282 euro

old-icelandic-cashiers-till-1625100-640x960

Dat is waar ik in november op uitkwam, nadat ik besloot om op mijn uitgaven aan boodschappen te letten.

Ik gaf dit jaar namelijk gemiddeld 344 euro aan boodschappen uit (dat is voedsel en andere huishoudelijke uitgaven, zoals wasmiddel en shampoo, etc… en tot september ook de kosten van poes Otje)….

Ik vond dat te veel. 

Dus nam ik me voor er meer op te gaan letten, in november. Ik deed drie dingen:

 1. Geen oh zo inspirerende maaltijdboxen in november. Die zijn namelijk duurder dan wanneer ik zelf mijn maaltijden vaststel omdat budget en bio namelijk áltijd drijfveren zijn in de keuze van boodschappen.
 2. Een weekmenu. Ondanks dat ik al meteen aankondigde dat ik het niet zo volhouden, ben ik eigenlijk nog steeds enthousiast over mijn weekmenu’s, omdat ik een app gevonden heb die me daarbij helpt.
 3. Wat nauwkeuriger bijhouden wat ik koop. Dat deed ik een beetje. Zo nauwkeurig als ik het ooit deed, namelijk gewoon echt het hele bonnetje in excel invoeren en rubriceren, dat deed ik niet. Ik deed het omgekeerd: per week “mocht” ik 15 euro aan “luxe en lekker” uitgeven. Aan wijn, bijvoorbeeld. Franse kaasjes en chocola. 15 euro is eigenlijk belachelijk veel. Maar hee. Ik geniet ervan en het kan!

Conclusie

Het heeft geholpen: ik bleef onder de 300 euro.

Ik weet dat het veel goedkoper kan. Altijd als ik over boodschappen budgetten blog,  reageren er namelijk metéén een aantal lezeressen met verhalen over hoe zij met een gezin met vijf kinderen, een hond, een kat en een koe, van slechts 50 euro per week prima kunnen eten.

Maar ik koop dus geen leedvlees he? Ik koop sowieso alle verse producten bio. Dat kost meer.
En ik kocht deze maand zalm, wijn, chocola, kaasjes, nachochips, dure maar oh-zo-lekkere yoghurt. Verschillende soorten noten.

Ik ben dus héél tevreden!

 

6 gedachten over “282 euro

 1. Ik kan me nooit in de uitgaves van anderen herkennen omdat ik ook zoveel mogelijk biologisch, fairtrade, vers en zonder-leed produkten koop. Mijn zwakke punt is chocola (Tony Chocolonely, jammie) in elk geval een reep per week……..maar soms 🙃🙃

  Geliked door 1 persoon

 2. Daarom is vergelijken ook zo zinloos. De een heeft een koe en de ander rookt. Hier kies ik ook voor zoveel mogelijk bio en daar hangt een prijskaartje aan. Daarom vergelijk ik eigenlijk altijd met eigen uitgaven aan het verleden. En kijk ik wat het percentage snoep/bier etc altijd is. Ik vind dat wij het meeste moeten uitgeven aan groente en fruit en zo.

  Geliked door 1 persoon

 3. Well done! Ik ben hier dus echt heel slecht in. Ik ben nogal een luxe dier qua boodschappen. Noten, kaas, wijn, chocola en dan nog zilvervliesrijst, quinoa en speltpasta van de natuurvoedingswinkel, dat werk. En geen discipline.

  Ik zit nu ergens waar ik zelf geen boodschappen kan doen. En ja, dan leef ik dus gewoon met wat er is. Zonder problemen. Maar als de supermarkt om de hoek is, dan weet ik slecht maat te houden… Die regel van die 15 euro is best een goeie. Dan denk je tenminste bewust na waar je nou echt zin in hebt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hahaha dat gezin van 5, een hond, een kat en een koe is zoooo grappig 🙂
  Goed gedaan trouwens! Geen id hoeveel geld wij precies uitgeven aan eten met ons gezin van 5. Rond de 80€ gok ik.
  Groetjes, nina

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.