Past de wasdroger in een frugal levensstijl?

Laatst las ik op een verzamelblog met een tigtal tips over besparen, de tip om het filter van je wasdroger regelmatig schoon te maken. Zo zou je kunnen besparen op energie. Een prima tip natuurlijk, toch kwamen er een aantal reacties (waaronder die van mij…) die zich afvroegen of de aanschaf en het gebruik van een wasdroger überhaupt past bij een zuinige levensstijl. 

Het antwoord is natuurlijk: voor de één wel en voor de ander niet. Voor de één zijn “zachte handdoeken” erg noodzakelijk. Een ander weet van de buurvrouw van een vriendin dat je huis beschimmelt waar je bij staat, als je de was aan een rekje droogt en gebruikt altijd een wasdroger. Een derde roeptoetert dat zo’n wasdroger absoluut overbodig is (dat was ik).

Dito voor de keuze voor leedvlees als plofkip of vegetarisch / flexitarisch eten. Of al dan niet naar de kapper gaan, make-up gebruiken, kleding shoppen, een schoonmaakster in dienst nemen, de aanschaf en het gebruik van een auto (al dan niet een fancy exemplaar…), enzovoorts enzovoorts.

Mijn interesse voor bespaarblogs is inmiddels behoorlijk afgenomen is. De laatste tijd ben ik veel meer geïnteresseerd in investeren in je toekomst dan in besparen op je huidige uitgavepatroon. Ook daarvoor geldt dat sommige mensen liever aflossen op de hypotheek, anderen zetten in op beleggen in fondsen, beleggen in individuele aandelen, investeren in vastgoed. Onder beleggers is er dan ook nog een verschil in kiezen voor divident uitkeringen en kiezen voor koersstijgingen.

In augustus gaf ik een redelijk bedrag uit aan wat keuken-inventaris: ik verving plastic zooi door glas en ik kocht een dure pan. Daarmee hoop ik wat gegroeid te zijn in mijn wens om duurzaam te leven. Ik vind dat belangrijk. Vooralsnog kreeg ik geen reactie van lezers op deze exorbitante uitgave, ik had dat wel verwacht eerlijk gezegd. Best jammer eigenlijk, want hee… heerlijk die verhitte discussies over niks, toch?

 

Eigenlijk hebben we gewoon veel meer gemeen dan dat er verschillen zijn. We vinden het belangrijk om ons geld niet gedachteloos uit te geven. Ons gaat het om de balans tussen nu genieten en het geld over de balk smijten. Het gaat om de balans tussen nu en later. Toch?

 

 

En zullen we dan nu allemaal even knuffelen?

 

24 gedachten over “Past de wasdroger in een frugal levensstijl?

 1. Ik doe elke de was ivm drie kleine jongens die bijvoorbeeld graag kruipen in winkels :b tijdens het schoenen passen en op zelf andere manier altijd moddervlekken in hun kleding hebben:) toen ze jonger waren deed ik hun kleding in de droger, nu alleen de handdoeken en andere doeken, ondergoed en beddengoed. De rest gaat op het rek, blijkt het langer mooi en krimpt het niet. Kan een groot deel van het jaar buiten drogen op het wasrek onder het afdak of in het trapgat.

  Like

 2. Geen droger, nooit gehad, komt er ook nooit. Waslijn is prima (binnen en buiten), maar mechanische ventilatie is (helaas) in de winter wel noodzakelijk! Verder 98% veganistisch en nog steeds van plan om een groot stuk land te kopen en te laten groeien tot bos. Krijg onze CO2 compensatie nooit meer voor elkaar……..tenzij we nu voor de rest van ons leven in een tent in het bos gaan wonen.
  En die knuffel kan je altijd krijgen hoor.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb een vaatwasser, keukenmachine en een electrische snij machine,dat past eigenlijk ook niet binnen groen en duurzaam leven, maar omdat ik geen auto of droger heb, niet met het vliegtuig op vakantie ga en een behoorlijk laag energie verbruik heb, veel tweedehands aanschaf en probeer zo min mogelijk overbodige spullen aan te schaffen, zijn dat een paar luxe dingen die ik mezelf permiteer om het leven wat eenvoudiger te maken voor mezelf, boven dien gebruik ik de keuken- en snijmachine om te voorkomen dat ik veel voorgesneden en verpakte groentes koop , daarmee is de aanschaf toch ook weer een beetje in balans, natuurlijk kun je snijden en schaven ook met de hand doen, maar ik weet van mezelf dat als ik weinig tijd of energie heb dat ik dan toch terug grijp op voorgesneden.

  Like

 4. Ik heb een droger, maar gebruik hem zelden :)… Gekregen van m’n lieve opa en oma voor ons trouwen, dus die gaat niet weg. En soms is het superhandig als ik bijv. onverwachts de wasbare luiers niet op tijd droog krijg :)…

  Like

 5. In mijn vorige huizen had ik geen droger nodig, daar droogde de was in huis heel snel (tochtend trapgat….), maar in dit huis wordt het gewoon niet droog en gaat het stinken, dus voor ’s winters en voor regenachtige weken heb ik een droger, waar ik de was dan ook zonder problemen in mik.

  We vliegen bijna nooit, rijden niet veel auto en proberen steeds meer op de fiets te doen (jongste is nu 6 en kan al wat langere tochten maken; het remmen was lange tijd een probleem, maar dat heeft ze nu onder de knie). We koken ‘from scratch’, half-en-half biologisch, niet zo veel vlees (maar man en oudste dochter zijn carnivoren). Onze tuin produceert wat groente en fruit, onbespoten (maar de buren spuiten wel, en we wonen vlakbij een vliegveld).

  Dus ja, we denken wel na over waar we ons geld aan uitgeven, juist omdat we allerlei leuke dingen willen blijven doen, en een tweetal grote projecten hebben die vanaf volgend jaar geld op zouden moeten leveren.

  Like

 6. Als iedereen zou nadenken over wat ie uitgeeft en waarom (en dus bewust kiest), wil ik best de deal maken dat iedereen die dat wil dan een droger mag. Voorlopig denken zoveel mensen niet na, kijken niet naar hun uitgaven laat staan naar alternatieven, dat ik de bewust-droger gebruikers niet de grootste plaag voor de economie noch het milieu vind.

  Geliked door 1 persoon

  1. O ja, ik heb geen droger en ooit gehad. Maar dat is mijn eigenwijsheid – en de mazzel dat ik 1 kind heb (wel katoenen luiers gehad en woonde toen op een apartement, dus had gekund. Maar het ging, dus wij vonden het niet nodig).

   Geliked door 1 persoon

 7. Leven naar wat je predikt vind ik wel belangrijk. Iedereen kan een lijstje publiceren met tips en beste….
  Een beetje loze woorden als je het zelf niet uitvoert. (Dit gaat niet specifiek over de droger hoor , knuffel 😉). Het gaat er om dat je uit ervaring advies kunt geven of om Hoe je iets aan kunt pakken. Mijn idee hè!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik vind dat inderdaad ook veel interessanter. Een blog moet eigenheid hebben. Als er alleen maar “10 tips om….” (met tips die al tig keer voor ingekomen zijn) en “interview met….” op staan, verlies ik mijn interesse al snel.

   Maar ook dat is geen regel natuurlijk, maar een kwestie van smaak natuurlijk….

   Like

 8. Onze eerste droogkast kregen we van mijn ouders toen ons eerste kindje geboren werd. Mijn moeder was ervan overtuigd dat ik de wasbare luiers van de baby niet tijdig droog zou krijgen aan een wasrekje…. Die droger hebben we amper gebruikt omwille van het hoge elektriciteitsverbruik.

  De droger verhuisde naar de zolder en toen ik hem na een jaar of 10 eens wilde gebruiken, weigerde hij dienst. We hadden ondertussen tieners (met veel vuile was) en mijn man vond dat we ons best een nieuwe droogkast aanschaften om in “noodgevallen” toch de was droog te krijgen.

  Die droogkast hebben we ook amper gebruikt en toen onze jongste het huis uitging, hebben we hem die droogkast meegegeven. Hij gebruikt die nu al 6 jaar intensief…. Ik droog de was indien mogelijk buiten aan de wasdraad en als het te nat is buiten, moet de was in huis gedroogd worden aan het wasrekje. We zijn maar met twee meer dus zo extreem veel wasgoed hebben wij niet meer en aan het wasrekje is dat nog vrij vlug droog binnenshuis.

  Toen de kinderen klein waren, droogde ik bij slecht weer de was op zolder maar eens de zolder geïsoleerd was, deed ik dat niet meer omwille van schrik voor vochtproblemen op zolder. Tja, het heeft ook geen zin om was op zolder te laten drogen en de dakramen dan te moeten openzetten om het overtollige vocht kwijt te raken want dan is er warmteverlies.

  Geliked door 1 persoon

 9. Hoera voor de droger! Ik mik al-les in de droger. En dan hebben we ook nog een vaatwasser, vriezer, een auto en een oldtimer. Gelukkig hebben we ook goede fietsen, zonnepanelen, honkvastheid (zeer weinig km) en vliegangst (serieus, dat is pas groen joh!). We eten alleen fout vlees ‘op een ander’ (vergeten veel mensen), thuis is het allemaal bio en wild.

  Ik roeptoeter meestal dat we simpelweg met gigantische overbevolking te kampen hebben, de aarde is niet groot genoeg meer voor zo’n plaag. Wil de mensheid zichzelf overleven, dan zouden we eens moeten beginnen met de populatie te halveren. En dan over een aantal jaar nog eens. De rest is rommelen in de marge. Ik ben ook altijd de gezelligste op feestjes, ja 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. 🙂 hier ook een droger hoor, heb wel eens een paar jaar zonder gedaan, maar het was op een natte herfst ofzo niet droog te krijgen al die dikke werkkleding van oudste zoon, en dan vond ik het eigenlijk al een beetje gaan stinken naar natte was…..toen was ik het zat en kocht meteen een droger. Nou ben ik geen echte consuminder, maar ehm wel gewoon kritisch/gezondverstand etc etc
  In de zomermaanden gebruiken we hem natuurlijk niet, dan is het buiten zo droog.
  Knuffeltjes terug 🙂
  Iedereen kan gelukkig doen wat hem/haar het beste lijkt en/of wat op dat moment in je leven passend is 🙂 hiephiephoera

  Geliked door 1 persoon

 11. Leuk zo’n discussie. Hier wel een droger, maar weinig gebruikt. In de zomer alles naar buiten en in de winter onder de overkapping of boven ons houtgestookt fornuis in de keuken. Wij stoken hout alleen in de keuken, de rest van het huis is onverwarmd. 1x per maand wordt het hele huis gestookt om vochtproblemen te voorkomen. Maar ons huis uit 1800 beschikt over voldoende natuurlijke ventilatie, lees tochtgaten:-) Door ziekte een krappe beurs en houtgestookt levert ons een besparing van 50%. Snel verdient. Eten voornamelijk biologisch en ja we zijn carnivoor dus biologisch vlees. Maar wat voor de 1 belangrijk is hoeft dat voor een ander niet te zijn. Lekker ieder in zijn / haar waarde laten.
  Dikke knuf😉

  Geliked door 1 persoon

 12. Hier wel een droger helaas. Die wordt alleen gebruikt als ik geen droogruimte meer heb (in de winter). Groot gezin, klein huis en wasbare luiers maakt ’t soms niet mogelijk om alles aan de waslijn te drogen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Ha, ook een knuffel hoor.
  Onze situatie is door werkeloosheid in combi met kinderen in het hoger onderwijs veranderd. Het standaard biologisch kopen is nu van de baan, alleen voor vlees en eieren geldt dat nog en die consumptie is aanmerkelijk teruggebracht. Niet verkeerd. Ik ben blij dat we tijdens onze vette jaren geinvesteerd hebben in duurzaam witgoed en duurzame huishoudelijke artikelen. Voor onze verjaardagen hebben we geen wensen meer 🙂 Ik heb onlangs mijn ecologische voetafdruk weer ns gemeten en die is nu 2,2 wereldbol, dat was 3,9. We leven dus nog altijd op te grote voet…

  Geliked door 1 persoon

 14. Ach ja…met drie kindjes in huis raakt de was in de winter niet tijdig droog. Dus ja, wij hebben oa een wasdroger.
  Én een auto, en een diepvriezer, koelkast, computer, 2 tablets enz.
  Toch geloof ik dat wij naar ons vermogen zo frugal mogelijk leven: we wonen in een rijhuis in een middelgrote stad (dus minder verwarming nodig en veel verplaatsingen kunnen te voet), we hebben ‘maar’ 1 auto die de man gebruikt voor zn werk, we eten als gezin zo veel mogelijk vege en ikzelf ben al ruim 20 jaar volledig vege. Ik en de kids gebruiken tijdens de week nooit de auto, we proberen ons huis goed te isoleren zodat er minder verwarmd moet worden…we kopen zoveel mogelijk tweedehands als we iets nodig hebben…
  Ik vind dat wij ons best doen. Als iedereen zn best zou doen, zou de wereld een fijnere plaats zijn 😉

  Geliked door 1 persoon

 15. Voor mij gaat het zeker om de balans tussen nu en later, en daarmee doel ik vooral op het zuinig omgaan met onze aarde en haar grondstoffen. Opdat onze kinderen en de kinderen erna ook nog kunnen genieten van haar. Wat bij ons begon als besparing (doordat ik stopte met werken en thuisblijfmoeder werd i.v.m. allerlei redenen) is uitgegroeid naar een zoveel mogelijk groen en duurzaam leven. Zoveel mogelijk afvalvrij en vegan leven zijn daarbij nu onze uitgangspunten. Die droger is er dus allang uit, zonnepanelen zijn aangeschaft, menu’s zijn totaal veranderd en tasjes van linnen en glazen potjes gaan overal mee naar toe. Ook wij hebben andere (lees: voor ons lijf gezondere pannen aangeschaft) en eigenlijk de shift gemaakt van besparen naar een meer duurzaam leven (en daar horen af en toe grotere uitgaven bij : fair trade kleding is duurder als we al geen tweedehands kleding kopen, bio boodschappen zijn duurder etc.). Aan de andere kant besparen we veel door dingen niet meer te doen (vliegen niet of nauwelijks) of te kopen (spullen!).

  Maar leven en laten leven hoor, ieder zijn keuze daarin, als die maar bewust is gemaakt en daarom praat ik met anderen erover hoe wij leven.

  Knuffel terug, geniet erg van je blogjes!

  Geliked door 1 persoon

 16. Zoveel mensen zoveel opvattingen 😂. Ik heb heel lang geen droger gehad omdat ik besparen belangrijker vond. Maar de combi hoogvochtigheid in huis met mijn lage energie maakte dat ik weer overstag ging en ik wil niet meer anders. Waar er altijd natte was hing (wegens achterlijk langzaam drogen) kunnen we nu weer gewoon lopen in alle kamers (soms stonden er drie wasrekken tegelijk met was). Bijkomend voordeel is dat puber minder spijkerbroeken hoeft te hebben. Normaal hing dat zo drie dagen te drogen in de herfst, we grepen vaak mis.
  Bij mij gaat gemak en energie besparen tegenwoordig voor geld besparen. Ik bespaar dan wel op andere dingen. Maar neem juichend de online gedane boodschappen in ontvangst 😅

  Geliked door 2 people

 17. Ja dat is helemaal waar. We vinden allemaal verschillende dingen belangrijk en bezuinigen ook op verschillende dingen. Wat jij doet, doe ik misschien niet en andersom. Ik vind het al heel fijn als mensen zich bewust zijn van hun omgeving en de mensen en dieren die daarin leven, en daar op de een of andere manier hun best voor doen. Waar ik persoonlijk niet goed tegen kan is mensen die toch kiloknallers kopen ‘want het dier gaat toch dood dus het maakt niet uit of dat biologisch is of niet’, of mensen die ach en wee roepen over de plofkippen, stalbranden enz. en de volgende dag toch weer die kiloknaller in hun mandje gooien. En o wee als je daar iets van durft te zeggen. 😉
  Doe je best zover je kan, maar doe geen uitspraken om de volgende dag precies het tegenovergestelde te doen als het beter is voor je portomonee….
  En o ja, ik gooi ook wel eens wat in de droger. Shirts hoef je dan niet meer te strijken en al die kleine dingen ophangen….pffff geen zin in. De droger is oud maar als hij kapot gaat is het pech, dan komt er geen nieuwe. Dat zal me leren! 😀

  Geliked door 2 people

Reacties zijn gesloten.