Sloddervos

Ik ben altijd al een sloddervos geweest. Als kind al. En toen ik een puber was, was de rommel in mijn kamer een terugkerend thema in de ruzies met mijn moeder.

Wat dat betreft ben ik dus gewoon echt niks veranderd….

Juist dat ik zo’n rommelkont ben, maakt het moeilijk voor me om mijn huis verhuisklaar op te ruimen. Als ik dan toch al in een opruimbui ben, kies ik er voor om de in het oog liggende rommel op te ruimen, zoals de altijd langzaam vol groeiende eettafel of het aanrecht. En als ik dan ook nog de twee bakken met schone was weg gewerkt heb, is de tijd die ik had te besteden aan opruimen vaak al om.

Hoe doen die mensen dat toch… die gewoon altijd een opgeruimd huis hebben?

Ik denk dat ik het wel weet. Valhalla vertelt er regelmatig over: zij heeft gewoon véél en veel minder troep dan ik. Wie minder spullen heeft maakt minder rommel. Simpel….

Dan heb je ook nog de categorie mensen die wél veel spullen hebben en ook gewoon erg veel opbergruimte. Die ze ook benutten. En dat dan alles een vaste plek heeft.

 

Ik ben niet zo iemand. Ik ben géén Valhalla, hoe graag ik dat ook zou willen. De voornemens zijn er wel en ik kan best rigoreus weg gooien. Maar ik ben te druk met die “huh is die nou alwéér vol?!” tafel. En het aanrecht. En die was, dus… die ook.

Ik heb ook gewoon altijd een volle vuilniszak. Waar niks bij kan. Echt.

Schema’s werken wel even, hoor. Maar het voornaamste probleem is dat ik me er niet voldoende bewust van ben dat ik die schaar, als ik hem gebruikt heb, ook gewoon even terug moet legen in de la. Die ligt dus nog een paar dagen op de tafel. Naast dat gezellige kaarsje dat op is. En de haarborstel, want na het douchen wilde ik toch echt even mijn mail checken en een rekening betalen terwijl ik mijn haar aan het kammen was. Dus die betaaldinges voor internet-betalen ligt er ook nog. En mijn lege theekop staat er en mijn bordje van de lunch. En de stiften en het kleurboek van Zonne. En de pompon van de linkerslof van Zonne die er laatst zomaar opeens af viel. En een knikker die Pippa ergens vandaan viste en ik haar toch maar even af pakte. En een slofje van de pop. En de BPA-vrije waterfles die Zonne altijd mee neemt naar school, behalve natuurlijk op woensdag want dan blijft ze niet over.

 

Hm. Tijd om de tafel maar weer eens op te ruimen. En dan had ik die twee manden vol was al gedaan…. toch alles bij elkaar een uur of twee mee bezig geweest vanmorgen….

 

14 gedachten over “Sloddervos

 1. Ik heb vaste plekken of ‘regio’s’ voor de spullen, dan ligt het in elk geval in de juiste hoek van het huis, of is het op weg naar de juiste hoek van het huis. Een aantal plekken in huis zijn verboden gebied voor speelgoed (de lage kast onder de tv, de vensterbank, onze slaapkamer, de badkamer), en dat helpt al om het overzichtelijk te houden.

  Het helpt mij ook om te denken ‘meteen’, dus ‘meteen’ die schaar opbergen, ‘meteen’ die pompon in het verstelmandje, ‘meteen’ die kam op de trap om weer naar boven te brengen, etc.

  Like

 2. Het kan ook andersom. Ik ben opgegroeid in een huis waarin alles perfect moe(s)t en dat laat ook zn sporen na. Het was nooit netjes genoeg. Nu kan ik zelf ook niet goed tegen rommel, maar ben ik er wel rustiger in geworden. Het is een huis, geen showroom. Minder spullen heeft me geholpen en helpt nog steeds om het overzichtelijk te houden. En inderdaad: vaste plekken voor je spullen. Marie Kondo gelezen?

  Like

  1. Ik heb mijn blogje nog eens terug gelezen… Maar volgens mij zeg ik toch nergens dat spullen geen vaste plek hebben in mijn huis? Ik breng ze er alleen niet naar toe. Niet altijd tenminste. Vaak niet, zelfs…

   Like

 3. Ik ben opruimerig. Van rommel word ik onrustig dus ik moet wel. Man en kinderen zijn er minder mee besmet. Helaas voor mij 🙂 Dus ik ruim het meeste op maar we hebben wel een soort van systeem: de kinderen ruimen zelf op, en de man ook, en er zijn een paar plekken waar rommel ‘legaal’ vergaart: een mandje bij de trap voor spullen die naar boven/beneden moeten, een la waar de man zijn troep in mag doen en een mand naast de bank waar de kinderen spullen indoen waarvan ze even niet weten wat en hoe. Werkt redelijk. En ik ben zelf gek op structuur maar als ik heel eerlijk ben dan zie ik ook wel dat het creativiteit belemmert als je altijd strak in de regels zit en daardoor minder oog voor kansen enzo hebt. Dus soms probeer ik het los te laten – voor mezelf heel lastig maar ik probeer in elk geval de teugels van de kinderen te laten vieren (en de man mag zijn eigen regie voeren :). Qua structuur – mocht je daar behoefte aan hebben – werkt voor mij een bullet journal briljant. Zelfs de man is overtuigd. Maar goed: voor mij is een bullet journal iets wat naadloos past bij mijn manier van organiseren. Als het je niet past weet ik niet of het werkt. Maar wie weet. Het geeft in elk geval inzich en rust voor ons.

  Like

 4. Ik ben obsessief (zegt man) bezig alles op te ruimen. Bord leeg? In de vaatwasser. Schaar klaar, terug in de la voor ik iets anders doe. En alles op dezelfde plek anders vind je het niet meer terug. Ben wel de héle dag met mijn mobiel aan het sjouwen, waar ik ook ga, want ik zóu hem maar eens nodig kunnen hebben of gebeld worden ofzo. En dus raak ik hem meerdere keren per dag kwijt omdat hij dan weer in de wasmand ligt of in het keukenkastje waar ik net dat zoutpotje had teruggezet.

  Like

 5. Hier nog een slordevos, met drie slordige huisgenoten…

  Flylady heeft hier enorm geholpen. Pré- kinderen was het hier bijna altijd netjes. En nu met kinderen in ieder geval meestal redelijk netjes tussen 19.00 en 7.00 uur…. (en da’s toch de helft van de dag ;-))

  Verder kost het hier ook veel energie om spullen het huis uit te krijgen. Toch doe ik met regelmaat een poging.

  Geliked door 1 persoon

 6. Op een of andere manier is dat bij veel gezinnen met kleine kinderen zo. Omdat die aandacht vragen (en je dus de schaar even neit weglegt), en zelf hun spullen niet opruimen met 4 jaar oud (dus het drinkflesje ligt nog op tafel). Zelfs bij opgeruimde mensen zo.
  Nu mijn zoon 20 is, lijkt ons huis opgeruimder. Omdat hij z’n eigen zooi opruimt (danwel in zn kamer houdt). Omdat ik de afgelopen jaren tijd en ruimte had zaken door tekijken, weg te doen en in kasten te stoppen. Ik ben geen Valhalla, maar het scheelt wel met 16 jr geleden.
  Maar dan nog: meman is ook geen opruimert. Dus ik maak plekjes voor “alle nog te maken recepten”, “klusjes die we vanavond/de komende dagen doen”enzo. En ruim die regelmatig op. Want dat doet hj nooit.
  Helpt het tikkie dat mijn ex bizar onopgeruimd was, en na een knallende ruzie over het weggooien van een advertentie van een niet-interessant event van 5 maanden geleden (maar misschien wil ik er volgend jaar WEL heen!), is mijn zooi-allergie gegroeid naar een niveau dat ik regelmatig me genoeg irriteer om actief te worden en het bij te houden. Dat ik daardoor meer geniet van een eigen huis, begint langzaam ook mee te helpen. Langzaam dan, he.
  Want hoe reclames een normaal huis kunnen laten zien met kindjes en geen zooi, dat moet toch de reclamekaboutertjes regelen. Anders zou ik het ook niet weten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Alsof ik over mezelf lees…..maar ik heb ooit gehoord dat geniale mensen sloddervossen zijn dat doet me dan wel goed🤣

  Geliked door 1 persoon

   1. Yessss! Alleen jammer dat niet alle sloddervossen geniën zijn? 🙂 heel herkenbaar trouwens…ook hier is het een gevecht om de tafel en wasmand leeg te krijgen. Het is een gevecht dat ik nooit win want er zijn drie kindjes hier. Mn man is ook een sloddervos maar in vergelijking met mij is hij Mr Proper! Echt, soms weet ik me er geen beginnen aan, en dan laat ik het gewoon allemaal liggen. Erg!

    Geliked door 1 persoon

 8. Ik verbaas me ook altijd over de rommel die zo snel tevoorschijn komt. Wij hebben een ‘bar’ waar ik ooit leuke plannen voor had, maar al zo lang we hier wonen een vergaarplek is van allerhande spullen. Doorn in m’n oog, maar niet tegen te houden..
  Nu moet ik toegeven dat ik redelijk netjes ben, maar met een sloddervos ben getrouwd en natuurlijk 3 kinderen heb, die de gave van opruimen nog moeten leren 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Dit is (helaas) heel herkenbaar. En dan zonder die twee uur huishoudelijke activiteit vanmorgen 😐 Dan denk ik het net netjes te hebben, kijk ik nu weer om me heen en is het weer een bende. Ik doe al zoveel mogelijk weg, we zijn maar met z’n tweeën en doen niet eens veel, maar toch stapelt het binnen no-time op. Het enige dat bij mij werkt is gewoon heel veel weg doen, maar dat gaat dan ook wat in fasen. Toch maar weer eens streven naar een volle kliko of wat dozen naar de kringloop denk ik…

  Geliked door 1 persoon

 10. Dit is (helaas) heel herkenbaar. En dan zonder die twee uur huishoudelijke activiteit vanmorgen 😐 Dan denk ik het net netjes te hebben, kijk ik nu weer om me heen en is het weer een bende. Ik doe al zoveel mogelijk weg, we zijn maar met z’n tweeën en doen niet eens veel, maar toch stapelt het binnen no-time op. Het enige dat bij mij werkt is gewoon heel veel weg doen, maar dat gaat dan ook wat in fasen. Toch maar weer eens streven naar een volle kliko of wat dozen naar de kringloop denk ik…

  Like

Reacties zijn gesloten.