Zuinige maand november? Het eerste voornemen.

Een paar dagen geleden blogde Adine van LekkerLevenMetMinder (dit blog is echt een aanrader, mensen!!) over een zuinige maand.

Nu was ik daar ook al wel een paar weken over aan het nadenken. Ik reageerde dus als volgt:

Zuinige maanden worden op sommige blogs wel erg gehyped, of het nou “no spend challenge” of “spaarchallenge” wordt genoemd, het is iedere maand wel wat.
Ik wordt daar erg hakinhetzanderig van.

De manier waarop jij het aanpakt spreekt me wél aan: opnieuw nadenken over prioriteiten, onbewuste uitgaven, beleggen etcetera.

Toevallig had ik voor deze maand eenzelfde voornemen: een wat meer stil staan bij mijn uitgaven. Wat heb ik daar nu echt van nodig? Voor mij was het in 2013, toen ik net begon met behoorlijk streng budgetteren, behoorlijk inzichtelijk om bijvoorbeeld “boodschappen” te splitsen in “hardstikke nodig” “best luxe want kan ook voordeliger” en “totaal overbodig”.

Denk bijvoorbeeld aan een simpel brood, een duur brood met heerlijke pitjes en dingetjes en dure A-merk crackers.
En een basic shirt, een drie keer zo duur shirt en een shirt dat ik vervolgens nooit aantrek.

Wat betreft boodschappen heb ik zomaar het vermoeden dat daar wel ’t één en ander te verbeteren valt.

Zo gezegd zo gedaan, vandaag is het 1 november, tijd om iets concreter te worden….

Allereerst die boodschappen, dus. Ik heb geen krap doelbedrag voor deze uitgaven en dat mag ook. Maar toch lukt het me om best regelmatig over dat ruime streefbedrag heen te schieten. Ik merk dat ik ook vaker weer voor sushi of zo ga, en ook ben ik langzaam maar zeker wat aan het versloffen qua tegengaan van voedselvoorspillig.

Tijd voor een plan!

En dat plan is… … …. …… ….

Doel: weer even wat bewuster omgaan met boodschappen-uitgaven.

En hoe ik dit wil bereiken…?

 1. Geen oh zo makkelijk en inspirerende maaltijdboxen, deze maand.
  Ik bedoel, tis toch wel duur. En ik heb alle recepten nog…
 2. Een weekmenu.
  Ja dat ga ik niet volhouden want weekmenu’s maken kost gewoon best veel tijd en de waan van de dag in combi met mezelf maakt daar regelmatig op de 2e dag al een puinhoop van. Maar het hoeft ook niet forever. Het gaat me erom dat ik een soort reset doe, waardoor die langzame bocht die ik aan het nemen ben richting “structuurloos en ad hoc maar wat aan kopen” weer even recht trek richting “het mag best wat kosten af en toe, maar dan wel met enige structuur en goede argumenten”. Voor die structuur dus effe een paar weken weekmenu. Gebaseerd op wat er al in huis is. En dan gewoon vier porties maken en twee invriezen, voor de dagen waarop deze mama geen zin heeft om te koken.
 3. Wat nauwkeuriger bijhouden wat ik nu koop.
  Bij het bijwerken van mijn excel-huishoudboekje, houd ik deze maand de tijdelijke rubriek “en hoeveel hiervan is nou chocola, sushi en andere keidure zooi, en is dat niet ietwat verschrikkelijk uit balans??!” bij.

Nou. Dat dus. En dan zul je vanzelf zien dat ik deze maand ineens 60 euro minder uitgeef. En hopelijk de komende maanden de helft daarvan. Heb ik over een jaar toch mooi 390 euro bespaard…!

7 gedachten over “Zuinige maand november? Het eerste voornemen.

 1. Herkenbaar, van dat weekmenu. Ik heb nu ingesteld dat ik een doordeweeks menu maak (of ahum nou HelloFresh doet dat). Het weekend is “losser” en dat is ook prima. Dan hebben we etentjes, halen we wat, blijven we ergens eten of gaan we uit. En de vriezer is mijn beste vriend: alle restjes gaan daarin en eens per twee weken eten we “vriezerverrassing”.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik vind het een leuk gesteld plan! En ben erg benieuwd hoe het je zal vergaan. Ik gok dat je ons daarvan op de hoogte gaat houden, dus ik heb je toegevoegd aan mijn Bloggers lijst 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.