Wat ik níet doe om te besparen op de boodschappen.

Ik heb deze maand, november, bestempeld als zogenaamde “zuinige maand”, waarbij ik onder andere eens kritisch naar mijn uitgavepatroon ga kijken.
In tegenstelling tot een paar jaar geleden budgetteer ik niet meer strak. Ik heb behoorlijk wat slagen gemaakt in mijn uitgavepatroon en ik heb veel geld kunnen besparen. Dit jaar staat daarom voor mij veel meer in het teken van zakelijke besparingen (en geloof me dat helpt behoorlijk!), het opbouwen van een passief inkomen in combinatie met ook nu al minder werken, meer genieten van het leven.

Waarom minder geld uitgeven aan boodschappen best lastig is.

Gisteren blogde ik over een aantal uitgaveposten die wat mij betreft toch te hoog beginnen te worden, en één daarvan is “de dagelijkse boodschappen”. Voor mij is het overigens meer dan eten wat valt onder de boodschappen; alle terugkerende huis en tuin inkopen vallen eronder, dus ook wasmiddel en tandpasta. De boodschappen is een interessante kostenpost. Wat betreft de kostenpost “huisraad” is het immers veel simpeler om te besparen: gewoon niks kopen en als er echt iets kapot gaat dat onvervangbaar is, zoeken naar het goedkoopste alternatief. Zo vaak komt het immers niet voor dat ik geld uitgeef aan huisraad, en die éne keer dat het wél gebeurt is het niet zo moeilijk om gewoon effe wakker te blijven.
Besparen op boodschappen is veel moeilijker omdat het gewoontegedrag is. We doen immers wekelijks of vaker boodschappen. En dan nemen we automatisch dezelfde route, dezelfde melk, altijd rijstwafels en altijd een reep chocola. Ook al denken we met zijn allen dat we Heel Bewust Boodschappen doen, in de praktijk valt dat tegen. Echt.
Wij mensen veranderen onze gewoonten niet makkelijk. Als gedragswetenschapper weet ik daar alles van…

Hoe ik het niet wel en wil aanpakken

 • Ik schreef daar al over: ik werk deze maand met een weekmenu, dat me helpt om bewustere keuzes te maken in welke boodschappen ik in mijn wagentje leg. Zo blijven die aardappelen niet in de koelkast hangen totdat ze een plant geworden zijn….
 • Wat ik sowieso al vaak doe, is kijken naar de prijs per kilo. Dat is erg leerzaam, omdat ik op die manier voorkom om in aanbiedingen van A-merken te tuinen. Door naar de kiloprijs te kijken weet ik inmiddels wel dat het B-merk altijd nog goedkoper is dan de aanbieding, hoewel de kiloprijs van een product dat in de aanbieding is soms wat lastig te vinden is.
  Aanbiedingen van verse producten vind ik overigens wél interessant! Aanbiedingen kopen moet je, vind ik, gewoon niet alleen maar doen omdat het in de aanbieding is, maar omdat het gewoon écht voordelig is voor jou.
 • Om voedselverspilling tegen te gaan, ben ik nu ook bewuster aan het nadenken over welke fruitsoorten ik koop (en die maak ik ook op, desnoods in een smoothie) en vries ik weer meer in. Brood bijvoorbeeld, dat gaat na aanschaf bij mij altijd meteen in de vriezer. En dan iedere dag de afgemeten aantallen boterhammen eruit halen, zodat ik nooit oud brood hoef weg te gooien. Om die reden koop ik soms ook een grote zak (want gunstigere kiloprijs) ingevroren fruit, voor door de ochtendyoghurt of als toetje. Maar bij vers fruit gaat het soms mis. En ook met die tot plant uitgegroeide aardappelen….
 • Sommige dingen doe ik ook bewust niet, hoewel ik daar wel geld mee zou kunnen besparen. Ik koop bijvoorbeeld geen kiloknallers of ander leedvlees. Sterker nog, alle dierlijke producten die ik koop zijn biologisch, en ook het merendeel van de groente en het fruit. Dat geldt zeker voor producten waarvan ik weet dat ze veel bespoten worden, zoals aardappelen. Ook eten we alleen gezond, biologisch en lekker brood. Zelf bakken zou beter zijn maar ik heb dus al een baan…. maar fabrieksbrood zou ik niet zo snel kopen.
 • Ik doe niet mee aan cashback acties, hoe verleidelijk dan ook. Vaak zijn dat bewerkte, gedehydrateerde, gehydroliseerde en samengestelde producten waarvan ik niet begrijp hoe het gemaakt is. Of het zijn producten met veel toegevoegde suikers, zoals drinkyoghurt. Dat is toch echt veel lekkerder, gezonder en goedkoper wanneer je het zelf maakt. En oh zo simpel, zelfs ik doe het. Gewoon yoghurt en fruit staafmixeren. Als het dan dik is, noem je het smoothie of een toetje, en als het dun uitvalt of je voegt wat water toe, is het drinkyoghurt. Kijk, zelf shampoo maken gaat me wat ver. Maar iets met toegevoegde rommel in een pak kopen voor veel geld  terwijl je het binnen een minuut vers kunt maken voor minder dan de helft van het geld, dat is niet zo’n moeilijke keus!
 • Zelfs schoonmaakmiddelen of shampoo maken. Dat doe ik dan dus weer niet. Zo vaak maak ik sowieso niet schoon en mijn haar wordt ook maar twee keer in de week gewassen. Het is niet de moeite waard.
 • Wat ik wel weer doe is vaatwastabletten doormidden knippen. Omdat het kan.
 • Ik koop gewoon lekkere dingen hoor, en dat ga ik niet veranderen! Chocola, een goede rode wijn, lekker kaasje… kom maar op! Maar deze maand ga ik toch maar even bijhouden voor hoeveel dat dan eigenlijk is. En dat bedrag maal 12, vind ik het dan nog steeds oké? We zullen het zien….

 

5 gedachten over “Wat ik níet doe om te besparen op de boodschappen.

 1. Ik ben ook gestopt met het kopen van voeding met geld-terug-acties. Het is allemaal zo bewerkt en in feite niet de moeite waard. Het zijn stuk voor stuk producten die ik anders niet koop en dan is van besparing eigenlijk ook geen sprake!
  En zelf wasmiddel of schoonmaakmiddel maken? Dat doe ik ook niet, ik koop slim in als er een 2=1 actie is van producten die ik ken en vaker gebruikt heb. Ik heb ook niet het idee dat ik daar voor mijn eenpersoonshuishoudinkje nu veel mee zou besparen.
  Wel koop ik fabrieksbrood: het beste uit de test van de consumentenbond. Omdat ik ernaar streef om gewicht te verliezen, is het voor mij verstandig om geen superlekker brood te kopen. Dat lekkere brood brengt me alleen maar in de verleiding om er te veel van te eten.
  Veel succes met je budget!
  https://zuinigaan.blogspot.nl/

  Geliked door 1 persoon

 2. Die lekkere dingen… dat is echt mijn achilleshiel! Lekkere verse kruiden, iets luxer broodje, verse croissantjes, goede wijn voor bij dat etentje…. kassa :S Succes met het budget!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben benieuwd wat het je op gaat leveren. Hier heb ik er toch wekelijks zo’n 10-15 euro vanaf geknabbeld vanaf geknabbeld (haha) zonder dat we er veel van merken.
  Succes!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.