De lol van netwerken

holding-hands-2-1309232-1278x463

Ik heb een nieuwe zakelijke strategie qua netwerken. Voor zover je van een strategie kunt spreken, maar dat mag ik van mijn coach zo niet zeggen….

Ik ben nog even geen potentiële klanten aan het benaderen, zoals ik vroeger deed. Wat dat betreft leun ik – net zoals de afgelopen drie jaar – op de mond-tot-mond reclame en op mijn expertise, ervaring en bekendheid binnen bepaalde kringen.

Wel onderhoud ik – zoals altijd – contacten met personen die me in de afgelopen jaren ingehuurd hebben.

En daarnaast ben ik nu in beweging gekomen qua netwerken.

In de afgelopen twee jaar heb ik veel tijd gestoken in mijn samenwerking met een paar andere ondernemers die soortgelijke diensten aanbieden als ik. Die samenwerking blijft. Maar als ik bedenk hoeveel tijd en energie ik in deze samenwerking gestopt heb en wat het me concreet opgeleverd heeft, was het tijd om te besluiten om hierin wat minder tijd te investeren.Dat kan ook. Ik weet wat ik aan deze collega’s heb en ook wat ik er niet aan heb. Om die reden heb ik aangegeven niet langer wekelijks met hen te willen samenkomen: eens per maand is voor mij genoeg.

En dat geeft me dus de tijd en ruimte om dat idee van netwerken verder te verkennen!

 

Mijn nieuwe strategie, bedacht ik met mijn business coach, is dat ik persoonlijke ontmoetingen ga hebben met mensen die niet zo ongeveer hetzelfde doen als ik, maar juist complementair aan mijn werk kunnen zijn. Mensen die in een adviserende rol zitten. ZZP-ers, net als ik, maar wel verleners van andere diensten. Communicatie-adviseurs, beleidsadviseurs, consultants, marketingadviseurs etcetera.

Al deze mensen hebben immers ook weer een netwerk en zij worden vaak ingehuurd bij verandertrajecten. En kijk, als die trajecten geëvalueerd moeten worden, dan kom ik om de hoek kijken. Terwijl zij juist weer aan de slag zouden kunnen om beleid aan te scherpen op basis van mijn onderzoeksresultaten. Leuk, toch?

Vooral zijn het gewoon erg leuke en inspirerende gesprekken. Zo leerde ik een vrouw van mijn leeftijd kennen die net als ik niet langer meer omzet wil draaien om het omzet draaien, maar inhoudelijk interessante klussen wil. Liefst met maatschappelijke relevantie en (dus) niet te cheesy commercieel. Zij zit in precies dezelfde fase van haar ondernemerschap als ik. Beide weten we van onszelf wat we waard zijn en dat daar een prijskaartje aan mag hangen. Het was voor mij een verademing om haar te ontmoeten.

En ook ben ik op bezoek geweest bij een bedrijf van vier samenwerkende jongelui die zich bezig houden met advies op het gebied van gedragsverandering. En ik ontmoette een wat oudere man die zich laat inhuren om beleidsstukken te schrijven.

De gesprekken hebben me veel energie gegeven, herkenning en ook nieuwe impulsen. De volgende stap is om de contacten te onderhouden. En wie weet kunnen we elkaar eens helpen door op het goede moment een naam te laten vallen…!

 

2 gedachten over “De lol van netwerken

  1. Leuk zeg!! Ik heb zelf altijd best veel moeite met netwerken. Ik vind het contact leggen met mensen leuk, ik vind het leuk als ze vertellen wat ze doen, maar ik merk altijd wel dat ik een stuk meer geïnteresseerd ben in het persoonlijke aspect, dan in wat je zakelijk voor elkaar kunt doen. Ik vind het dan bijvoorbeeld wél interessant om te horen hoe iemand onderneemt of wat iemand beweegt om iets op een bepaalde manier te doen, maar ik hoef niet per se te weten wát iemand precies doet, als dat een beetje logisch klinkt.

    De manier die jij nu toepast lijkt me dan sowieso al een stuk leuker dan wanneer je alleen maar contact hebt met vakgenoten 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. inspirerende blog. Ik krijg weer helemaal zin om actief op zoek te gaan naar nieuwe mensen om samen mee te werken. Groet, Puckie

    Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.