volgens mij ook voor de mensen om me heen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat geen vlees bakken in de bus snap ik helemaal, ik zou dat ook niet doen.
  Wij zijn ook steeds meer flexitariërs geworden, om de dag vlees of vis ongeveer en zoveel mogelijk bio.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.