#MeToo

Ik was dertien en fietste langs het kanaal toen aan de andere kant van het water een meneer zijn krant liet zakken waarachter hij naakt was. En mij méér liet zien van hem dan dat ik wilde.

Ik was 16 en werd betrapt op het stiekem niet alle huis-aan-huis krantjes bezorgd te hebben. Mijn ouders lieten mij met de krantenbezorgmeneer in de auto stappen, waar hij zijn hand op mijn bovenbeen legde en me vragen ging stellen over wat ik er voor over had als hij mijn ouders vertelde dat het toch allemaal een misverstand zou zijn.

Ik was rond de 20 toen ik binnen een jaar vier verschillende exhibitionisten tegen kwam. Eén achtervolgde me ’s avonds in een stil straatje waar mijn beste vriendin woonde. Sindsdien durfde ik niet alleen meer naar huis na een bezoek aan haar.

Nadat ik in de trein belaagd werd en mijn borsten werden betast, en voor mijn gevoel ternauwernood ontkwam aan veel erger, denk ik nooit meer dat ik lekker ongestoord kan lezen in die lege wagon. Ik zoek liever een drukke wagon op.

In mijn studententijd heb ik jarenlang na mijn avonddiensten in het hotel, naar huis gefietst aan de verkeerde kant van de straat. Zo hard mogelijk. Met een kettingslot in mijn hand.

Toen ik een tijd lang rond reisde werd ik herhaaldelijk wakker met een hand op intieme plaatsen. Ook al wikkelde ik mezelf als een rollade strak in een deken.

Een ex begreep niet wat “nee” was.

Ik heb geen tuinman meer omdat hij aan me zat.

En ik durf amper mijn huis in als ik ’s avonds thuis kom en blijkbaar bij het weggaan een lamp aan heb laten staan.

Ik spreek me uit om het taboe te doorbreken. En omdat ik hoop dat de discussie iets kan veranderen. Praten over seksuele intimidatie helpt misschien om het onderwerp te bespreken met mannen, jongens, vrienden buren. Seksuele intimidatie is nóóit een grapje. Ik hoop dat mijn dochter zich daardoor veilig kan voelen in deze wereld.

Ik heb geen aandacht nodig. Ik stel me niet aan. Ik denk niet dat ik zielig ben. Ik weet dat mijn ervaringen door alle vrouwen gedeeld worden, alle ervaringen weer anders maar ook weer heel veel hetzelfde.
Het is niet oké om nagefloten te worden op straat. Moeders, leer dat aan je zonen, je broers en je echtgenoten en hun vrienden. Vaders, vertel je vrienden, broers en kinderen dat het niet oké is.

Wij zouden onze dochters niet hoeven te vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn, voor zich moeten kijken, niet moeten reageren.

Zij hebben niets gedaan.

#MeToo

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in kwetsbaar-zijn, Persoonlijk. Bookmark de permalink .

18 reacties op #MeToo

 1. ingrid zegt:

  Vreselijk dat zo’n actie, voor die man misschien “onschuldig”, voor jou en zoveel anderen ABSOLUUT NIET onschuldig en zo’n invloed op je leven! Ik kan me er wel wat bij voorstellen na mijn “lichte” ervaring van heel veel jaren geleden….wat ik nog steeds niet vergeten ben!

  Like

 2. Annelies zegt:

  Vreselijk, maar ook vreselijk dat we het niet eens meer benoemen, omdat we het bijna als onontkoombaar zien.

  Liked by 1 persoon

 3. Heftig hoor als ik dit hier boven lees.

  Liked by 1 persoon

 4. Nans zegt:

  Ik vind het onbeschoft hoezeer mannen kinderen en (jonge) vrouwen lastig durven te vallen. Ook ik herken de situaties – helaas. En ik vrees dat (vrijwel?) iedere vrouw deze herkent. En dat is erg.

  Liked by 1 persoon

 5. Joanne zegt:

  Me too! Geweldig dat je je uitspreekt. Fantastisch wat er nu gebeurd! Het moet eindelijk eens duidelijk worden wat een impact dit op een vrouwenleven heeft. Ik ben 65 maar die gebeurtenissen staan voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.
  Joanne

  Liked by 1 persoon

 6. Jemig, wat een heftig verhaal! Ik vind het knap dat je dit durft te delen op jouw blog. Ik hoop met jou dat jouw oproep tot dat resultaat leidt.

  Liked by 1 persoon

 7. Anja zegt:

  Respect dat je dit zo neerzet. Hier helaas ook vervelende ervaringen…

  Liked by 1 persoon

 8. Vandaag schreef ik een blog over zulke ervaringen en nu ik hier bij jou lees, komen er nog veel meer herinneringen boven:
  – van leraren die leerlingen openlijk bij de borsten grepen, zogenaamd als grapje,
  – van een exhibitionist op een kampeerterrein,
  – over achtervolgd worden richting mijn huis, waardoor ik niet meer naar huis durfde, omdat hij dan wist waar ik woonde
  – ook een ex voor wie ‘nee’ geen nee was,

  Ik denk inderdaad dat bijna elke vrouw het herkent, en dat is dieptriest!

  Goed dat ook jij de moed hebt om deze situaties te benoemen en hopelijk heeft deze #MeToo- actie effect voor onze kinderen en kleinkinderen.

  Liked by 1 persoon

 9. Echt heel erg, dat het inderdaad blijkbaar inmiddels zo ‘normaal’ is, dat het gros van de lezeressen (en hier helaas nog één) zoveel uit je lijst herkent. En inderdaad, je zegt er niets over, omdat je ook niet zit te wachten op die aandacht, omdat je er überhaupt geen aandacht aan wilt besteden, maar het liefst gewoon vergeet. Alleen dat is dan weer een stuk lastiger dan het blijkbaar is om iemand op zo’n manier lastig te vallen.

  Liked by 1 persoon

 10. Elisabeth zegt:

  Il was 8 jaar, in het zwembad probeerde een man mij onder water in mijn bikinibroekje te grijpen. Ik kon gelukkig vrij snel wegkomen. Thuis nooit verteld, uit schaamte. Dit was de eerste van meerdere traumatiserende ervaringen met vieze mannen. Walgelijk. Helemaal blij met deze acties #me Too, #balance ton porc en jullie blogs!

  Liked by 1 persoon

 11. Mariska zegt:

  Herkenbaar, hier ook meerdere van dit soort gebeurtenissen. Deze springt er wel uit: in mijn kruis betast worden door de opa van een van mijn eerste vriendjes tijdens het kerstdiner. Ik was 16. En er dan niks van durven zeggen uit schaamte en omdat ik er geen heisa van wilde van maken tijdens het diner. Na afloop toch verteld en de overheersende reactie was dat het ‘normaal’ was voor die man…

  Liked by 1 persoon

 12. Marjorie zegt:

  Gelukkig bij mij maar een heel klein beetje herkenning. Heb wel een keer een incident meegemaakt met een man die in een volle bus een hand op mijn bil legde. Ik heb hem een elleboogstoot tussen zijn ribben gegeven ! Was mijn eerste spontane reactie! Hij schrok zich lam en wist niet hoe snel hij zich bij mij vandaan moest begeven. Ben ik nu nog steeds (het is inmiddels bijna 40 jaar geleden – ik ben nu 54) heel erg tevreden over. Kortom, ik denk dus dat we niet alleen onze zonen moeten opvoeden met het besef dat dergelijk gedrag niet normaal is. We moeten ook onze dochters zo opvoeden dat ze niet denken dat het aan hen ligt, dat ze zich niet schamen, dat ze weerbaar zijn en direct reageren. Direct iets zeggen, direct reageren, zet de betreffende man voor schut (als dat veilig kan natuurlijk), accepteer geen overschrijdend gedrag! Dat is wat we onze kinderen (ja, ook onze zonen) moeten meegeven.

  Liked by 1 persoon

 13. En ja, ook ik heb enkele ervaringen. Een kleinere lijst, gelukkig. En door lieve partners ben ik nu overal overheen. Dus mannen kunnen ook repareren 😉
  Uit woede over wat me gebeurde heb ik trouwens altijd overal gefietst (behalve de Amsterdamse wallen tussen middernacht en zonsopgang). Wel nadat ik bewust een jaar jiu jitsu had gevolgd, dat dan weer wel…

  Vooral heel goed dat je oproept dat mannen dit niet meer moeten doen.
  Want geen-alcohol-in-het-verkeer is nu normaal, maar sex-in-het-sociaal-verkeer kan “per ongeluk” wel? NEUH. Dat moeten moeder niet goedvinden, collegae niet, mede sporters niet, niemand niet.

  Liked by 1 persoon

 14. Mascha zegt:

  Qua uitspraken kan ik ook #metoo typen. Gelukkig nooit ongewenst naakt gezien en ook nog nooit ongewenst aangeraakt op welke manier dan ook. Ik schrik ook best van de vele #metoo verhalen waarbij dat wel het geval is. Ik had echt geen idee daarvan. Ik ga alleeen over straat. Ga alleen op vakantie. Slaap heel soms gemengd in hostels. Mij nog nooit onveilig gevoeld in z’n situaties. Ik mag mij gelukkig prijzen ☺️

  Liked by 1 persoon

 15. Pffft, heftig zeg, goed dat je het benoemd, het is niet normaal.

  Liked by 1 persoon

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s