Zuinig november: waar gaf ik de laatste maanden te veel geld aan uit?

Omdat ik al mijn uitgaven registreer in mijn excelletje, is het voor mij heel eenvoudig om te zien waar ik te veel geld aan uitgeef. Ik maak namelijk een jaarlijkse begroting en reken dit terug naar een maandelijkse begroting. Dat staat dan dus naast de uitgaven. Kijk maar:

blog

De gemiddelde maandbedragen zijn gemakkelijk te vergelijken met de streefbedragen.

Wat valt mij op?

 • voor de vaste lasten zullen nog verrekeningen plaatsvinden, bijvoorbeeld een teruggaaf van de inkomsten belasting. Sommige kosten betaalde ik in één klap in januari. Dus de verschillen tussen de gemiddelde vaste kosten en de ingeplande maandelijkse vaste kosten, zijn eigenlijk allemaal logisch te verklaren: het trekt nog recht. Daarnaast heb ik dit jaar de autobelasting en – verzekering als extra kostenpost. Eerlijk gezegd weet ik niet meer wat ik eerder met deze kosten voor de Sunnybus deed, waar ik die onder liet vallen….
 • Ik begrootte de boodschappen ruimer dan in de afgelopen twee jaar maar toch gaf ik meer uit dan begroot.
 • Ik gaf meer uit aan huisraad.
 • Ik gaf véél minder uit aan kleding dan het streefbedrag, sterker nog, ik denk dat ik dit jaar niets meer nodig heb dan nog een paar kindermaillots, want die krengen gaan snel kapot.
 • “dieren” is een nieuwe kostenpost dit jaar. En die is meteen behoorlijk flink geweest sinds de komst van Pippa.
 • De kostenpost “onvoorzien” is hoog.

en

Waar moet ik meer op letten?

Boodschappen
Ik gaf te veel geld uit aan boodschappen. Kom op hee, dat moet beter…. het streefbedrag is ruim genoeg en we zitten gewoon bóven de indicatie van het NIBUD en ik weet uit eigen ervaring van een paar jaar geleden dat je daar prima onder kunt blijven! Vandaar dus weer dat weekmenu….

Dieren
Ik gaf veel uit aan de nieuwe kostenpost “dieren”. Voorheen vielen binnen mijn excel de kattenbrokjes gewoon bij de boodschappen, maar met Pippa erbij en dus ook meer dierenartskosten, toch maar apart en weer voordelig bestellen via internet. Ja en die eerste maanden waren keiduur. Ze was niet gratis. Ze moest drie keer ingeënt worden. En ze moest ontwormd. En ontvlooid. En ik heb etensbakken en riem gekocht. Zonder op de prijs te letten of gewoon even bij de kringloop te kijken. Daar kwam nog bij dat ze aan de diarree was en ik een rib uit mijn lijf heb uitgegeven aan kuurtjes, probiotica, vitaminepreparaten etcetera. Met goed resultaat. Dat wel gelukkig. Ook heeft ze meerdere speelgoedjes en een hoop kauwdingen. Daarbij heb ik wel op de prijs gelet, maar me niet afgevraagd of ik qua speelgoed niet iets zelf in elkaar kon fabrieken van een ouwe sok. En ze kreeg kauwbotten. En snacks. Dus…. dat kan beter!

Huisraad
Ik ben véél losser geworden in het aanschaffen van huisraad. Leuke, duurzame maar superdure glazen bewaarbakken ter vervanging van plastic gevallen, bijvoorbeeld. En een koffiekan viel kapot, ik kocht een keigave nieuwe maar die had wel een pittige prijs. En ik kocht een agenda die ik niet gebruik, spelletjes voor Zonne, maar ondertussen weet ik best dat huis alleen maar voller wordt en we ook goed zonder kunnen leven, zonder dat we in een klap super ongelukkig zijn. Echt keistom. Ik weet het zo goed. En toch….

Onvoorzien
Mijn autootje hield er een keer mee op, ik moest weggesleept worden van de snelweg en daarnaast waren ook de bandjes wel aan vervanging toe. Hoppa daar ging weer een sloot geld. En idem voor de Sunnybus, die had ook weer gedoe waaronder een lekkende dinges, je kent ze wel van die lekkende dingesen. De fietsenmaker was nodig. Nieuwe contactlenzen.
Om op deze kostenpost te bezuinigen zou ik toch weer moeten besluiten die auto weg te doen. Misschien doe ik dat wel… na de winter… nadat we verhuisd zijn.. of zo……. een auto is gewoon een verslavend ding…..

 

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in budget, consuminderen, financieel-plan, geld, voornemens en doelen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Zuinig november: waar gaf ik de laatste maanden te veel geld aan uit?

 1. Haha die boodschappen klinkt bekend 😉

  Liked by 1 persoon

 2. Mooi dat je zo goed inzicht hebt! Eigenlijk zou ik dat ook veel beter bij moeten houden, maar daar ben ik dan eigenlijk een beetje te lui voor :$ Overigens kijk ik deze maand wel goed naar allerlei uitgaven en keuzes, zodat ik daar in 2018 wat beter op kan sturen. De boodschappen bijvoorbeeld, die gaan hier idd ook nog veel te los. Qua boodschappen alleen zouden we het makkelijk redden, maar ik stop er eigenlijk vrijwel al het ‘extra’s’ onder, omdat daar verder geen specifieke post voor is en ik dan ook geen geld wil overboeken van de spaarrekening. En dan krijg je al snel ‘Oh, we gaan er nu toch al overheen, doe maar’. Dat mag wel wat minder 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Altijd leuk dit soort overzichten. Na jaren ook hier alles in kaart te hebben gebracht, ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk ook helemaal niet echt wil zonder die aankopen die misschien niet nodig zijn, maar ik wel graag wil. Alles goed doen, ik kan het best, ik heb schijnbaar best die discipline, maar het is niet leuk en ik word ook zo gelukkig van gewoon af en toe wat extra kopen. Zo gaat er hier ook veel geld naar onze honden. Ik maak mij er nu niet meer druk over, tenminste ik heb gewoon in mijn hoofd zitten dat er best ca 20/30 euro per maand naar de honden mag aan niet echt nodig qua botjes en speelgoed. Idem voor wat andere spulletjes. Boodschappen is hier ca 280- 300 euro voor 2 personen, de basis is best “goedkoop” maar er is zo vaak iets extra’s. Lekker recept, extra vis, wat hapjes in weekend en bv bezoek en dan wat uitgebreid koken. Ik ben benieuwd of je komende maanden nu minder gaat uitgeven of je het eigenlijk ook wel prima vind, omdat je het kan uitgeven. Maar bijhouden en sturen is altijd prettig, dat doe ik ook.

  Liked by 1 persoon

 4. Door alles bij te houden kun je je eigen bedrag goed analyseren. Wij willen vanaf 2018 ook al onze uitgaven bij gaan houden, zodat we echt weten waar elke euro naartoe is gegaan.

  Boodschappen blijft voor ons ook een uitdaging. Komt vooral door duurdere, lekkere dingen die helemaal niet nodig zijn.

  Liked by 1 persoon

 5. Adrianne zegt:

  Wauw, dat is inderdaad wel veel ja voor boodschappen ;)… Ik heb even uitgerekend: We hebben 7 maanden 40 euro per week uitgegeven, dus zegmaar een week of 30/32. Uitgaande van 32 weken: 1280. Laatste 20 weken wil ik het met 36 euro doen, omdat ik de koopzegels binnen budget koop, dus 4 euro besteed ik daaraan. 720 euro. Totaal 2000 euro voor de boodschappen. 2 volwassenen en 2 kids (4 en 1 jaar)… Huisdieren ben ik allergisch voor, dus heb ik niet. Maar ik snap wat je zegt; vermoedelijk zal je huisdier komend jaar niet zo duur zijn.

  Mooi overzicht, succes met bezuinigen ;)…

  Like

  • mariimma zegt:

   Ik geef voor sommige boodschappen bewust meer uit dan het minimum. Maar daarover later meer!

   Like

   • Adrianne zegt:

    Groot gelijk :)… Doe ik ook. Ik vind bijv. de goedkoopste roomboter echt niet lekker, om over de smeerbare halvarine nog maar te zwijgen ;)… Gezondheid gaat voorop, daar willen we niet op bezuinigen!

    Liked by 1 persoon

   • mariimma zegt:

    Oh halvarine….. yak! Dat eten mijn ouders nog steeds, zag ik laatst tot mijn afgrijzen…..

    En zij naar denken dat ik aan de lijn doe door dat niet te eten. Thuis heb ik heerlijke bio roomboter!

    Like

 6. Pingback: 282 euro | Mariimma

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s