Altijd leuk: bellen met de hypotheeklijn

Het is weer tijd voor de extra storting in de tegenrekening van mijn hybride hypotheek, die alweer een tijdje als spaarhypotheek (tegen 5,1%) functioneert.

Vorig jaar was er een hoop geharrewar over de hoogte van het te incasseren bedrag: er was een fout gemaakt waardoor ik drie jaar achter elkaar niet maximaal had bijgestort, ondanks dat ik dat wél had gewild. Na een hoop gedoe werd ik met een geknepen “sorry, hierzo heb je 300 euri als goedmakertje” afgescheept.
Maar ik werd ook weer een hoop wijzer over mijn hypotheek, dus zojuist belde ik voor de nieuwe bijstorting. Mijn hypotheekjaar loopt immers van oktober tot oktober: tijd voor de nieuwe bijstorting dus. Die moet je aanvragen, telefonisch. En dan word ik eerst nog teruggebeld door een assistent hypotheekadviseur. Die me dan een machtigingsformulier gaat opsturen via de post met het verzoek om een krabbel. En dan wordt er over een maand of twee een incasso uitgevoerd. 

Nu ik mijn hypotheek in de afgelopen jaar gestofzuigerd heb en er alles afgesloopt heb wat riekt naar woekerpolis (zoals een veel te dure ORV), zijn deze telefoontjes eigenlijk best leuk. Als snel merkt de mevrouw (’t zijn altijd vrouwen, ja…) aan de andere kant van de lijn dat ik weet waarover ik het heb. Ik heb het polisnummer bij de hand en ben haar vragen voor. Ook deze keer weer: “Heeft u ook een opmerkingenvakje in uw digitale formulier?” vroeg ik, “want vorig jaar is ontdekt dat bij het vaststellen van het te incasseren bedrag geen rekening gehouden hoeft te worden met de fiscale bandbreedte, omdat de polis geen gegarandeerd eindkapitaal bleek te hebben. Dat was in de jaren ervoor mis gegaan dus misschien is het handig dat degene die er dit jaar naar gaat kijken, dat alvast even op voorhand beseft… Ik ga er dus vanuit dat het dit jaar weer gewoon €3.750 euro wordt.”.

Dat van die bandbreedte leek de mevrouw inderdaad wel even handig om te noteren. Ondertussen babbelde ik wat en vertelde ik dat ik wat vroeg was, dit jaar, omdat mijn hypothecaire jaar nog zes weken doorloopt. Maar gezien de wat omslachtige manier van werken van deze grootbank, wilde ik er op tijd bij zijn. Van rente-op-rente kun je niet vroeg genoeg profiteren, immers, gezien de rentestanden van het moment.

Helaas kon ik met de mevrouw geen afspraken maken. Zij is alleen maar van het telefoon opnemen. Ik word dus teruggebeld. Ik zie de bui al hangen maar daar kan zij niets aan doen, dus ik bleef aardig en beleefd….

“Volgens mij bent u wel redelijk op de hoogte.”, werd er aan de andere kant gezegd…

Ja dat klopt, zei ik. En beide legden we met een glimlach op. Of ik, in ieder geval. Want zij zal wel een headset hebben…

Een gedachte over “Altijd leuk: bellen met de hypotheeklijn

Reacties zijn gesloten.