De regel van 72

image

Een maand of twee leerde ik de regel van 72 kennen. Blijkbaar krijg je deze regel als ezelsbruggetje op de middelbare school. Ik heb het als puber echter voor elkaar gekregen om géén economievakken te volgen, dus wat dit soort regeltjes betreft, ben ik een absolute nitwit….

Maar goed. Nu ken ik hem wel. En hij is leuk. Kijk maar:

De regel van 72 helpt je te berekenen hoe lang het duurt tot je vermogen verdubbeld is, wanneer je dit tegen een bepaald percentage op een spaarrekening hebt staan of belegt. Helaas is de rente op spaarrekeningen lager dan inflatie, dus die eerste optie heb ik even doorgestreept…

Hierbij wordt er uitgegaan van compounding, ofwel het rente-op-rente effect. Door compounding groeit je vermogen immers steeds sneller.

Stel je hebt 10.000 euro belegd en je gaat uit van een gemiddelde rendement van 6%. In het eerste jaar krijg je dus 6%, 600 euro uit je beleggingen. Het jaar daarna is dat meer omdat je jaar-startsom hoger is, namelijk 10.600. Je krijgt in dat tweede jaar dus 636 euro rendement en in het jaar daarna is dat 674,20 euro. Nou lijkt dat verschil misschien niet zo groot. Maar na 10 jaar is je rendement opgelopen tot 1.014 euro. Dat is toch aanzienlijk meer dan die 600 euro in het eerste jaar, zonder dat je extra ingelegd hebt….!

 

Door 72 te delen door het verwachte gemiddelde rendement, weet je wanneer je geld verdubbeld in. Bij 6% rendement verdubbel je dat bedrag dus in 12 jaar tijd. En dat dubbele bedrag is na nog eens 12 jaar wéér verdubbeld, dus het viervoudige van je startbedrag….

Wanneer je uitgaat van 8% is je vermogen in 9 jaar verdubbeld. En bij 12% rendement zit je al na 6 jaar op het dubbele van je startinleg.

Andersom kun je dezelfde rekensom maken.

Stel je hebt een spaarpot van 10.000 euro. En dat geld wil je over 10 jaar verdubbeld hebben. Hoeveel rendement moet je dan per jaar halen? Je deelt 72 door 10 jaar, en je antwoord is 7,2%.

…. toch jammer dat beleggen zich niet laat voorspellen…. want wat het rendement van mijn huidige beleggingen gaat zijn en wanneer mijn startinleg verdubbeld zal zijn?

… de toekomst zal het leren…

 

Over mariimma

Alleenstaande moeder en ZZP-er die stukje bij beetje steeds meer financiële vrijheid ervaart.
Dit bericht werd geplaatst in beleggen, financieel-plan, geld, toekomst. Bookmark de permalink .

12 reacties op De regel van 72

 1. Oh, dit vind ik wel een heel handig ezelsbruggetje, bedankt! Echt nooit van gehoord… Ik denk overigens dat je ook met beleggingen wel van een behouden rendement van 4-5% uit kunt gaan, mits over de langere termijn (volgens mij minimaal 20 jaar) bekeken. Dan moet het toch alleen maar mee kunnen vallen, of niet? 😉

  Like

 2. ano zegt:

  Als ik kijk wat mijn Rabobank geeft aan rente kan ik alleen maar verdrietig worden

  Like

 3. Anne J zegt:

  Ook nooit op school gehad (geen economie of boekhouden o.i.d. in het pakket) maar ik ken de regel wel, ooit ergens gelezen en onthouden. Voorlopig ga ik braaf door met mijn maandelijkse beleggingen in index trackerfondsen, hoewel ik wel denk dat er binnen nu en 5 jaar een correctie komt. Maar mijn beleggingshorizon is een jaar of 20, dus dat komt wel goed.

  Like

 4. niettot71 zegt:

  Nooit van gehoord, maar een mooie regel. Nu dat rendement nog zien te halen :). Zolang de mensen tijdens de black fridays en cybermondays omzet records laten breken, hoor je mij niet klagen 🙂
  Indirect heb ik van de bedrijven die daar winst uithalen namelijk aandelen van.

  Liked by 1 persoon

 5. Zuinigeman zegt:

  Ook nooit van gehoord. Ben niet zo goed in rekenen 🙂

  Like

 6. Pingback: Mijn passief inkomen in 2017 | Mariimma

 7. Pingback: Als het kwartje gevallen is en je ontdekt dat verder aflossen van je hypotheek niet rendabel is… | Struikelen

 8. Pingback: ToO mUCh SpREadShEeTs… | Struikelen

 9. Pingback: Een stappenplan voor Financiële Onafhankelijkheid: Verf je haren blauw! | Struikelen

 10. Pingback: Laat ik eens weer een keertje over GELD schrijven | Struikelen

 11. Pingback: De mogelijkheid om maandelijks extra af te lossen | Struikelen

Wat vind jij daarvan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s