Hoe je werken leuk en efficiënt maakt

Een paar dagen geleden blogde ik over mijn nieuwe werkrooster: sinds het nieuwe schooljaar werk ik nog maar 24 uur per week.

Ik vertelde wat een luxe het is om nu al zo te kunnen leven en dat ik dat vooral te danken heb aan het opgeven van een aantal ambities. Zo ging ik terug van BV naar ZZP en bespaarde ik enorm op mijn zakelijke vaste lasten. Ook bespaarde ik de laatste jaren op mijn privé uitgaven. Ik heb ontdekt dat veel geld uitgeven aan kleding of leuke hebbedingetjes, me niet gelukkig maakt. En toen ik daar ook naar ging leven, had ik minder geld nodig waardoor ik nu minder kan werken. En dát maakt me wel gelukkig, of in ieder geval bespaart het me een hoop gedoe.

“FIRE” (Financial Independent Retire Early) is voor deels al begonnen, blogde ik blij….!

 

Ik kreeg vervolgens de volgende reactie:

Je rekent 4 dagen van 6 uur, maar dat zal in de praktijk vast minder blijken te zijn, lijkt mij. Heel simpel omdat je toch wel even een pauze zult moeten inlossen (om te eten/drinken/plassen/je nu eenmaal niet 6 uur achter elkaar geconcentreerd bezig kunt/zult zijn)? Maar daarom heb je waarschijnlijk de avonden niet meegerekend.

Het is best een begrijpelijke reactie. Voordat ik ontdekte wat een beroerde manager ik was, had ik namelijk ook vaak dergelijke gedachten wanneer ik zag hoe mijn medewerkers hun dag indeelden. Managers die zo denken zijn erg vervelend (en dat was ik dus ook…). Ze staan bijna letterlijk met een stopwatch minuten te tellen.

Natuurlijk ben ik gewoon een mens die inderdaad ook af en toe naar de WC moet. Niemand is alleen maar 100% geconcentreerd aan het werk gedurende een werkdag, of die nou 6, 8 of 10 uur duurt.

Toch durf ik best de stelling aan dat ik efficiënt werk. Als je eigen baas bent, kun je de tijd die je daarmee uitspaart immers één op één omzetten in vrije tijd en dat is een hele leuke stok achter de deur. Toen ik nog geen zelfstandige was, betekende mijn werkstijl gewoonweg dat ik meer projecten toegewezen kreeg en dat ik positieve beoordelingen kreeg tijdens mijn functioneringsgesprekken. Ik heb in dat bedrijf snel carrière gemaakt, ik kreeg meer “aanzien” en ook een hoger salaris. Dat was wel leuk en aardig hoor, maar ik heb het liever zoals het nu gaat: efficiënt werken wordt beloond met vrije tijd.

Het is best een zoektocht geweest naar hoe ik zo efficiënt mogelijk kon werken. Ik denk ook dat dat voor iedereen anders is. Voor mij gelden hierbij de volgende inzichten, die ik natuurlijk graag met je deel:

 • Aanleg voor concentratie is fijn, maar je kunt het ook leren en je moet het onderhouden. 
  Een natuurlijke aanleg voor concentratie helpt. Dat zie ik bij Zonne. Het is alleen ook een beetje de vraag of dit aangeleerd of aangeboren is: ik ben geen entertainer van mijn kind en zij heeft daarom van haar geboorte af aan geleerd om op geeztte tijden zichzelf te vermaken. Ik denk dat je concentratie kunt trainen. Het helpt natuurlijk wel als je van nature interesse hebt in het oplossen van puzzels en raadsels en liever een goed boek leest dan door een tijdschrift of internetsite bladert.
  Toen ik een jaar of tien was, knipte mijn moeder ooit mijn haar af terwijl ik een boek las, ik had dat niet eens in de gaten!
  Tegenwoordig lees ik nog steeds liever boeken dan dat ik TV kijk of gedachteloos zit te scrollen. Dat scrollen was wel een stuk toegenomen vóór mijn vakantie, dus de “reset” tijdens de vakantie was erg nuttig en noodzakelijk. Ik merk dat nu ook meteen aan mijn efficiëntie tijdens werkdagen…!
 • Relax!
  Een leven waarin er weinig is om je druk over te maken helpt om geconcentreerder je werk te doen. Dit is overigens óók een kwestie van aanleg en training, denk ik. Ik maak me bijvoorbeeld veel minder druk over omzet dan vijf jaar geleden, terwijl de onzekerheid over mijn inkomen veel groter geworden is.
 • Vind je werk leuk.
  Toen ik nog in loondienst was, vertelde ik eens dat ik soms niet kon wachten dat het maandag was en ik weer verder kon met een project. Daar werd erg meewarig op gereageerd. Maar dat was wél zo. Mijn werkdag begint dus niet met zuchten en “nou vooruit dan maar”. Die tijd bespaar ik dus dagelijks: ik ga gewoon lekker aan de slag!
  Dat geldt overigens echt niet voor alle taken: ik heb altijd moeite met administratie en acquisitie. Daarom doe ik deze taken op vaste tijdstippen in de week.
 • Weet wat je moet doen en hoe je het moet aanpakken. 
  Ervaring in het uitvoeren van taken en dus ook het vertrouwen dat je het kunt, het goed kunnen inschatten van hoe lang iets duurt, helpt enorm in het maken van een fijne planning.
 • Zorg voor overzicht over de uit te voeren taken en deeltaken. Maak deze SMART.
  Ik werk ALTIJD met een planning en streep taken af die ik gedaan heb en plan vervolgens meteen taken in die daarop volgen. Mijn taken zijn Specifiek, Meetbaar, actiegericht, Realistisch en Tijdgebonden. Door er een tijd aan te verbinden, kan ik op tijd bijsturen wanneer ik een taak toch niet goed ingeschat heb.
 • Ken jezelf.
  Wanneer heb je energie voor bepaalde taken? Ik weet bijvoorbeeld dat ik ’s avonds vaak in vorm ben voor processen waarbij scherpte en creativiteit vereist is, zoals bijvoorbeeld beleidsadvies en de wat complexere statistische analyses. Dergelijke taken doe ik dus altijd ’s avonds.
 • Zorg voor goede werkomstandigheden. 
  Voor mij zijn deze omstandigheden: géén digitale afleiders zoals Social Media. Ik bepaal zelf wanneer ik mijn email check en krijg dus géén meldingen die op mijn scherm verschijnen. Mijn mobiele telefoon staat op stil, mijn zakenrelaties bellen me niet op dat nummer dus die mobiel heeft geen meerwaarde tijdens mijn werk en leidt alleen maar af. Ik heb ook een fijne afspeellijst met achtergrondmuziek op Spotify. En een leeg bureau (in mijn geval is dat gewoon de eettafel in de woonkamer…).
 • Kies de taken zorgvuldig.
  Voor mij geldt dat ik het fijn vind om te beginnen met een taak die me weinig energie kost, om in de werkmodus te komen. Vervolgens doe ik de “losse flodders” zoals bellen en mails beantwoorden, om daarna héél geconcentreerd de ingewikkeldere taken uit te voeren. En – zoals ik eerder al vertelde – ’s avonds kijk ik er soms opnieuw naar om de nodige scherpte en creativiteit toe te voegen.
 • Knip taken die langer dan twee uur duren, op in subtaken.
  Zo houd ik overzicht en kan ik véél beter inschatten of mijn planning realistisch is, en op tijd ingrijpen. Ik krijg iedere twee uur een waarschuwing “goed zo, tijd voor een kopje thee!”, waardoor ik goed vat houd op een dag.
 • Wissel taken af.
  Na een taak die veel van me vergt, doe ik vaak een routineklusje.
 • Beloon jezelf.
  Met een kopje thee bijvoorbeeld. En een complimentje. En ik “mag” ook af en toe wat “rondbrowsen” als ik vind dat ik dat verdiend heb.

En ja lieve reageerder, ik eet inderdaad gewoon tijdens het werken. Kauwen en typen gaat bij mij prima samen. En de wc is vijf stappen van mijn werkplek, dus die paar minuutjes per dag had ik gewoon meegeteld in mijn werkweek. Dus eigenlijk werk ik geen zes uur, inderdaad, maar vijf uur en vijftig minuten. Als ik op mijn vrije woensdag nooit de mail check. En nooit ’s avonds zou werken. Dat had je goed begrepen….

Maar zo zwartwit ziet mijn leven er niet helemaal uit, gelukkig….!

11 gedachten over “Hoe je werken leuk en efficiënt maakt

 1. Dank je voor je goede tips. Ik ga na mijn vakantie ook weer wat efficiënter proberen te werken met behulp van je tips. De laatste tijd voor de vakantie merkte ik dat ik wat verslapte, qua efficiëntie.
  Maar eerst nog even lekker een weekje vakantie vieren op een camping in de zon.

  Geliked door 1 persoon

 2. Elke werknemer gaat toch weleens naar het toilet of haalt koffie? En dan heb ik t nog niet over de werkplekken waar collega’s elk uur minstens een kwartier gingen roken.

  Beetje zure reactie. Volgens mij gewoon wat jaloezie. Je hebt het supergoed voor elkaar, ik heb daar respect voor!

  Geliked door 1 persoon

  1. In mijn laatste baantje – secretaresse op uitzendbasis – dat ik had nadat ik ontslag had genomen als consultant, hadden we iedere dag zeker drie keer rookpauze. Betaald. 😉

   Like

 3. Als ik écht een behoorlijk drukke dag heb waarop van alles af moet (zoals vandaag, en dan toch zit ik hier te lezen 😉 ), dan helpt het me wel om echt even na te denken over wat moet, een lijstje te maken een beetje een inschatting te maken van welke tijd ervoor nodig is. Ik heb er soms namelijk een handje van om die tijd wat te onderschatten of geen rekening te houden met dingen die tussendoor komen (en die komen altijd). Als ik me zo voorbereid, werk ik verder wel heel effectief en efficiënt. Dus dat zou ik beter elke dag kunnen doen 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Maak jij normaliter geen planning?
   Is denk ik ook een beetje afhankelijk van de inhoud van je werk. Ik heb projecten met hele verschillende taken en een vaste deadline. Een project duurt doorgaans ongeveer twee tot drie maanden, plannen is dan wel echt noodzakelijk….

   Like

   1. Dat heeft meestal echt totaal geen zin; het kan zijn dat ik zondagavond nog niet weet wat ik maandag ga doen en vervolgens maandag voor 12:00 de hele dag volgestouwd met met opdrachten die dezelfde dag of binnen 2 dagen af moeten. Een ‘groot’ of ‘langdurig’ project is voor mij een project van 2 of 3 weken. Dat plan ik nog wel eens, maar de meeste opdrachten zijn heel erg korte termijn.

    Like

 4. Ik denk inderdaad dat je als ondernemer je tijd efficienter zult gebruiken, omdat klaar dan nou eenmaal klaar is. Op mijn werk moet ik gewoon die 9 uur per dag draaien of ik nou veel of weinig doe. Ik probeer natuurlijk ook zo efficient mogelijk bezig te zijn, maar dat lukt nou eenmaal niet altijd. Verder draai ik dus die zelfgekozen 9 uur zodat ik minder dagen op kantoor aanwezig ben (en dus meer vrije dagen heb) maar merk dat na een uurtje of acht de pijp eigenlijk wel leeg is. Natuurlijk haal ik koffie, klets ik af en toe met mijn collega’s, en een wc bezoek zit er ook zeker bij maar degene die beweert dat niet te doen jokt denk ik. 😉 Zoveel uur achter elkaar geconcentreerd werken is ook niet mogelijk denk ik. Zeker als je de hele dag achter een pc zit zoals ik. Af en toe de benen strekken en een kopje koffie zorgt weer voor nieuwe inspiratie.

  Like

  1. Helemaal eens!

   Op de wc denken over je werk…. is dat dan ook werken?

   En tijdens het douchen, ’s avonds? 😉

   Ik heb dan vaak hele goede ideeën…. haha.

   Like

 5. Volgens de Arbeidstijdenwet moet een werknemer na 5 uur werken een rustpauze hebben.
  Vandaar bijvoorbeeld , dat de Aldi bij mij om de hoek op zondag van 12 tot 17 uur geopend was.
  Ik las echter laatst dat die openingstijd wordt verlengd per 1 september a.s.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.