De Nieuwe School

Ik weet dat ik lezers heb die niet alleen geïnteresseerd zijn in sparen, opruimen, beleggen en hoe ik mijn werkdag indeel. Dus vandaar dat het vandaag over Zonnes  nieuwe school gaat.

Zonne is begonnen in groep 3/4, een klas van in totaal 24 kinderen: 14 zitten in groep 3 en de overige 10 zijn een jaartje ouder. Voor haar is er veel veranderd: nieuwe kinderen, een nieuwe juf, een nieuwe school. Een vaste plek om te zitten in de klas. En ze moet opeens leren: rekenen, lezen. Zelfs de gymles is nieuw want antroposofen beginnen daar pas mee bij kinderen ouder dan zeven.

Zo’n nieuwe school is natuurlijk best een ding. Toen ik begin juni een nieuwe school moest zoeken, was er ook echt wel paniek: het einde van het schooljaar kwam eraan, niet iedere school reageerde even enthousiast op mijn verzoek om eens te mogen komen kijken. Deze school gelukkig wel.

Afgelopen maandag was haar eerste schooldag en toen ik haar om kwart over drie ophaalde, was ze poep chagrijnig. Ze wilde niets vertellen en we hebben een rustige middag gehad: lekker in de hangmat verhaaltjes voorlezen. Voor mij werd vooral duidelijk dat ze al die nieuwe kinderen heel spannend vond. Ze kende dan weliswaar één kind in de klas, een jochie dat in een andere kleuterklas heeft gezeten op haar oude school en nu dezelfde overstap maakt als Zonne. Maar ja, dit jongetje wilde in de pauze andere dingen doen als Zonne dus ze had niemand gehad om mee te spelen, behalve dan de juf…

Dinsdagochtend vroegen we daarom samen of het meisje dat in het tafelgroepje van Zonne zit, in de klas, haar vriendin wilde worden. Maar die zei nee. Ze had al vriendinnen.

Duss….

Ook dinsdag was voor Zonne geen superdag. De juf liet me weten dat ze het erg zwaar vindt dat ze structuur moet volgen: lezen, rekenen, schrijven en dan met de hele klas samen. Ze was ’s morgens al moe geweest, volgens de juf.

Ik kan me dat voorstellen omdat Zonne in het afgelopen half jaar vanwege de burnout van haar juf, geen structuur gehad heeft. Invalkracht na invalkracht werd voor de klas gezet, de kinderen waren vooral vrij aan het spelen en school had meer weg van kinderopvang dan dat er sprake was van onderwijs…. Daar kon niemand wat aan doen, maar dan is de overgang nu natuurlijk extra moeilijk.

Maar… woensdag had ze een speelafspraakje. En gisteren ook. Toen ik haar van dat afspraakje ophaalde huppelde, zong en babbelde ze weer.

En vanmorgen liet ze me opeens zien dat ze al best veel woordjes kan lezen. Daar was ze heel erg trots op.

 

Ja. Het komt wel goed. En die bostocht van en naar de school, die blijft fantastisch. Ook toen ik nat regende…

6 gedachten over “De Nieuwe School

 1. Het is doodvermoeiend, al die nieuwe indrukken. Als het dan maar wel ook wat positieve dingen zijn… ik kan er hier van meepraten. Een 8 en een 12 jarige die “opnieuw” beginnen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Groep drie is gewoon pittig zo aan het begin van het jaar.Hier twee kinderen in groep drie.Een van de twee komt gesloopt uit school, ze is vrij perfectionistisch.De ander maakt zich niet zo druk en is ook minder moe.Volgens de juf lopen de meeste kindjes op hun tandvlees tegen de herfstvakantie maar gaat het daarna beter.
  Hier trouwens wel extra speelmomementen in groep drie omdat de overgang anders wel heel groot is.
  Ik hoop dat Zonne snel zal wennen aan alle nieuwe dingen en er plezier in krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gelukkig is het snel ten goede gekeerd. Het lijkt me lastig je kind zo van slag te zien. Aan de andere kant helpt het haar ook weer toekomstige tegenslagen te verwerken. Te weten dat niet alles meteen goed kan gaan. Gelukkig duurt het dan ook maar kort, die tegenslag, want lang een rottijd op school hebben gaat je niet in de koude kleren zitten, daar kan ik zelf over mee praten. Ik hoop dat ze het daar heel fijn gaat hebben, maar dat kan bijna niet anders met zo’n zonnig kind. 😀

  Geliked door 1 persoon

 4. Fijn dat de omslag al zo snel lijkt te komen. Het is al best een overstap van kleuterklas naar groep 3 en dan is een verandering van school (en vriendjes!) erbij best heftig.

  Zoon startte hier na 11 weken afwezigheid ook in groep 3 – en dan gelijk in een nieuw schoolgebouw en een andere klasindeling (dus ook deels andere kinderen – hoewel hij die dan wel weer kent uit andere groepen). Ik ben dankbaar dat hij zijn oude juf tenminste nog heeft. Hij komt lachend uit school, dus ik ben blij!

  Geliked door 1 persoon

 5. Je zult je hart vastgehouden hebben, die eerste dagen. Want je wilt natuurlijk niet dat deze school ook op een teleurstelling uitloopt. Ik ben heel opgelucht dat Zonne beetje bij beetje haar draai lijkt te vinden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Tja….alle begin is moeilijk. Maar oh wat fijn dat ze nu al speelafspraakjes heeft en weer vrolijk is.
  Mijn zoon is nu ook begonnen in groep 3 en hij vindt het ook heel zwaar. Opeens moeten ze de hele dag werken en heel af en toe mogen ze spelen ipv spelen en af en toe een werkje. Hij was ’s middags ook erg moe en hij weet nog niet of hij het wel leuk vindt…
  Fijn weekend !

  Like

Reacties zijn gesloten.