Kwaliteit of kwantiteit

Naamloos

Een jaar of 15 geleden schreef ik mijn eerste blog. Toentertijd was ik startende ondernemer en samen met andere starters was ik gevraagd door een online platform voor starters om wekelijks te bloggen over mijn wederwaardigheden als starter. Ik was de donderdagblog, op andere dagen waren andere starters aan de beurt.

Ik was de enige vrouw. Ze hadden best een tijdje naar me gezocht. In het kader van politiek correct moest er ook een Truusje meedoen natuurlijk…
De meeste vrouwen die starten met ondernemen, doen dat namelijk vanuit de comfortabele positie als “huisvrouw plus” met een partner met een baan en de beheerders van het platform waren wel écht op zoek naar mensen die er 100% voor moesten gaan: erop of eronder en daarvan heb je er dus niet zoveel met tieten… Waarschijnlijk hoopten ze dat één of twee van ons failliet zou gaan of het zou moeten opgeven. 

Later blogde ik nog over andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld alleenstaand ouderschap en de MMM (voor de kenners…: de Medische Malle Molen van proberen zwanger worden met behulp van een dokter). Een aantal van die persoonlijke blogs over mij en mijn dochter, zijn nog op dit blog te vinden.

Maar… waar wilde ik eigenlijk ook alweer naartoe met dit gebabbel…?

 

Oh ja. Het valt me op dat veel bloggers bezig zijn met statistieken. Ze willen veel lezers en liefst iedere maand meer. Sommigen spammen hun blog ook via twitter of facebook. Anderen bloggen maandelijks over de statistieken van die maand: aantallen lezers en pageviews.

Ik herken dat wel hoor, ik had dat “vroeger” ook. Tot ik me afvroeg waarom ik überhaupt naar die statistieken keek. In tegenstelling tot sommige bloggers zie ik dit blog helemaal niet als een verdienmodel of zo. Dat merk je aan de hoeveelheden advertenties 😉

 

Ik vind het gewoon leuk om te bloggen. En ook reacties vind ik leuk. Vooral leuke reacties vind ik leuk natuurlijk. En kort-door-de-bocht reacties vind ik vaak heel begrijpelijk, inmiddels lukt het me aardig om dan niet in de verdediging te gaan. Persoonlijk word ik veel blijer van een blog met leuke reacties (en nóg blijer van véél leuke reacties…!) dan dat ik erachter zou komen dat een blog heel vaak gelezen zou worden of dat mijn bezoekersaantallen ineens zou verdubbelen.

In mijn zoektocht naar de balans tussen “nu en later”, besparen en uitgeven, werken en genieten, consuminderen en “big spenden” is de meest wijze les voor mij geweest dat het niet gaat om kwantiteit maar juist om kwaliteit. Ik laat me niet meer gek maken door ambities. Been there, done that. Van staren naar grafieken is nog nooit iemand gelukkig geworden. Me in dit blog alleen maar richten op meer-meer-meer lezers, levert me geen ZIER op. Zelfs als ik er een tientje per week extra voor zou krijgen via lelijke reclames die ik soms op andere blogs tegenkom, blogs die aan eigenheid verliezen en steeds meer dát schrijven wat “scoort”, zou ik het echt niet overwegen. Nee, ook niet voor 100 euro.

De puber in mij vindt het keivet om tegen heilige huisjes te schoppen en niet in een “onderwerp-keurslijf” te zitten.

Ik laat me daarin niet leiden door statistieken en ik lees ook het liefst blogs van mensen waarvan ik de indruk heb dat zij daar óók zo in staan. Wil je een tip? Dan krijg je er twee…

Min-of-Meer bijvoorbeeld. Die nog maar soms over  budgetten en besparen blogt en soms ook heel gezellig over haar poezen en kalmerende middelen.

Of Valhalla, die vandaag een leuk stukje schreef over paddenstoelen.

Mammalien, die soms ronduit toegeeft dat je soms “van die dagen hebt” en daarom alleen maar aan sympathie wint, bij mij.

Firma Fluitekruid, die niet wil meehobbelen in een “haast groei en graai maatschappij” en van wie ik nog veel kan leren. Geweldige gedichten schrijven, bijvoorbeeld.

Michiel ziet. Die zó hilarisch schrijft dat ik regelmatig bijna van een stoel afval en die er ronduit voor uitkomt dat hij graag naar vrouwenbillen gluurt.

 

Deze mensen die zijn er al. Die hoeven zich niet te bewijzen. Niet voor mij, in ieder geval. Die zitten niet in de ratrace. Die staren zich niet blind. Ze plukken paddenstoelen (of niet), geven katten therapie en laten de broccolischotel uit hun handen vallen om friet te gaan halen. Ze vieren een feestje met buurmeisjes.

 

Zeg nou zelf. Daar kan toch geen veelgelezen “tien tips die ik op andere blogs gelezen heb en nu op een rijtje zet….” – blog of “interview met”- blog tegenop?

22 gedachten over “Kwaliteit of kwantiteit

 1. Ben gek op cijfertjes, dus hogere statistieken krijg ik een kick van. Echter, de eigen cijfertjes en de reis naar heel veel tijd voor onszelf is toch wel het belangrijkste. De blog is een mooie documentatie hiervan en het is idd onwijs leuk om positieve reacties te krijgen, motiveert enorm!
  Snap je opmerking wel wat betreft blogs die omvormen tot een inkomsten bron, kom ik zelf ook vaak niet meer terug (of minder). Echter, voor ons (net als voor M&M) houden we het liefst de blog weg financieel neutraal. Een paar advertenties zijn helaas nodig, te weinig kennis en tijd (lees prioriteit) om daar wat anders voor te vinden.

  Like

 2. Jij gaat dus niet voor de winst in euro’s, maar je zoekt sociale winst. Vroeger noemden mensen dat een theekransje. Later psychosociaal netwerk.
  Maar voor een serieus werkend en tegendraads denkend mens met tieten is het best zoeken met een lantaarntje om gelijkgestemde geesten te vinden. En de logistiek IRL zou best lastig zijn om elkaar regelmatig te spreken. Dus internet is hiervoor echt een zegen vind ik. (want zo gebruik ik blogs ook, al blog ik momenteel beperkt. Maar ik heb ook weinig interesssants te zeggen, en dan blog ik liever niets dan een samenvatting van andere blogs)

  Geliked door 1 persoon

 3. Interessant stuk. Ik denk ook wel dat het ergens logisch is dat naarmate je blogt, je minder op de statistieken let. Je weet waarschijnlijk na 15 jaar wel hoe het er ongeveer uitziet. :p

  Ik ben pas net begonnen, en vind het super leuk om te zien hoeveel views mijn artikelen gehad hebben. Gewoon omdat ik nieuwsgierig ben of mensen mijn gebrabbel interessant vinden. Ik schrijf ook wel over tips en tricks waar vast anderen ook over geschreven hebben, maar ik kopieer niks. Ik schrijf gewoon over wat mij bezig houdt en wat ik geleerd heb, en als iemand er iets aan heeft, is dat fijn. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik lees je blog graag vanwege de hoge mate van herkenning bij het alleenstaand ouderschap, het dwarse dat het niet zwaar is maar heel erg leuk. Genieten van kleine dingen. Mijn dochter is wat ouder dan die van jou en vaak denk ik: dat deden wij ook, of nog beter: dat doen wij nog steeds en ik geniet er ook nog steeds zo van. (Straks maar weer eens een dame (12) uit mijn bed bonjouren want in slaap gevallen bij het kroelen)

  Geliked door 1 persoon

 5. Misschien een beetje flauw, maar zijn jullie nou steeds elkaars blogs aan het lezen? Wordt het dan niet een soort internettheekransje?

  Geliked door 1 persoon

 6. Grappig, jij, mammalien en valhalla lees ik graag. Omdat jullie alledrie een eigen geluid hebben en een prettige dwarse kijk op het leven. En in sommige opzichten een heel ander leven hebben en andere keuzes maken dan ik. Het verruimt mijn blik.

  En ja al die blogs met “10 tips om……. ” lees ik niet meer. Saaaaaai…….

  Geliked door 1 persoon

 7. Ah, ik vind het toch wel heel leuk dat je me erbij hebt gezet en het klopt helemaal. Ben in goed gezelschap ook. Het soort blogs dat jij noemt vind ik ook wel flauw, maar iedereen heeft zijn eigen stijl en blijkbaar levert het het soort lezers op dat op een bespaarblog vervolgens op advertenties gaat zitten klikken. Het is maar welk publiek je zoekt 😉 Ben superblij met alle mensen die meelezen en reageren maar vind het prima zo.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik snap je dingen hoor! Ik vind ook vooral de leuke reacties leuk, en veel gelezen worden vind ik leuk juist vanwége die reacties (want meer lezers is meer kans op…)

  Toch begrijp ik het ook wel als mensen graag hun geld willen verdienen met bloggen. Dat mag van mij, en dat is ook gewoon een manier. Lijkt me wel echt lastig om dit goed betaald te doen & inspiratie te blijven houden. En lezers zijn soms ook errug kritisch als het gaat om content of frequentie. Dus ik snap het wel. Weet trouwens niet precies wie je bedoelt 😜.

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik lees je blog graag, juist om de diversiteit en je visie op veel dingen. Ik vergeet altijd te kijken naar de statistieken op mijn blog. Doordat ik weinig en erg onregelmatig blog heb ik ook erg weinig lezers. Maar langzamerhand worden het wel iets meer. Eerst wilde ik ook meer bloggen over besparen, maar ik zie er niet zo het nut van in om als zoveelste blogger het zelfde onderwerp weer ter sprake te brengen zoals wat is de goedkoopste supermarkt en hoe bespaar je op je vaste lasten. Dus schrijf ik gewoon af en toe over ons leven en hoe het gaat met mijn fotografie. Misschien heb je al eens op mijn blog gegluurd, zo niet dan nodig ik je uit om eens te komen kijken op https://colorfullworldblog.wordpress.com. Ik hoop dat jij lekker doorgaat met gewoon over van alles bloggen en dat daar dan ook wat bewust leven en waarom welke uitgaven bij komt maakt het nog net wat interessanter voor mij. Want bewust met hoe je je leven leeft omgaan, is voor mij een groot ding.

  Geliked door 1 persoon

 10. Heel fijn, dank u! 🙂 (En nu maar kijken of dit scheelt in mijn bezoekersaantallen, hahaha)

  Maar je hebt gelijk, daarom lees ik wel blog van mensen die het gewoon leuk vinden om te schrijven en haak ik snel af als het duidelijk wordt dat een blog is opgezet om geld mee te moeten verdienen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Helemaal eens, vandaar ook mijn “kijk eens naar mijn blogs” lijstje hierboven. Omdat ik natuurlijk niks te bloggen had. 🤣🤣

   Like

  2. Voel je je aangesproken ? Genoeg inspiratie te vinden zonder allerlei advertenties. Leuk Marimma en veel plezier vanavond 😊

   Geliked door 1 persoon

 11. Zelfde mindset, niets aan toe te voegen.

  En ik weet precies naar welke dame en clickbait site jij verwijst in jouw laatste alinea 😉

  Geliked door 1 persoon

   1. @Chris … @Mariimma Respect! Ik merk zelf ook dat ik steeds minder vaak naar de statistieken kijk. Als het mensen niet bevalt wat ik schrijf, dan mogen ze wegblijven. En respect: ik heb geen kinderen, zal ze ook nooit hebben, maar jouw combi van zelfstandig en moeder en ondernemer laat mij als ambtenaartje zonder kinderen zien dat er veel grotere uitdagingen zijn dan de mijne…

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.