Beleggen – de kosten

Zojuist heb ik eens heel goed gekeken naar de kosten die DeGiro bij mij in rekening gebracht heeft, sinds ik via deze broker aan het beleggen ben geslagen…

Dat bedrag is €73,57 op een inleg van 6.250 (huidige waarde net iets minder dan 6.850).

Duidelijk is dat DeGiro twee soorten kosten in rekening brengt. Dat is handig om te weten.

Aansluitingskosten.

DeGiro brengt zogenaamde “aansluitingskosten” in rekening voor handelen op alle beurzen met uitzondering van Amsterdam en Brussel. Per jaar gaat het om het bedrag van €2,50. Dat staat ook wel ergens maar ondanks alles wat ik geleerd heb wat betreft kleine lettertjes, was dat toch niet voldoende blijven hangen. Blijkbaar handel ik op zeven verschillende buitenlandse beurzen, er is namelijk zeven maal het bedrag van €2,50 afgeschreven aan aansluitingskosten.
De omschrijving die erbij staat, is letterlijk “DEGIRO Aansluitingskosten 2017”. Dat impliceert dus, dat ik niet zo’n handig moment gekozen heb om te starten met beleggen via deze broker. Ik startte namelijk op 1 juli, dus deze kosten betaal ik nu dus voor een half jaar. In oktober werden deze kosten weer in rekening gebracht voor wéér een andere beurs. Niet handig…

Mijn aansluitingskosten waren €17,50. Als ik eerder had geweten hoe het zat met deze kosten, had ik voor “slechts” vier beurzen gekozen in plaats van zeven. Dan had ik dus €7,50 meer gehad om aandelen van te kopen.

Transactiekosten.

Per aankoop betaal je transactiekosten. De kosten die DeGiro in rekening brengt, zijn €2,00 voor Nederlandse en Belgische beleggingen en €4,00 voor beleggingen op andere beurzen.
Daarnaast brengt DeGiro 0,02% tot 0,15% van het transactiebedrag aan transactiekosten in rekening. Dit is afhankelijk van het land.
Omdat er een deel vaste kosten in rekening wordt gebracht, namelijk twee tot vier euro, is het voordeliger om in één keer veel aandelen te kopen, dan steeds een beetje.

Ik betaalde €56,07 aan transactiekosten. Ook dit bedrag had lager kunnen zijn wanneer ik mezelf beperkt had tot minder beurzen.

Voordelig kopen.

DeGiro werkt met kernselecties. Dat zijn lijsten met bijvoorbeeld ETF’s die je eens per maand gratis mag handelen via DeGiro. Daarbij is het wel belangrijk dat je de goede ISIN-code gebruikt, deze staan in de lijsten.

 

In de eerste twee maanden dat ik aan de slag ging met direct beleggen (ik beleg immers ook via BrandNewDay, maar dat is alleen in fondsen, waarbij je één keer selecteert hoe je wil dat je inleg verdeeld wordt en vervolgens eens per maand een vast bedrag wordt afgeschreven waarmee je dan deelneemt aan die fondsen), kocht ik er gezellig op los. Hier een los aandeel, daar een ETF. Ik had op verschillende websites gelezen dat DeGiro goedkoop was, dus die transactie- en aansluitingskosten die nam ik voor lief. Ook wist ik toen nog niet van die kernselecties.

Inmiddels ben ik wel wat wijzer geworden. Hierbij een lijstje met mijn lessen van de afgelopen tijd, die me nu dus kosten besparen:

 • Fondsen zijn duurder dan ETF’s. Daar had ik het een andere keer al over.
 • Begin in januari, waardoor je een jaar lang profiteert van die “eenmalig per jaar aansluitingskosten”.
 • Participeer in eerste instantie alleen op de Nederlandse en Belgische beurzen en kies daarnaast nog één of twee andere beurzen. Houd het daarbij en houd zo je aansluitingskosten beperkt. Zeker in het eerste jaar.
 • Houd bij iedere order rekening met de kernselectielijsten.
 • Voor beleggen buiten de kernselecties om, koop je beter in één keer wat meer dan steeds een klein beetje. Dan betaal je minder transactiekosten. Nadeel is dan wel dat je minder kunt spreiden. In die zin vind ik het dus te vergeven dat ik dit niet gedaan heb: mijn streven is om per individueel aandeel voor 200 tot 500 euro te investeren, voor ETF’s bouw ik het gewoon op en dat kan ook: ik koop gewoon iedere maand een beetje erbij en de ETF’s waarin ik heb geïnvesteerd maken deel uit van de kernselectie. Daar betaal ik dus geen transactiekosten voor.

 

Nou…. tot zover de les die ik leerde, in mijn eerste half jaar als belegger!

 

Mocht jij nog extra dingetjes hebben wat betreft de kosten, dan hoor ik het graag!

7 gedachten over “Beleggen – de kosten

 1. Hoe zit het bij degiro met betrekking tot kosten over het dividend en heeft degiro ook bewaarkosten? Ik probeer het uit te zoeken maar zoals je al eerder zei is het lastig om bij degiro de kleine lettertjes te volgen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja die blogpost ken ik! Die en nog een andere (weet echt met meer welke…) heeft me ertoe doen besluiten om voor DeGiro te kiezen. 😉

   Like

 2. Ik leg één keer per maand geld in voor 2 etfjes binnen de kernselectie. Dus dat is 5 euro per jaar aansluitkosten, verder geen transactiekosten. Ik wil niet heel actief bezig zijn met individuele aandelen dus dat werkt goed voor mij.

  Als je dollar genoteerd dividend ontvangt moet je trouwens nog rekening houden met 0.1% transactiekosten om die dollars naar euros om te zetten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh dat wist ik niet. O,1% over het dividend?

   ….
   Dat is ook wel echt nog verwaarloosbaar, gezien het bedrag dat ik tot nu toe aan dividend ontvangen heb.
   Maar dividend is een onderwerp waar ik volgende week nog een keer over wil schrijven.

   Like

Reacties zijn gesloten.