Een buffer voor als er wat kapot gaat?

Op veel blogs over personal finance, gaat het regelmatig over “de buffer”.

Het Nibud zegt daarover:

Een buffer is een reservepotje om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. Zoals het vervangen van kapotte apparaten of reparaties aan uw auto. Bereken makkelijk en snel uw persoonlijke adviesbuffer.

Het NIBUD berekent de hoogte van de buffer voor je op basis van een aantal variabelen: je inkomen, het aantal kinderen, of je een auto hebt en de waarde van je woning.

Er is voor mij een bedrag van 5.000 euro ingevuld voor het vervangen van de auto. Dit bedrag had ik handmatig kunnen aanpassen, maar ik heb even Nibud al het denkwerk laten doen en het bedrag laten staan. Op basis van mijn gezinssituatie en inkomen vindt het NIBUD dat ik daarnaast bijna 5.000 euro achter de hand moet hebben voor het vervangen van zaken in mijn inventaris.

Ik heb daar even over nagedacht…

Wat is dat dan? De koelkast, diepvries, wasmachine, tv, laptop? En als mijn auto kapot gaat, wat doe ik dan?

Sinds ik frugal leef, heb ik dan meteen drie vragen in mijn hoofd….

 1. Heb ik het nodig?
 2. Word ik er blij van?
 3. Kan het ook goedkoper?

Wat betreft de auto, de diepvries en de tv is het antwoord op de eerste vraag “nee”. Ja, deze dingen maken mijn leven makkelijk. Maar ik kan ook zonder. Als mijn auto stuk zou gaan dan heb ik altijd nog de fiets, het openbaar vervoer en Snappcar / Greenwheels. Als de diepvries kapot gaat, heb ik nog een vriesvakje in mijn koelkast. Sinds ik onlangs het kapotte deurtje verving, tenminste. En als de tv kapot gaat kan ik nog steeds boeken lezen en eventueel een film kijken op de laptop.

De koelkast en de laptop blijven over. Daar heb je geen 4.750 euro aan buffer voor nodig, ook niet wanneer andere Echt Noodzakelijke Spullen óók kapot gaan en vervangen moeten worden.

Een grote buffer is fijn. Maar het geeft je ook de mogelijkheid om gedachteloos geld uit te geven, gewoon omdat het er is. De vanzelfsprekendheid in onze maatschappij dat alle spullen die kapot gaan, meteen vervangen moeten worden, is lang niet altijd terecht en de aanname die NIBUD maakt, namelijk dat deze zaken Echt Meteen Vervangen Moeten worden, helpt daar niet bij. Dan heb ik eerlijk gezegd liever een krappe buffer en repareer ik zelf mijn koelkast als deze kapot is. Ik ben er nog steeds trots op dat ik dat vorige week voor elkaar kreeg, dat ik dat blijkbaar kon. Dat gevoel van empowerment is me heel wat waard. Tijdens mijn studententijd repareerde ik ooit mijn wasmachine. Het gevoel van trots dat die reparatie me opleverde is heel lang blijven hangen: het gevoel voor jezelf te kunnen zorgen. Dat is onvervangbaar!

Maar… ik heb wel een buffer hoor! Al was het maar om nooit meer als éénoog door het leven te hoeven gaan….

 

11 gedachten over “Een buffer voor als er wat kapot gaat?

 1. Het NIBUD hoopt iedereen te laten nadenken over geld en verstandig te laten omgaan er mee. Dat vinden veel mensen moeilijk. Het eerste en het tweede. En 2 moeilijke dingen doen mensen al helemaal niet.
  Dus ik ben blij dat het NIBUD zo’n (redelijk) slag slaat, en hoop maar dat deze budgetcheck dat de meeste NLers dat vervolgens proberen op hun spaarrekening te krijgen. Meer dan 70% heeft dit nl niet. Die snappen het concept niet, of vinden sparen al zo moeilijk. Ik hoop dat het NIBUD hén kan helpen.
  (Natuurlijk zijn er mensen die te weinig geld hebben om te kunnen sparen. Met een uitkering is het ook echt moeilijk om te sparen. Dan nog kan een doel helpen).

  Dat je nauwkeuriger je buffer kan maken, dan het NIBUD doet, dat geloof ik zondermeer. Want je benodigde buffer hangt af van heel veel. Wij sparen altijd voor grotere doelen (tuin, supervakantie), en een klein beetje (1000 euro) in de kapottuh-spaarpot. Maar als alles misgaat, dan stellen we de grote doelen wel uit, en nemen we daarvan voor de kapottuh zaken. Ook wij vinden tweedehands vaak prima en vinden lang niet alles nodig. En zo vaak komt het niet voor dat dingen kapot gaan,zeker niet tegelijk. Maar das voor onszelf.
  Ik hoop dat juist de mensen die sparen lastig vinden, met zo’n check een doel kunnen stellen en minder afhankelijk worden van leningen bij kapottuh-zaken-ellende.

  Geliked door 1 persoon

 2. mn man ziet nog weinig financieel voordeel in extra aflossen (annuitaire hypotheek dus we lossen sowieso af) dus maar diverse spaarpotjes gemaakt met elk een eigen doelbedrag. als die ooit allemaal vol zijn man toch maar overhalen tot extra aflossen op de hypotheek 😉 maar dus genoeg geld achter de hand voor diverse dingen zoals idd tandartsrekeningen, brillen, een andere auto (hier niet perse nodig, maar zonder zien we familie niet meer ivm de afstand, maar meer dingen die nou eenmaal makkelijker zijn met de auto dus wel luxe, maar vooral luxe die we graag willen zolang t financieel kan en t kan makkelijk) vooral erg blij dat we financieel op orde hebben zodat we tegenvallers kunnen opvangen

  Like

 3. Ik heb geen speciale buffer. Huis is hypotheekvrij en leef vrij zuinig er zal dus altijd elke maand overblijven van inkomsten AOW en pensieontje. Wel 14 diepvrieslades omdat ik van voorraad hou en regelmatig groot insla in zowel Duitsland, Frankrijk als Belgie. De vriezer zou dus meteen vervangen worden als er 1 kapot gaat.
  Verder gaat wat over is gewoon op de spaarrekening en is voornamelijk bedoelt voor andere auto over jaar of 5 en de rest gaat grotendeels in verbouwing zitten.

  Geliked door 1 persoon

 4. die hoge buffer is ook niet ‘nodig’, die is fijn. Het nibud gaat ervan uit dat je het wel door nieuwe aankopen vervangt, en dat zal in de meeste gevallen ook wel zo zijn. Heb je echter zin om op het moment suprême zin en tijd om uit te zoeken wat je werkelijk nodig hebt, en hoe je dat zo voordelig mogelijk kunt bemachtigen dan kun je met flink minder toe. Wij ‘moeten’ een buffer van 7000-8000 hebben geloof ik, maar ik meen dat we met een buffer van 1500 ook prima vooruit kunnen als echt alles kapot zou gaan morgen. Maar onze buffer is nu rond de 12.000, deels omdat we nou eenmaal graag ruim achter de hand hebben en deels omdat het op het moment gewoon ‘over’ is. We moeten nog maar eens iets verzinnen om dat weer aan uit te geven :p

  Like

 5. Sinds wij samenwonen hebben we dus al het geld op 1 grote bult gegooid en wij hebben “gewoon” 15K samen…. Dit hebben we nog nooit gehad en we zijn er dan ook heel zuinig mee! Dit bedrag spreken we nergens voor aan, behalve als we tegelijk werkloos raken en moeten wachten tot een volgend inkomen/ww uitkeringsbedrag. Wanneer er een apparaat stuk zou gaan in huis, en heus niet alles gaat tegelijk, willen we rond de 5000 voor hebben liggen. De rest sparen we voor aflossen en vakanties.

  Like

 6. Ik heb eeb buffer voor de ziektekosten eigen risico en auto reparaties. Die zet ik elk jaar apart, en voeg er aan teo nadat ik de zorg premie en de auto verzekering voor het hele jaar betaal. En dan spaar ik om mijn hypotheek extra af te lossen, en heb een doel van een netto jaarsalaris….
  ik ben heel arm geweest en dat geeft zo een beklemmend gevoel. Dan maar minder dingen kopen.

  Like

 7. Ik ben toch altijd blij als ik spaargeld achter de hand heb. Toen we een paar maanden geleden ons huis kochten was mijn buffer van meer dan €25.000op. Nog €250 hadden we als buffer. Dat vond ik wel beangstigend. Ondertussen is er wel opnieuw wat opgebouwd en kunnen we onverwachte uitgaven weer aan. Maar voor we gaan verbouwen wil ik toch weer een buffer van €5000 hebben. Vind ik gewoon een leuk idee. Inderdaad niet om direct nieuwe spullen te kopen maar als zekerheid dat er al heel veel moet gebeuren voor je financiële problemen hebt.

  Like

 8. Vanaf mijn 18e heb ik ook een paar jaar echt weinig geld gehad. Dat soort ervaringen leren je volgens mij A: het belang van een buffer (ik liep ook ooit een poosje zonder bril…) en B: dat veel zaken ook anders opgelost kunnen worden dan direct naar de winkel te rennen.

  Door onze zuinige leefstijl konden we met een beneden modaal inkomen toch twee kinderen adopteren én was / is er ruimte om minder te gaan werken / te stoppen met werken toen ze er eenmaal waren. Zonder die eerdere ervaringen was dat misschien nooit gelukt.

  Geliked door 1 persoon

 9. We houden hier ongeveer €10K buffer aan. Voldoende om de auto te vervangen, of een grote tandarts rekening of de CV ketel die het begeeft etc.

  Komen we onder de tien, dan vullen we weer aan. Loopt het bedrag hoger op (boven de dertien duizend) dan storten we weer een extra aflossing door naar de Hypotheek. Lekker simpel systeem, maar het werkt prima voor ons.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wij hebben een aantal stuks vastgoed (oa voor verhuring) en dus is onze buffer een pak hoger. We hebben het immers allemaal al gehad (en vaak een paar dingen tegelijk): dak dat volledig moest vervangen worden, plat dak dat lekt, riolering die vervangen moest worden (dus ineens ook nieuwe vloer enz), verwarmingsketel die vervangen moet worden, raam ging kapot en moest nieuw geplaatst worden, nieuwe boiler, nieuwe voordeur want de oude was volledig stuk enz. Dus we hebben een aparte spaarpot voor reparaties aan vastgoed.

  Like

Reacties zijn gesloten.