Echt niet dat ik ga korte-termijn-beleggen. Toch..?!

Mijn plan met beleggen was:

 • spreiden
 • lang vasthouden
 • relatief veel investeren in ETF’s
 • lang vasthouden
 • niet te snel verkopen
 • lang vasthouden
 • spreiden

Ik ging echt wel lang vasthouden. Echt. Want, immers, uit dat éne onderzoek wat ik niet meer kon terugvinden bleek dat de beleggers die het beste gepresteerd hebben op de beurs, dood zijn of vergeten waren dat ze belegd hadden.

Dus ik ging niet verkopen. Zeker niet binnen een paar maanden.

Kijk maar…

Naamloos

In juli kocht ik een aandeel Alphabet en eigenlijk had ik er meteen spijt van. Het was een duur aandeel. Als je met maar een paar duizend euro belegt en je wil spreiden, dan is het niet zo handig om een aandeel te komen van meer dan 800 euro aan waarde.

En dat aandeel was ook nog eens heel volatiel (ofwel het fluctueert nogal in waarde). Ik kocht het voor 838 euro en in september had ik meer dan 60 euro verlies gemaakt op dit éne aandeel…

Ik wilde er vanaf. Niet eens zozeer omdat het de min in ging. Maar wél omdat het een te groot deel uitmaakte van mijn totale portfolio. Dus toen het aandeel weer wat in waarde steeg, maakte ik een verkooporder aan. Voor 885 euro. Ik dacht niet dat het dat bedrag zou halen maar ik hoopte het wel. En hoera het lukte!

Naamloos

Ik verkocht niet voor de hoogste waarde dat het aandeel bereikte in de afgelopen maand, dat was immers 894 euro en een beetje. Maar hee. Goed genoeg. Ik maakte er een leuke winst op.

Ik verkocht het aandeel iets meer dan vier maanden nadat ik het kocht. Dus … tja… daar ging ik met mijn goede voornemen om vooral lang vast te houden….

 

En wat heb je nu geleerd, newbie-beleggende vrouw?

 

Spreiden is óók dat je niet een duur aandeel koopt dat zo ongeveer een kwart van je totale portfolio bestrijkt.

Inmiddels is mijn totale inleg bij DeGiro wel wat gegroeid, maar nog steeds zou dit aandeel een substantieel deel van het portfolio innemen. En dat kan ik me dus niet veroorloven, vind ik.

 

Overigens denk ik dat het wel goed komt met Alphabet. Als één aandeel in tien stukjes gehakt zou worden, zou ik er zo weer vijf kopen. Maar niet meer ter waarde van plus 800 euro. Over een jaar of vijf misschien, als ik dan nog beleg en als ik blijf inleggen en als de waarde van mijn portfolio het vijfvoudige is van wat het nu is.

Wel fijn dat ik een leuk winstje pakte, trouwens!

10 gedachten over “Echt niet dat ik ga korte-termijn-beleggen. Toch..?!

 1. Inderdaad mooi dat je winst pakte! Ik heb momenteel ook twee van die aandelen waarmee ik wat in m’n maag zit. Twee verschillen met dit verhaal: 1) ze zijn niet duur en 2) ze staan nu al een maand ofzo in de min. Dan voelt het toch een beetje naar om écht verlies te pakken, dus ik kijk het nog even aan. Want ook al ga ik voor de lange termijn, soms zit het ergens misschien gewoon écht niet in…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik beleg nu (nog) niet, maar ga straks eerst extra aflossen op de hypotheek. Het rendement zal dan gemiddeld wat lager zijn maar het geeft me wel een veiliger/geruster gevoel nog :).

  Like

  1. aflossen is ook prima natuurlijk. Dat is vooral besparen op je uitgaven, he? Met beleggen ga je – als het goed is – een passief inkomen tegemoet.

   Like

 3. Altijd leuk om je beleggingsbelevenissen te volgen. Heb je de stoplossknop al ontdekt? Dan zou je bij dit aandeel je winst vast kunnen klikken en rustig zonder risico kijken of hij nog verder stijgt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooie winst, €46,60. Wat gaat daar nou nog af aan aan- en verkoopkosten?
  Ga je blogs over beleggen nog eens nalezen, kijken of ik het zo ga begrijpen dat ik zelf ook iets kan gaan beleggen. Bedankt weer!

  Geliked door 1 persoon

 5. Haha, bij mij jeukt het ook. Ik ben in het voorjaar van 2016 begonnen met beleggen en met name vorig jaar zijn mijn aandelen flink gestegen. Met verschillende berichten dat er binnenkort een correctie aan zit te komen, heb ik enorm de neiging om die stijging te verzilveren en later weer in te stappen. Terwijl ik het (waarschijnlijk enige juiste) advies ook ken: lekker op je handen blijven zitten en niet meer naar omkijken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat heeft je destijds doen besluiten om 1 zo’n relatief duur aandeel te kopen? Fijn dat je “ervan af bent” en nog mooier dat je er wat winst op hebt gemaakt 😉 Het is lastig hé, dat beginnen met vasthouden en lange termijn? Ik kocht aandelen van Microsoft met het idee om ze jaren vast te houden maar ze hebben nog geen 3 maanden in m’n portefeuille gezeten….de trackers blijf ik vasthouden, echt…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.