Hoe een weekmenu toch kan werken; tips van de ervaringsdeskundige….

Ik ben dus nog steeds fan van het weekmenu. Ik ben er maar druk mee en ik vind het hartstikke leuk. Regelmatig zit ik ’s avonds nog even een nieuw recept te googlen, echt te gek! En we eten ook nog eens heel lekker (en betaalbaar), de laatste tijd. Vind ik dan hè, Zonne vindt alles wat ze voorgeschoteld krijgt bij voorbaat al jakkie-bah. Maar die is zes. Het is vast een fase…

Dat had ik nooit achter mezelf gezocht.

Ik probeerde het namelijk al eens eerder, in 2015. Toen was ik nogal ambitieus, kijk maar

Ik zou nog wel wat linkje kunnen inplakken met hoe het verder ging, maar ik kies toch maar voor de korte samenvatting: ik hield niet niet lang vol.

Wat ik er toentertijd fijn aan vond, was dat ik wat meer structuur had in mijn kookplannen en wat minder vaak tussen vijf en half zes vertwijfeld in mijn koelkast keek met de vraag wat ik nu weer zou klaarmaken. Ook deed ik wat gerichter boodschappen dan dat ik gewoon de rijen af ging in de supermarkt en op goed geluk en volkomen ad hoc wat groenten, vlees(-vervangers), vis en andere ingrediënten in mijn karretje mikte om daar dan vervolgens thuis een maaltijd van in elkaar te draaien.

Toch liet ik het weekmenu los. Ik bleef het maar heen en weer schuiven en draaien en dat kostte gewoonweg veel tijd. Ook baseerde ik mijn weekmenu steeds op de inhoud van mijn biologische groentepakket. Ondanks dat ik in theorie een voorstander ben van zo’n pakket, kwam de zanderige andijvie me op een gegeven moment echt de neus uit en met het opzeggen van het groentepakket verdween ook het weekmenu definitief.

En vervolgens zat ik weer in die spiraal van niet echt bij elkaar passende ingrediënten, aardappelen die in planten veranderden in mijn koelkast etcetera. Oké, dit is enigszins overdreven maar je krijgt wel een idee.

Dus begon ik een maand geleden opnieuw en ik vond een app waar ik verliefd op werd.

Echt mensen, een weekmenu op papier of in een digitale agenda is zóó 2015…!!

Mijn tips?

 1. Zoek een app die bij je past. Ik ken er maar één en daar ben ik heel blij mee, maar misschien zijn er nog wel meer die nog beter zijn. Eentje waarin je je voorraad kunt invoeren (ja daar ben je dus eenmalig echt wel een tijdje mee bezig…), waarin je je lievelingsrecepten kunt downloaden of zelf toevoegen en die het makkelijk maakt om maaltijden om te ruilen wanneer je om wat voor reden dan ook op dinsdag wil eten wat op woensdag ingepland stond en vice versa.
 2. Zet in die app je tien vaste recepten. Of hoeveel je er dan ook hebt.
 3. Plan op basis van wat je al in huis hebt, je eerste twee maaltijden. Ook als je denkt dat dat niet kan…. Tenzij je nul voorraad hebt, lukt dat namelijk toch gewoon altijd!
 4. Besluit vervolgens vandaag nog geen boodschappen te gaan doen. Dat is immers niet nodig want pas over drie dagen heb je nieuwe ingrediënten nodig. Tenzij het brood op is, natuurlijk….. (maar koop dan ook echt alleen maar brood!).
 5. Zoek één of twee recepten op internet op en plan deze in. Het is leuk om eens wat anders te koken! (en ikzelf ben erg fan van de website “Lekker en simpel” omdat ik niet zo’n keukenprinses ben en de gerechten op deze site gewoon echt lekker en simpel zijn…). De app geeft je vervolgens een lijst van alle ingrediënten en vraagt welke op je boodschappenlijstje moeten worden gezet.
 6. Zet daarnaast ook nog een paar “gouwe ouwe” maaltijden van jezelf in het weekmenu.
 7. Belangrijk: houd één of twee dagen per week leeg! Dit zijn de dagen waarop je restjesdag hebt. Op deze dagen maak ik meestal een pastamaaltijd met een saus waarin ik restjes verwerk (al dan niet met staafmixer gepureerd) een soep óf een ovenschotel waarin ik de restjes overgiet met een geklutste eieren en geraspte kaas, en ik het ontstane gerecht “frittata” noem.
  Ennuh… op die lege dagen kun je ook altijd gewoon een keertje frietjes eten…!

Restjes eet ik overigens ook heel erg vaak tijdens de lunch op. Ik ben niet zo’n broodeter, namelijk….

Nou en dan is het dus heel goed te doen, zo’n weekmenu.

En de voordelen? Je hoeft nooit te denken “oh jee wat moet ik nú weer koken…” terwijl je vertwijfeld in de koelkast tuurt. En je kunt veel efficiënter boodschappen doen. Ook weet je met zo’n app precies wat je op voorraad hebt. Met mijn app kan je zelfs instellen hoeveel je van je huidige voorraad, minimaal op voorraad wilt hebben. Je krijgt dan een signaal als je voorraad bijna op is. En wat ik ook echt leuk vind, is dat je héél makkelijk recepten kunt uitproberen die overal op internet te vinden zijn, de ingrediënten importeer je immers met een druk op de knop in je boodschappenlijst.

Ja ik denk dat dit een blijvertje wordt…

 

 

9 gedachten over “Hoe een weekmenu toch kan werken; tips van de ervaringsdeskundige….

 1. Waar je al geen apps voor hebt tegenwoordig 😀
  Maar we doen hier min of meer zoiets als een weekmenu… Een paar bijzondere dingen, een paar vertrouwde dingen, iets makkelijks en een keer pizza. En daarvoor koop ik basisdingen en verse groenten en dan heb ik voor elke avond genoeg en niet te veel. Ook al houd ik me niet aan de recepten die ik heb opgeschreven. Nou ja, als het maar werkt…

  Geliked door 1 persoon

 2. Fijn dat je een app hebt gevonden, waarmee het voor jou werkt om op een handige manier met een weekmenu te werken.
  Ik gebruik al jaren een kookboek-app, waarin je zelf recepten kunt zetten of via internet recepten kunt toevoegen. Ik plan via de app mijn weekmenu in in de agenda, laat sommige gerechten periodiek terugkomen en de app kan ook een boodschappenlijstje maken. Alleen geen vooorraadbeheer, dat doe ik weer in een andere app.
  Ook laat ik bewust 1 of 2 dagen leeg, voor restjes of iets simpels uit de voorraad.

  Like

 3. Ik kan doorgaans enkel in het weekend boodschappen gaan doen, dus ik zou niet zonder weekmenu kunnen. De enige app die ik daarvoor gebruik is Froenten om te zien welke groenten er in het seizoen zijn, verder gaat dat gewoon met een paar kookboeken en een notaboekje.

  Like

 4. ik heb ook een weekmenu. Op een oude envelop.
  Maar goed, ik hou van veel voorraad houdbare zaken (4 kg uien in huis is heel normaal hier, en ze gaan snel genoeg op). En ik ken veel recepten, en ken google.
  Manlief floreert als hij een recept krijgt (doorgemaild) en een lijst heeft wat er die week gekookt wordt. Dus door deweek (als ik laat thuis ben), kookt hij volgens het menu. En in het weekend zien we wel wie er kookt, maar het is wel makkelijk als je als weet wat het wordt.
  Maar idd: met een weekmenu doe je handiger boodschappen. En ik kijk regelmatig naar de aanbiedingen voor ik “de week opzet”. En impuls aankopen doen we nauwelijks. Of heel bewust kopen we zaken buiten de maaltijden, en zien dat als luxe.
  En er staat standaard idd op 1 dag “kliekjes”. En vaak ook nog wel ergens een maaltijdsoep. Dus dat werkt aardig wat verspilling tegen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Van mijn 14 lades diepvries heb ik een lijst gemaakt in Word en aan de hand daarvan en wat er aan groenten nog is maak ik op papier een weekmenu dat flexibel is. Ik leg niet vast wat welke dag wordt gegeten. Ook aan potten is er grote voorraad, dus zit nooit ergens om verlegen.
  Brood ik ik zelf ook nauwelijks alleen in het weekend wel eens een hard broodje of krentenbol.

  Is het niet veel werk om alle voorraad in een app bij te houden?

  Ik was vroeger een slechte eter, ben een 50-er jaren kind en we aten altijd gewone hollandse pot. Pas toen ik een jaar of 16 was en buitenlands eten ontdekte merkte ik dat eten ook lekker kon zijn. Stamppotten en AGV zijn gewoon niet aan mij besteed.

  Like

  1. Hoi Lot, Ik denk dat het maken van een lijst in Word meer werk is dan via een app. Je hoeft namelijk niets bij te houden. Je vinkt gewoon aan wat je gegeten hebt. De app weet dan welke inrediënten uit je voorraad verdwenen zijn.

   Like

   1. De eerste keer maken was even werk, maar daarna is het bijhouden wat eruit gaat en weer bij gekocht wordt. In een app moet dat toch ook?

    Like

   2. Hoi Lot. Sorry dat ik niet duidelijk was. Maar dat doet de app dus. Alles wat ik doe, is aanvinken wat ik gemaakt heb. Dan wordt de voorraad automatisch bijgewerkt en wat op is, op het boodschappenlijstje gezet.

    Like

Reacties zijn gesloten.