Een nieuw rooster voor ons alletwee

De school is weer begonnen vandaag. Voor Zonne is dat een nieuwe school, maar daarover schrijf ik nog weleens (over hoe dat bevalt…). Het is nog iets te vroeg.

Wat voor mij samenhangt met die school, is het ritme van de dag. Een nieuwe school met andere tijden, betekent immers een nieuw ritme voor mij. En dat ik mijn dagindeling kan laten afhangen van de school van mijn dochter, dat is een geweldige gift. Dat besef ik en daar ben ik erg dankbaar voor…

Vorige week leerde ik een mede-mama kennen waarvan het kind precies dezelfde overstap maakt als Zonne: van de kleuters op de oude school naar groep drie in de nieuwe school. We hadden afgesproken zodat Zonne en – uhm… laat ik hem even “Pieter” noemen – wat steun aan elkaar zouden kunnen hebben op school. De moeder vertelde me dat ze het wel jammer vond dat ze ook van BSO moest wisselen. Zij is ook alleenstaande moeder en haar zoon gaat dagelijks naar de voorschoolse opvang, blijft tussen de middag over en gaat drie middagen naar de naschoolse opvang. Toen ze hoorde dat ook ik fulltime alleenstaande mama was, vroeg ze me meteen hoe ik dat dan deed… Zij heeft namelijk per week maar één brengmoment naar school (op woensdag) en twee haalmomenten: op woensdag en vrijdag. “Pieter” gaat dus vier ochtenden en drie middagen per week naar de voorschoolse opvang.

Wat een luxe dan, dat ik Zonne iedere dág zelf kan wegbrengen en ophalen, en dat ze vanaf deze week niet meer naar de BSO gaat…!

Mijn rooster ziet er nu als volgt uit:

 • 8.00-8.45: Zonne naar school brengen;
 • 8:45-14.50: werken;
 • 14.50-15.00: werk afronden;
 • 15.00-15.45: Zonne van school ophalen.

Als het druk is, werk ik vervolgens ’s avonds van 20.00 tot 24.00. Voor mij is dat een tijd van de dag dat ik goed geconcentreerd kan werken en heel productief ben.

Op woensdag is de school om kwart over 12 uit. Ik heb besloten om de woensdagochtenden vrij te houden om te sporten en om de huizenverkoop voor te bereiden.
Concreet komt het er dus op neer dat ik 24 uur per week werk: vier dagen van zes uur. Dan tel ik de avonden even niet mee; in de praktijk zal het erop neerkomen dat ik twee of drie avonden ga werken, waardoor er toch een redelijk gevulde werkweek zal ontstaan.

Een werkweek van slechts 24 uur was voor drie jaar geleden niet denkbaar. Dat dat nu tóch mogelijk is, komt vooral doordat ik van BV naar ZZP gegaan ben, waardoor mijn zakelijke vaste lasten enorm gedaald zijn en ik dus per saldo veel meer geld overhoud aan mijn werk. Daarnaast begint het verschil in mijn persoonlijke uitgaven ook steeds meer voelbaar te worden vanwege het deels aflossen van de hypotheek.

Ik heb minder geld nodig dus ik hoef ook minder te werken: FIRE is voor mij al begonnen.

De enige bottleneck die ik met dit nieuwe rooster verwacht, is afspraken in de middag op locatie, bijvoorbeeld in de Randstad. Met fileleed op de terugweg, dus… Eerder had ik de flexibiliteit van een BSO tot 7 uur, met een makkelijke mogelijkheid om dagen te ruilen. Dat is er nu niet meer bij. Dat betekent dat ik bij het maken van afspraken wat minder toegeeflijk moet zijn. En gelukkig heb ik inmiddels een oppas die Zonne van school kan ophalen.

Maar… wát een luxe! Alleenverdiener met kind en dan deze werktijden, wie heeft dat tegenwoordig nog!!

7 gedachten over “Een nieuw rooster voor ons alletwee

 1. Heerlijk Mariima! Da’s fijn geregeld zo. Met die werktijden heb je best nog veel ruimte. Onverbiddellijke schooltijden zijn ook duidelijk….

  Like

 2. Je rekent 4 dagen van 6 uur, maar dat zal in de praktijk vast minder blijken te zijn, lijkt mij. Heel simpel omdat je toch wel even een pauze zult moeten inlossen (om te eten/drinken/plassen/je nu eenmaal niet 6 uur achter elkaar geconcentreerd bezig kunt/zult zijn)? Maar daarom heb je waarschijnlijk de avonden niet meegerekend.
  Onze dochter is ook overgestapt naar een andere school, toen ze van groep 2 naar groep 3 ging. Ze is nu 22, en zegt dat ze ons hier nog altijd dankbaar voor is, weg van de school waar er zo werd gepest zonder dat er iets aan werd gedaan, naar een kleine dorpsschool waar iedereen zichzelf mocht zijn. Ik hoop dat voor Zonne de overstap net zo goed zal uitpakken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik tel idd die momenten van pauze en ook momenten in het weekend, ’s middags en’s avonds dat ik “even” mijn mail check of een telefoontje pleeg, niet mee.

   In de praktijk is het idd meer.

   Like

 3. Wat een luxe, inderdaad! Ik werk 22 uur per week naast mijn man (40 uur) dus dat is bijna net zoveel als jij ;-). Ik hoop dat het Zonne het naar haar zin heeft op de nieuwe school. Leuk om daar tzt wat meer van te horen. Het is niet niks, zo’n overstap…

  Geliked door 1 persoon

 4. Dat is superfijn, die luxe. Een zorg minder. Ik werk drie hele dagen, maar kan haar wel zelf wegbrengen op die dagen. ’s Middags is ze dan bij opa en oma tot ik thuiskom.

  Like

Reacties zijn gesloten.