Aandelen kopen, hoe doe je dat?

Er zijn geen gesponsorde linkjes. Daar doe ik niet aan. Wel ontvang ik 20 euro wanneer je via het linkje een rekening opent bij DeGiro. Dat kost jou niets, overigens. 

Hoe ik startte met beleggen: de fondsen.

Eigenlijk begon ik met beleggen via mijn bank. Maar dat was van korte duur. Banken verdienen te veel geld aan mensen die via hen beleggen. Er blijft echt veel geld aan de strijkstok hangen. Nu heb ik een leuke bank hoor, maar er zijn grenzen….

Ik begon pas echt met beleggen via BrandNewDay. In fondsen. Een fonds is een mandje met stukjes aandelen of obligaties. Door te beleggen in een fonds, spreid je je risico omdat wanneer één bedrijf het heel slecht doet, de waardedaling van een aandeel door andere aandelen kan worden opgevangen.

Het voordeel van BrandNewDay vind ik dat het allemaal erg overzichtelijk is. Je hoeft amper verstand te hebben van beleggen. Er wordt ook maar één keer per maand aandelen gekocht en je hebt geen erg uitgebreide keuze tussen de fondsen; in totaal slechts tien. Er wordt ook nauwelijks jargon gebruikt op de website, dat is bij sommige andere makelaars in aandelen wel anders….

Via BrandNewDay beleg ik in vier aandelenfondsen (samen 60%) en twee obligatiefondsen (40%). Ik heb er twee rekeningen; een belastingvrije pensioenrekening en een beleggingsrekening voor de BV. In het afgelopen jaar behaalde ik er een gemiddeld rendement van iets minder dan 9%. Dat hoge rendement komt vooral door de goede resultaten in oktober, waarschijnlijk wordt dat wel weer wat lager.

Ik leg, verdeeld over ongeveer twee jaar, behoorlijke bedragen in, bij BND. In totaal zo’n 30.000 euro. Vooral het geld van mijn BV, dat eerder maar een beetje stond te verstoffen, wil ik in zijn geheel gaan beleggen. Dat geld is immers ook echt bedoeld “voor later”. Als het geld allemaal overgeheveld is, wil ik gewoon lekker laten staan. Hopelijk blijft het renderen met een gemiddelde van zo’n 6%, dan is het over 12 jaar verdubbeld en over 20 jaar, wanneer ik toch echt wel een keertje met pensioen wil gaan want ik ben dan 64, is het dan meer dan verdrievoudigd…

Het nadeel van fondsen is dat er kosten in rekening worden gebracht voor het beheer ervan. Er zit zeg maar een mannetje te kijken naar welke aandelen het al dan niet goed doen en het mandje hierop aan te passen. Dat mannetje moet betaald worden… via beheerskosten die alle deelnemers aan die fondsen – en ik dus ook – betalen. Dat zijn geen astronomische bedragen, maar in 20 jaar loopt het toch behoorlijk op.

Om die reden heb ik ook een rekening geopend bij DeGiro. Ik koos voor DeGiro omdat deze op diverse vergelijkingssites als goedkoopste uit de bus kwam. Toen ik een rekening opende en inlogde op de site, schrok ik me een hoedje. Ik snapte er niks van. Géén idee hoe ik via die site een aandeel kon kopen. Er zat immers geen knopje met “koop hier een aandeel!” maar de website staat bol van jargon.

Hoe ik aan de slag ging bij DeGiro

Pas na drie maanden las ik – met lange lange tussenpozen – voldoende “tips en truuks voor noobs” om mijn eerste aankoop te doen. Inmiddels heb ik geleerd dat ik niet alle terminologie en knopjes hoef te kennen om toch te kunnen beleggen via deze broker.

Via DeGiro beleg ik in trackers (kort door de bocht is een tracker óók een mandje aandelen, maar dan zonder dat mannetje dat het beheert, dus goedkoper) en individuele aandelen.

Hoe ik aandelen koop.

Via DeGiro werk ik met doorlopende limiet orders. Dat betekent dat ik een bestelling doe van een bepaald aandeel voor een bepaald bedrag. Via een daglimiet order blijft deze bestelling een dag lang open staan. Een doorlopende limiet order blijft oneindig lang open staan, totdat het aandeel de prijs heeft die ik ervoor wil betalen óf tot ik de order annuleer. Voor koop van nieuwe aandelen zet ik erg laag in, zó laag dat ik me steeds afvraag of ik de aandelen ooit voor dat bedrag zou kunnen kopen. Maar vooralsnog is dat vaker wél, dan niet gelukt.

De waarde van sommige aandelen kunnen namelijk behoorlijk fluctueren, ook al binnen één dag. En als je dan zo’n aandeel precies in zo’n piek-naar-beneden koopt, is de kans dat je aan het einde van de dag al een paar cent winst gepakt hebt op dat aandeel, iet-of-wat groter dan wanneer je gewoon de prijs betaalt van wat het aandeel precies op het moment dat jij het koopt, waard is (dit heet “market order”). Dat is dan toch een lekker begin….

Ik heb overigens ook al twee weken een doorlopende verkooporder open staan, op 107% van de waarde waarvoor ik het aandeel gekocht heb. Het staat nu op 105%.

Je moet er wel rekening mee houden dat DeGiro voor bijna alle aankopen en verkopen een bedrag aan transactiekosten in rekening brengt. Dat geldt niet voor de koop of verkoop van aandelen uit de Kernselectie (één transactie per maand).

 

Ik heb trouwens dit jaar zo’n 60 euro aan dividenden ontvangen uit mijn beleggingen, tot nu toe. Als je een aandeel hebt in een bedrijf, of dat nu een individueel aandeel is of via een fonds of tracker, en dat bedrijf besluit om dividend uit te keren, dan krijg je dat dus ook. Dividenden zijn leuk omdat het bedrag niet virtueel is. Je krijgt het gewoon gestort en kunt het gebruiken om te herinvesteren. De bedragen zijn overigens erg bescheiden, denk aan bijvoorbeeld 4 euro dividend uitbetaling voor mijn deelname aan een tracker ter waarde van ongeveer 350 euro.

Als je dat dan meerdere keren per jaar krijgt en je krijgt voor ander aandelen ook nog wat, worden die dividenden toch nog best interessant…!

15 gedachten over “Aandelen kopen, hoe doe je dat?

 1. Ik lees nog steeds geïnteresseerd mee. De man is kostwinnaar en heeft een eigen bedrijf, dus wij moeten onderhand ook ‘iets’ gaan regelen qua pensioen. En tja…. dan liever zelf!

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooie uitleg! Ik zit voor beleggingen, zoals je weet, ook bij DeGiro. Voor m’n pensioen twijfel ik tussen DeGiro (want: goedkoper) en BND (want: hoor ik veel positiefs over van jou en andere bloggers die ik wat dat betreft wel hoog heb staan). Ik heb daarvoor overigens al wel vast een (gratis) pensioenrekening bij DeGiro geopend.

  Wat me steeds wat tegenhoudt is dat je (overigens bij beiden) aan het einde van de periode ‘inkomen moet kopen’ ofzo. Ik heb het idee dat je dan ineens weer een deel van je winst inlevert, omdat je dan iets moet kopen, waarbij je dan misschien afhankelijk bent van hen voor de ‘prijs’ daarvoor. Kun jij daar wat zinnigs over zeggen?

  Geliked door 1 persoon

 3. meer dan 1% opbrengst alleen al via dividend klinkt toch al beter dan de spaarrekningen bij welke bank dan ook. Plus nog een risico op koerswinst. Tja, dat risico wordt dan verleidelijk. Zeker als je weet dat gemiddeld de koersen stijgen (al kan je eigen situatie beter of slechter liggen dan het gemiddelde)

  Geliked door 1 persoon

 4. Bij de kernselectie van DeGiro mag je elke kalendermaand weer een order plaatsen in plaats van elk kalenderjaar. Doe je meer dan 1000 euro per transactie, dan mag het vaker per kalendermaand. Verder is dit ook de tactiek die ik toepas. Veruit de voordeligste manier voor zover ik weet.

  Geliked door 1 persoon

 5. Hoi Mariima, je referral link van de Giro bevat je achternaam. Dat is wellicht niet je bedoeling omdat je anoniem blogt.

  Like

   1. Ik heb geen idee wat je met andersom bedoeld maar je heeft hiermee wel zoals Ilse aangeeft, de anonimiteit van je blog op. Wel wat onprofessioneel van DeGiro om het op deze manier te doen en niet gewoon netjes een genonimiseerde URL. Dit is ook de hoofdreden dat ik de referral link niet op mijn blog zet.

    Like

   2. Ja dat ben ik met je eens. Wat ik bedoel met “andersom” is dat ik geen probleem heb met dat mensen die mijn blog lezen, weten wie ik ben. De reden dat ik mijn naam niet gebruik op dit blog is zodat niet iedereen die ik persoonlijk (en vooral zakelijk!) ken, me via een simpele zoekopdracht kan vinden. Dan zou ik me belemmerd voelen om vrijuit te bloggen,

    Like

Reacties zijn gesloten.