Een hond kopen, dat is niet echt frugal nee….

image

Wij hebben dus die nieuwe huisgenoot. En dát terwijl ik toch bezig was met op mijn uitgaven letten en zo…. en zo’n hond is niet gratiesch…

Het was dan ook niet persé een erg makkelijk besluit om te nemen: een hond of niet. Een paar jaar geleden, toen ik nog veel strenger was met het verminderen van mijn uitgaven, had ik het dan ook niet gedaan. Maar inmiddels ben ik – voor mijn gevoel – twee stadia verder. Ik geef nog steeds (veel) minder geld uit dan een paar jaar geleden maar ben ondertussen ook begonnen met nu al minder werken én een passief inkomen opbouwen.
Privé bespaarde ik meer dan 1.000 euro per maand:

 • minder hypotheekrente vanwege aflossingen,
 • geen woekerpolis meer,
 • veel meer aandacht voor de boodschappen (minder duur en meer organisatie, dus minder verspilling),
 • geen ad hoc uitgaven meer zoals bestelpizza, “gezellige dingetjes voor in huis”, kleding die ik nooit draag, kant-en-klaar voedsel, boeken, broodjes voor onderweg enzovoorts.
 • minder abonnementen en al helemaal geen dubbele abonnementen meer,
 • overstappen naar andere leveranciers voor bijvoorbeeld mobiel bellen, energie en zorgverzekering
 • heel veel minder kosten voor kinderopvang

Ik heb ook zakelijk bizar minder kosten doordat ik ook daar de geldkraan behoorlijk dicht gedraaid heb en voor alle uitgaven goedkopere alternatieven gevonden heb.

Die lagere kosten zijn niet persé geld dat ineens over is, dat was leuk geweest…. Ik werk minder, draai minder omzet en heb dus minder inkomsten. En aan sommige zaken geef ik juist meer uit dan een paar jaar geleden, vakantie bijvoorbeeld. Er zijn ook een paar lasten bijgekomen zoals zwemles voor Zonne.

Besparen is voor mij geen noodzaak en het heeft ook minder prioriteit dan een paar jaar geleden. Mijn huis staat al lang niet meer onder water en ik heb een buffer. Ik heb gewoon een gezonde financiële situatie. Om die reden ben ik de afgelopen jaren ook andere zaken belangrijk gaan vinden. In plaats van besparen en aflossen, vind ik het op dit moment ook veel interessanter om te bedenken hoe ik kan zorgen voor een passief inkomen.

Bovendien is mijn “later” al een beetje begonnen. Ik heb geen zin in dagen te tellen totdat ik minder kan werken, ik kies ervoor om ook nú al mijn dagen te laten tellen. Dat geldt ook voor Zonne. In vergelijking met heel veel vriendjes en vriendinnetjes, heeft Zonne erg weinig speelgoed. Ik zoek het immers niet in bezit, ik vind het veel leuker om te zoeken naar kwaliteit van leven. Dát mag van mij iets kosten. Daarom hebben wij die camper, daarom wil ik verhuizen en daarom heb ik het hondje gekocht. Zodat Zonne samen met het hondje kan opgroeien. Zodat zij een speelkameraadje heeft en ik een goede reden om heel veel naar het bos te gaan.

 

In mijn zoektocht naar balans tussen later en nu, past Pippa bij het nu, bij het genieten en in het “nu” leven. Het aflossen en beleggen hoort bij het later. Ook dáár is ruimte en aandacht voor.

En ja hoor, ik zet de gemaakte hondenkosten heel snel even op een rijtje voor je, mocht je nieuwsgierig zijn….

13 gedachten over “Een hond kopen, dat is niet echt frugal nee….

 1. Ja, een hond als speelmaatje en gezellig om mee te wandelen. Dat was hier ook de bedoeling. Helaas liep het even anders. Hondje moest als kleine pup al een operatie ondergaan en alle behandelingen die daarbij hoorden. Dat kostte ons een flink bedrag maar dat was niet het ergste. Helaas is ze sindsdien verandert in een angstig hondje en blaft ze veel en hapt ze soms ook. En dat maakt weer dat ik haar niet goed bij kinderen durf te hebben want die zijn toch druk en onvoorspelbaar in hun gedrag en dan hapt ze. We proberen dit nu met een gedragstherapeut weer beter te krijgen, maar ik vind het erg moeilijk en denk regelmatig ‘was ik hier maar nooit aan begonnen’. En tja, daar schaam ik me dan ook weer voor. Ik hoop dat het bij jullie heel anders zal gaan en wens je veel plezier met jullie puppy!

  Like

 2. Pippa, wat een leuke naam! Een nieuw familielid erbij, gezellig. Ongeacht wat ze kost, je krijgt het tiendubbele ervoor terug. Ik vind een hond een verrijking van mijn leven. En we hebben ook nog een Frans Hangoorkonijn, Saartje. Die loopt los rond en doet alles op de kattenbak. Zolang er maar geen losse snoeren over de grond slepen…
  Groetjes Kakel

  Geliked door 1 persoon

 3. Ach…. kinderen zijn ook niet frugal… 😉

  Sommige ‘dingen’ hebben niks met frugal te maken, maar gaan over wat je met je leven wilt. Huisdieren (en kinderen 😃 ) horen er wat mij betreft ook echt bij.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn 12 jarige heeft zelf een vogel gekocht. Hok hadden we nog. Zo leuk om te Sien, hoe hij heeft gekozen voor een agapornis. Eerst gelezen over soorten en in de winkel gekeken naar van alles. Nu is het echt een maatje. Hij zorgt er voor. Ze liggen samen op de bank. Als hij boos is komen ze samen tot rust en als hij een paar dagen weg is moet eerst zijn maatje uit t hokje. Heerlijk. Ben geen hondenmand, maar opgroeien met dieren❤️

  Geliked door 1 persoon

 5. Nee, huisdieren zijn meestal niet budget-proof. Maar als mijn dreumesjongetje thuiskomt, rent hij naar de kat toe. Staat een meter van te voren stil, loopt er zachtjes naar toe en gaat hem dan aaien. Vervolgens pakt hij een autootje, zet het bij de kat en gaat al brabbelend tegen de kat spelen met het autootje. Alsof hij wil zeggen: gezellig he dat we allemaal weer thuis zijn en kijk eens naar mijn mooie auto! Dan koop ik met liefde weer een zak dieetvoer, die speciale kattenbakkorrels of betaal de rekening van de dierenarts.

  Geniet van jullie nieuwe gezinslid, en ik hoop dat je al een beetje minder hoeft te dweilen!

  Geliked door 1 persoon

 6. Onze twee katten zijn ook niet budget te noemen. In aanschaf niet (raskatten), maar ook het goede voer wat we ze willen en de dierenartskosten tikken best aan als je het over de maanden verdeelt. Op voer hebben we wel enorm kunnen besparen door dit online in bulk te kopen! Ik zou ze voor geen geld in de wereld willen missen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Een hond kopen is vast niet consuminderig, maar zeer zeker een verrijking van je leven. Ook heel goed voor een kind om mee op te groeien. Rekening houden met. Zorgen voor. En ja, ze zal een keer wat kapot maken. En ja, ze moet naar de dierenarts. En ja, ze moet eruit, ook als het regent, sneeuwt, en als je geen zin eigenlijk hebt. Maar al die onvoorwaardelijke liefde is het dubbel en dwars waard. XX

  Geliked door 1 persoon

 8. Ja snap ik helemaal. Zwerfkatten oplappen is ook bepaald niet frugal.😍 Maar wel heel bevredigend. Daarbij denk ik dat t heel fijn en goed is voor kinderen op te groeien met huisdieren.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.