Reilen en zeilen van een ZZPer

In de periode van 2012 tot 2015 had ik geregeld contact met ambtenaar D. Een inspirerende ideeënman met wie ik enthousiaste gesprekken voerde.

Hij liep over van de plannen over een samenwerking. Of ik daar even een offertetje over kon doen?

Ja hoor.

En als ik dan na een tijdje radiostilte belde, bleek dat hij met mijn mooi gestructureerde en verantwoorde opzet naar een student was gegaan die een en ander in het kader van een stage voor een appel en een ei uitvoerde.

Niet leuk maar hee dat kan gebeuren.

Een half jaar later belde Ambtenaar D. vervolgens weer. Met een nieuw plan. En dan maakte ik daar weer een opzet voor. En het liep opnieuw op niets uit. Niets voor mij, in ieder geval.

Maal vier jaar.

De ambtenaar had graag dat ik langs kwam en ik deed dat. Met een reistijd van (heen en terug) bijna vier uur. Gratis. Want dat is gebruikelijk in mijn branche. Er wordt pas gefactureerd na een “ja” op de offerte.
Eén keer bleek dat hij maar een kwartier de tijd voor me had. Daarna kon ik weer terug, de file in…

Geïrriteerd raakte ik ervan. En bijna besloot ik een keer “nee” te zeggen.

Eind 2015 was het weer zover. Ambtenaar D. had een nieuw idee en weer was het een goed idee. Maar hij had natuurlijk ook al wel heel veel gedaan in de jaren ervoor dus of hij dit wel echt moest doen? Hij wilde immers alles wat gedaan was niet ongezien weg gooien maar die studenten waren toch een beetje tegen gevallen….

Dus stelde ik voor een “strategisch plan  op basis van secundaire analyse en sociaalwetenschappelijke inzichten” voor hem op te stellen.

En dat wilde hij wel.

Toen de samenwerking eenmaal rolde en ambtenaar D. de meerwaarde van een professional ontdekte, ging het snel. Na oplevering van het strategische plan werd ik opgenomen in het “Gouden Team” en kreeg ik een adviesrol. Vervolgens kwam er in 2016 een hele grote opdracht, een opdracht ter waarde van 15% van mijn jaaromzet. En zo werd de investering in die eerste jaren toch mooi terugverdiend.

Vandaag belde hij weer. Hij wil een herhaling van de laatste grote opdracht, maar dan sneller en goedkoper.

En het goede nieuws is dat ik voor vaste  opdrachtgevers zoals hij niet in concurrentie offreer. Ik heb de opdracht al. Hij vertrouwt er (terecht) op dat hij een goede prijs-kwaliteit van mij krijgt.

En weet je?

Met deze opdracht heb ik mijn jaartarget 2017 binnen. Dat wat ik minimaal nodig heb met een flinke schep erbovenop. Ik moet het immers niet hebben van tientallen kleine opdrachten, maar van een stuk of 8 à 12 flinke projecten.

Dat was dus een heel fijn telefoontje. Want deze opdracht betekent dat er geld overblijft, in het laatste kwartaal van dit jaar in plaats van dat ik moet interen. En ik was al bijna van dat laatste uit gegaan….

Moraal van het verhaal? Je weet nooit hoe een balletje rolt. En nu zal je zien dat dat andere project ook nog gaat lopen….. En dan krijg ik het nog druk…!

Trouwens… die beleggingen gaan echt als een tierelier. Gisteren een winst van meer dan 100 euro en vandaag weer 125 euro erbovenop….!
Ik ben benieuwd wanneer het boeltje de ander kant op schiet…!

9 gedachten over “Reilen en zeilen van een ZZPer

 1. Fijn die opdracht?
  Maar waarom zoveel energie gestopt in het kijken naar de koers van je aandelen? What goes up, must come down. En het is pas relevant als je wilt verkopen. Voor de rest is daar weinig voorspelling mee te doen, alleen energie te verliezen in (himmelhoch) juichen danwel bedroefd zijn. Maar zolang je niet verkoopt, is het allemaal virtueel, en das egniet echt.

  Fjine dag vandaag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh mooi, dat heb je maar weer binnen! Om eerlijk te zijn dacht ik in de eerste instantie ook: oh nee, dat wordt hélemaal niets! Maar ik kan me wel voorstellen dat je toch niet zomaar NIET meer komt, als het je wel steeds inspiratie oplevert. Dan haal je er in ieder geval iets uit.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dat is heel leerzaam. Mijn moeder zou hier een passend gezegde bij hebben, zoiets als ‘al het goede komt voor wie geduld heeft’. Zoiets maar dan poëtischer.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed zeg! Ik dacht na de eerste ervaring ‘dat wordt vast helemaal niets’. Verbaasde me positief dat je dan toch een hele mooie opdracht eruit krijgt uiteindelijk! Ik vraag me 1 ding af (advocaat van de duivel…) hoe kijk je aan tegen alle uren die je er daarvoor in hebt gestoken en die niet in werk resulteerden? Natuurlijk is dat deels part of the game, maar in dit geval denk ik wel uit verhouding? No offense, ik lees je blog met veel plezier maar was gewoon benieuwd hoe je daar tegenaankijkt :-). Had je misschien toch een gevoel van ‘ooit wordt het wel wat’? Ik had denk ik al veel eerder ‘ik doe niet meer mee’ gezegd…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja goede vraag…. deze meneer was eigenlijk wel een uitzondering. De meeste ambtenaren zijn meer can de uitvoering dan van de ideeën, met alle respect.

   In die zin heb ik ook steeds tegen mezelf gezegd dat hij me minimaal inspiratie opleverde, tijdens ieder bezoek.

   Geliked door 1 persoon

 5. Herkenbare klantsituatie 😉

  En fijn dat die opdracht doorgaat. Ik vind dat het zzp-schap heel leerzaam is, juist door dit soort lastigheden.

  Like

 6. Knap dat je je destijds over je (terechte) irritatie heen hebt kunnen zetten en mooi dat dat zich nu dubbel en dwars uitbetaalt.

  Like

Reacties zijn gesloten.