Schatzoeken

Overal in de wereld liggen schatten verstopt. En er bestaan websites en apps met kaarten en aanwijzingen waarmee je die schatten kunt opspeuren.

Kijk maar eens naar een willekeurig stukje Nederland, ieder groen en grijs stipje is een schat……!

Screenshot_20171122-192807.pngGeoCache heet dat schatzoeken officieel….

En gisteren vonden we onze eerste schat. Bij ons in de buurt.

Met de kaart kun je al behoorlijk in de buurt komen. In ons geval was het in het bos, bij ons in de buurt. Als je dicht bij de schat komt, geeft de app een blij geluidje. En vervolgens ga je dan ter plekke zoeken.

Als je de schat (of “cache”) niet meteen vindt, kun je nog hints openen. En sommige caches bestaan uit meerdere opdrachten / hints die je via tussenpunten steeds een stapje dichter bij de uiteindelijke schat brengen.

Je hebt ook mystery caches. Daarbij moet je eerst een puzzel of raadsel oplossen om de GPS-coördinaten te krijgen die je in de buurt van de cache brengen. In veel gevallen is er bijvoorbeeld sprake van een zinnetje in geheimtaal. Als je deze niet ontcijfert, kun je opnieuw gebruik maken van hints.

De caches zijn dan ook nog eens ingedeeld in afmeting (van nano en micro tot normaal of groot formaat) en moeilijkheid.

Voor elk wat wils, dus.

Het leuke vind ik nog, dat dit een “gratis” hobby is… als je tenminste geen premium lid wil worden (en die behoefte heb ik niet…).

Voor Zonne is wandelen met Pippa heel erg leuk, maar soms is de drempel naar buiten erg hoog. Dan heeft ze geen zin. Schatzoeken maakt het voor haar een stuk interessanter. Vooral ook omdat er in de cache ook daadwerkelijk schatten te vinden zijn!

De cache is namelijk een waterdichte doos met daarin een logboek (waarin je je naam en de datum kunt schrijven en eventueel een opmerking) en kleine speelgoedjes, snoepjes etcetera. Je mag er iets uitnemen wanneer je er iets van gelijke of hogere waarde in terug doet. Wij namen een mooie schelp mee om in de schatkist te doen en Zonne mocht kiezen welk voorwerp ze eruit zou halen (een speelgoedpongeltje…).

Ik las op Wikipedia dat er jaarlijks in Nederland 10.000 chaches online komen (en dus te zoeken zijn…). Internationaal zijn er meer dan 2.400.000 caches! Ook las ik dat er in Nederland tussen de 30.000 en 40.000 mensen actieve schatzoekers zijn, wereldwijd meer dan 6.000.000..!!! Het is een hele wereld an sich, met blogs, fora en websites. Wij zijn lid geworden van geocaching.com en die eerste keer schatzoeken smaakt zeker naar meer!

Wij begonnen met een makkelijke, traditionele cache. Zonder puzzels en raadsels: je loopt naar de GPS locatie en je gaat ter plekke zoeken. De cache die wij zochten bestaat al sinds 2003. Bijna klom ik al de boom in maar we bleken toch juist naar beneden te moeten kijken…

Kijk. We hebben de schat gevonden!

20171122_151730.jpg

Na deze eerst schat, kijk ik ineens heel anders om me heen als ik door de wijk of in het bos loop… want… mensen… OVERAL.KUNNEN.SCHATTEN.ZIJN…!

13 gedachten over “Schatzoeken

 1. Een superleuke hobby, en verslavend. We doen het al twaalf jaar en genieten van het buiten zijn op plekken waar je zonder caches vaak niet zou zijn gekomen.
  In de bossen bij Nijmegen (ik meen dat dat jouw woonomgeving is) liggen een paar heel mooi gemaakte series caches. Met bewegende en lichtgevende onderdelen, echt supermooi gemaakt. Ik weet alleen niet of ze alleen voor premium members zijn, dat kan ik me voorstellen omdat er heel veel werk in heeft gezeten om ze te maken. Als iedereen die op de site kan er zo naar toe kan, zijn de caches toch sneller verdwenen of kapot, zeker als er heel veel knutselwerk aan zit. De kermisserie zou voor jouw zonnekind fantastisch zijn.

  Like

  1. Tja ik vind het Premium lidmaatschap toch wel erg prijzig….. meer dan 100 euro per jaar, toch? Dan moeten we eerst maar eens wat vaker een “gratis” schat zoeken en dat zien vol te houden…..

   Like

   1. Tot vorig jaar was het €29,95 per jaar. Nu €34,95 zag ik.
    Goed plan om eerst eens uit te proberen of jullie het blijvend leuk vinden.
    En misschien eens mee met iemand die wel premium member is, voor die leuke series bij jullie in de buurt. Veel plezier met schatzoeken. Het was voor ons destijds dè manier om pubers mee naar buiten te krijgen.

    Like

 2. Het is een leuke hobby, en die dingen zijn echt overal.Of je nu in de natuur, stad of dorp bent. Een goede reden om naar buiten te gaan en nieuwe plekken te ontdekken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Superleuk, hè? Wij doen het ook soms (opeens weer inspiratie vaker te gaan). Er zijn ook kindercaches, die zijn vaak wat korter en, nou ja, meer op kinderen gericht.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.