De leukste dierenarts van de wereld

Ik heb dus de leukste dierenarts van de wereld. Tis dat ‘ie waarschijnlijk niet voldoende verstand heeft van mensenlijven en mensenpillen, anders zou ik mijn huisarts nooit meer zien. Deze man is áárdig, betrouwbaar, geïnteresseerd, neemt de tijd en heeft nog verstand van zaken ook.

Gisteren hadden Zonne en ik een afspraak met hem. Een adviesgesprek. Over dat hondje dat wij willen. Blijkbaar al bijna een jaar, want dat blogje dat ik hier eerder eens over schreef dateert uit november 2016…

Ik ga blijkbaar niet over één nacht ijs. Maar al sinds mei of zo kijk ik regelmatig online naar het aanbod. Eerst wist ik het zeker: een Boston Terriër zou het moeten worden. Later werd dat een Franse Bulldog maar vervolgens wilde ik een grotere hond. Op vakantie leerden we een golden retriever kennen en toen wilde ik die. En Zonne natuurlijk ook. Inmiddels weet ik alweer zeker dat ik een kruising wil: kruisingen zijn gezonder. 

Maar ik wil geen vuilnisbakkie straathond uit Zuid Europa die niet goed gesocialiseerd is en waarvan je totaal niet kunt voorspellen wat voor vlees je in de kuip hebt. Een hond kiezen op basis van een foto is natuurlijk sowieso… … … kort door de bocht….

Ook het kiezen voor een asielhond is spannend. Ik sprak daarover al met een andere dierenarts en zij beaamde wat ik vermoedde: er is een groot verschil tussen asiels en de achtergrond en daarmee betrouwbaarheid van asielhonden is lang niet altijd duidelijk….

Dus ik maakte een afspraak met mijn vaste dierenarts. Hij inventariseerde mijn wensen (kindvriendelijk, kat-vriendelijk, gezond, lang levend, niet te groot maar ook niet te klein, goed opvoedbaar, geen wegloper, enthousiast, niet waaks, niet blaffend, allemansvriend) en was het helemaal met me eens: kruisingen zijn veel gezonder, zielige honden uit Zuid Europa een gok.
Inmiddels hebben we samen een shortlist gemaakt. Een retriever-achtige, een spaniel, een boxer, een pointer of een labrador. Een heidewachtel zou het ook kunnen worden….

Zonne mocht ook haar wensen doorgeven. Zij wil een hondje met ook wit erin. En die lief is.

Dat is duidelijk…

De dierenarts gaf me zijn “andere emailadres”. Hij blijkt niet alleen een praktijk te hebben maar ook aan de universiteit te werken. Ik mag linkjes sturen van advertenties waarin ik geïnteresseerd ben. Hij kijkt dan met me mee, haalt de broodfokkers eruit en helpt me met vragen opstellen die ik dan op de eigenaar kan afvuren als ik bel. Als het in de buurt is, wil hij als het zo uitkomt zelfs met me mee om te gaan kijken naar het nestje.

Hij adviseerde me ook om op de dag dat ik de pup zou gaan ophalen, meteen bij hem langs te komen voor een check. Als het hondje dan een aangeboren hartafwijking zou hebben dan kan ik meteen weer teruggaan, want, alsdus de dierenarts, als ze eenmaal een nachtje bij je geslapen heeft ben je eraan gehecht.

Want hij adviseert ons dus een teef. Liefst een teef uit een nestje met meerdere teven want die delen de vrouwelijke hormonen al in de baarmoeder en zijn rustiger. En blaffen leren hondjes al in de eerste paar weken, van hun ouders. Ook al een reden om geen straathondje uit een Spaans asiel te nemen…. dan ken je het nest niet. En ook wanneer je een asielhond neemt, is het risico op gedragsproblemen groter.

 

En… nu komt het….

 

Ik hoefde niets af te rekenen.

Hij wil graag dat we een fijn en gezond hondje krijgen en vindt het fantastisch dat ik al tevoren de moeite genomen heb om bij hem langs te komen voor advies.

 

Dus.. mocht je toevallig een nestje tegenkomen van een kruising labrador en boxer met een kruising springer en pointer, of een heidewachtel misschien? Een nestje met vijf meisjes en een jongen en ze wonen naast de tv in je huiskamer? Laat het me even weten!

 

33 gedachten over “De leukste dierenarts van de wereld

 1. Bij sommige mensen is het ook nooit goed.
  Wij hebben een hondje uit Roemenië die bij ons kwam toen ze 15 weken oud was en het is de liefste en schattigste hond die we ons konden wensen (die overigens opgevangen werd bij iemand thuis nadat ze was gevonden op straat).
  En toen riepen er mensen; ‘waarom moet zo’n hondje nou weer uit het buitenland komen?!! We hebben hier ook honden in het asiel.’
  Nu, wij wilden een pup en die hebben ze nauwelijks in het asiel, het werd onze eerste hond en we wilde dat zij met ons zou groeien en wij met haar.
  Wij hebben ook kinderen en katten en de meeste honden in het asiel hebben al de aantekening niet in zulke gezinnen te passen.
  En dat je dan een hondje red is dan nog niet goed genoeg hè, je moet wel een hond redden op hún manier.
  Dus trek je niks aan van wat anderen zeggen, het gaat erom dat jij erover hebt nagedacht wat het beste bij jou past, net zoals wij dat hebben gedaan.
  En dat jij ons niet bent, kom jij tot een andere keuze dan wij.
  Ik hoop dat je een heel lief hondje gaat vinden en dat je van haar net zoveel plezier gaat hebben als wij van de onze!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik wil alleen nog dit zeggen: als je geen andere meningen wilt horen moet je wellicht niet posten op het www. Ik zal me voortaan van commentaar onthouden.

  Like

 3. Ik vind het oprecht jammer dat je een hond bij een fokker gaat kopen terwijl er nog zoveel opvanghondjes op een fijn huisje wachten. Natuurlijk is het je goed recht, maar er zijn zoveel leuke hondjes die ook aan je eisen kunnen voldoen, en ook met een hond van een fokker weet je niet altijd wat je krijgt, het blijft toch een levend wezen. Spijtig als opvanghondjes bij iemand niet in aanmerking komen. Ik werk zelf vrijwilig in een asiel en ben een fel tegenstander van fokken voor de verkoop. In Nederland is het wat lastiger een hondje te vinden wat bij je past denk ik, maar de asielen in Spanje enzo zitten vol. Je zou er zelfs nog in je vakantie naartoe kunnen gaan, het hondje zelf uitzoeken en later over laten komen. Ze kunnen je daar heel goed adviseren wat bij je past. Forgive me for trying. 😉

  Like

  1. Niet goed gelezen zie ik, je gaat niet naar een rasfokker. Maar goed over ‘gelegenheidsnestjes’ heb ik dezelfde gedachte…

   Like

   1. Jammer dat je niet kunt begrijpen dat ik onzeker ben over asielhonden. Ik heb een dochter van vijf. En ik heb me uitgebreid laten informeren door de dierenarts. Eerlijk gezegd vind ik dat ik hier héél goed over nagedacht heb en de argumenten ook ruimschoots heb toegelicht. Dat zou je mogen respecteren, ook al zou jij zelf een andere keuze maken…

    Like

   1. Ik had mezelf toch al gecorrigeerd over dat fokker?
    Volgens mij zeg ik ook nergens dat ik het niet kan begrijpen maar dat ik het spijtig vind. En lees je iets van disrespect in mijn bericht, volgens mij niet. Jij dan ook goed lezen meisje. 😉

    Like

   2. Tja wat zal ik zeggen….

    “Ik denk er al een jaar over na, heb me ingelezen en advies ingewonnen bij een deskundige en besloten dat ik rood de mooiste kleur vind. Om deze vijf goed beargumenteerde redenen.”

    “Ik vind het toch jammer dat je groen niet de mooiste kleur vindt. Ik ben fel tegenstander van rood. Ik ga even voorbij aan dat je hier al een jaar over nadenkt, advies hebt ingewonnen en argumenten hebt en vind dat je toch moet overwegen om van groen je lievelingskleur te maken.”

    Like

 4. Mijn zus had vorig jaar een nestje met super hondjes, alleen bruin en zwart. Ben nu natuurlijk even vergeten wat voor kruising, maar dat maakt niet uit omdat ze toch allemaal weg zijn en de moeder gesteriliseerd is. Maar het waren beestjes waar zelfs ik als bange-van-honden-mevrouw zou overwegen er een te nemen….

  Like

  1. En wat ik eigenlijk wilde zeggen, wat een topvent! Hij ziet er natuurlijk ook wel brood in, als je straks komt, maar helemaal fijn dat hij zo meedenkt en meeleeft. Echt hard voor de zaak mens-dier.

   Geliked door 1 persoon

 5. Wij ook nooit een rashond. Ik zou persoonlijk niet voor een boxer gaan. Zijn best moeilijk om op te voeden. Wij hebben nu een kruising Newfoundlander boulab. Zeer mens/kindvriendelijk. Alleen beresterk. En harig. Van MP. Particulier. Vader en moeder aanwezig. Schoon. Er zitten ook goede verkopers tussen. Hebben ook gedacht aan een straathond . Ook erg aardige mensen. Kwamen controleren of wij geschikt waren. Dat waren wij zeker. Alleen hadden ze ook hun hond mee. Die vervolgens in mijn vuilnisbak dook. Op de bank sprong en de boel bij elkaar blafte. Dat vonden wij dus niet geschikt. Veel plezier met de voorpret

  Geliked door 1 persoon

  1. Tja die boxer daar heb ik ook zo mijn twijfels over, maar volgens mijn dierenarts bestaan er erg veel vooroordelen over dit ras, hij vindt ze super. En ik heb er gewoon niet zo veel verstand van, hij wel. Hij kijkt ook verder naar die éne of drie ervaringen die de meeste mensen hebben, dat vind ik erg fijn en daarom neem ik zijn adviezen serieus.

   Like

 6. Je zou ook eens in het asiel kunnen kijken. Genoeg honden die nog op serieus baasje zitten te wachten. Ze hebben allerlei verschillende rassen en er zitten heel goed opgevoede beestjes bij die bijvoorbeeld de pech hebben gehad dat hun baasje is overleden. Ook in het asiel kan je je wensen uiten en eens praten met de mensen daar. Ik zelf heb hele goede ervaringen met onze hond, toevallig in dezelfde regio als waar jij woont.

  Ik dacht trouwens ook dat er een vonk was overgesprongen tussen jou en de leukste dierenarts van de wereld 😉

  Like

 7. Wat een fijne dierenarts!
  En jammer dat de beste man getrouwd is en in de verkeerde leeftijdscategorie valt 😉

  Like

 8. Ik dacht hetzelfde als Mieke 😉
  Maar zonder gekheid, wat een super dierenarts. En ook heel goed dat je van tevoren langs bent gegaan, zo kun je nog beter een weloverwogen keuze maken. Ik ben heel benieuwd wat het gaat worden.

  Like

 9. Heeft hij aangegeven waar je het beste kunt zoeken naar zo’n nestje?
  Van dat blaffen…dat klopt. Hadden wij dat destijds maar geweten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Spaanse straathondjes blaffen? Net zoals bij honden in Nederland, zijn er blaffers en geen blaffers. Als je een pup neemt weet je ook niet of het een blaffertje wordt, Kijk eens bij Dierenopvang Koningen, die weten veel over de honden die bij hen zitten, en ook of ze blaffen of niet. Succes met je zoektocht! Zelf heb ik een pincher, die blaft zeker, heeft vorige week met zijn geblaf een inbreker uit de tuin gejaagd, ook wel handig 😉

  Like

  1. Ja ik heb er dus ECHT goed over nagedacht. Dus geen hond van de opvang. En als je goed had gelezen, dan had je gezien dat ik nergens beweer dat alle straathonden blaffen. Ik heb geschreven dat blafgedrag aangeleerd wordt in de eerste paar weken. En als je een asielhond of straathond neemt, kun je dat dus niet weten.

   Like

 11. Jouw wensenlijstje sluit goed aan bij onze hond: een Drentse Patrijs. Echt de allerliefste, allerleukste, meest sociale, kindvriendelijke en enthousiaste hond die ik ken. Maar wel een rashond. Wellicht is er ergens een nestje met halfbloed Patrijshonden. Ik kan het je aanraden. Veel succes met je zoektocht. Ben benieuwd naar de foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wij hadden Tessa, de liefste hond van de wereld, een Drent, ze was altijd bij ons in de buurt, echt een lid van ons gezin. Ze ging altijd mee op vakantie, ze is op heel veel campings in Frankrijk geweest, we waren dol op haar, ze is veertien geworden en ik denk nog heel vaak aan haar. Ik heb nu een Duitse staande draadhaar, ook heel leuk. Ik zou altijd gaan voor een jachthond maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

   Geliked door 1 persoon

 12. Wat ontzettend lief van die man! Maar ook heel goed van jullie om er op die manier mee om te gaan. Ik kan er persoonlijk echt heel erg slecht tegen als mensen huisdieren ‘halen’ op de manier dat ze een reep chocolade halen. En er soms ook weer met die mentaliteit vanaf stappen. Wat mij betreft is het net als een relatie; als je niet iets toe kunt voegen aan het leven van de ander (dus ook richting het dier!), blijf er dan lekker vanaf. Maar dat terzijde.
  Fijn dat hij zo mee wil kijken, hopelijk vinden jullie snel een hondje dat helemaal bij jullie past. Dan wordt het wel écht een ultiem vrouwenhuishouden 😉

  Geliked door 1 persoon

 13. Als ik je wensenlijstje bekijk herken ik in alles de labrador die wij hadden. We kregen haar via de rasvereniging uit een goed nestje bij mensen thuis. Engels type dus iets kleiner en gedrongen dan sommige andere labradors. Heel gemakkelijk in opvoeding. Los wandelen geen probleem. Luisterde echt goed. Is altijd mee geweest op vakanties naar Tsjechië, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal enz. Ook door steden wandelen en openbaar vervoer ging prima. Is met 14 overleden en kregen toen ze 12 was en grijze snoet had vaak de vraag of ze een pup was. Dit ivm klein type en zo enthousiast. Springen deed ze niet. Dat kun je af leren. Luisterde ook erg goed naar kinderen.

  Like

Reacties zijn gesloten.