Daglicht in december….

Wist je dat na vandaag, de zon alweer wat later ondergaat?

Kijk maar in de tabel…. vandaag is de zonsondergang om 16.27 uur, morgen gaat de zon om 16.28 uur onder.

Toch duurt het nog even tot de kortste dag. Dat is namelijk pas de 21e. En daarna gaan de dagen weer lengen.

De donkerte in de ochtend blijft nog even toenemen, dus…

Ik downloadde een paar dagen geleden – zoals ieder jaar – de app waarin ik kan bijhouden hoe het gaat, met dat daglicht. Daar word ik namelijk ieder jaar blij van. Lees maar: in 2017, 2016, 2015

Vast ook wel eerder, maar dat kon ik zo snel niet vinden… Ik zag trouwens ook dat deze blogjes allemaal in de tweede week van januari geschreven zijn. Blijkbaar valt het dan op dat we wat meer daglicht hebben. Óf…. wat ook kan… is dat mijn behoefte aan daglicht tegen die tijd zó groot is dat ik geobsedeerd naar de tabellen en app kijk en mezelf blijf vertellen dat het ook dit jaar weer goed komt met dat licht….

Ik denk dat het dat laatste is.

Ik las over de donkere dagen op het blog van Mammalien en bedacht me toen dat het erop lijkt dat ik dit jaar minder last van die donkere dagen heb dan in eerdere jaren. Dat komt denk ik ook omdat ik dit jaar minder tegen kerst opzie dan andere jaren omdat de oudere generatie het heft in handen genomen heeft en het niet te verwachten valt dat we ófwel urenlang “moeten” tafelen, ófwel zelf de keuken in moeten om een gerecht te maken dat altijd iets te hoog gegrepen is, met alle stress die daarbij komt.

Dat ik niet zo zit te somberen kan ook gewoon komen doordat ik nu dagelijks toch wel meer dan een uur “op sjouw” ben met Pippa. We hebben inmiddels een vast ritme dat bestaat uit een lange ochtendwandeling (liefst met een GeoCache actie) in het bos achter de school van Zonne of een ander natuurgebied in de buurt, gevolgd door – over de rest van de dag verdeeld – nog twee kleine blokjes om het huis en één of twee tuinplasjes (die de afgelopen dagen lekker weg gespoeld zijn met die sneeuw en regen…).

In het weekend en op woensdagmiddag gaat het hele TeamPippa op pad, op zoek naar schatten: Pippa, Zonne en ik. Inmiddels hebben we er 27 gevonden! Mocht je zelf ook weleens geocachen, dan zie ik je vriendschapsverzoek via de website graag tegemoet!

Misschien helpt het wel echt, dat naar buiten gaan…. want gisteren las ik ergens dat de zon zich sinds 1 december veel minder dan gemiddeld heeft laten zien. Het is sinds ergens in de jaren ’60 niet zo donker geweest…!

Verder geldt voor ons ook: niet bij voorbaat denken dat het buiten koud en nat is. Deze blogpost bereidde il eerder voor, maar ik finetune hem in de Sunnybus. Waar we vanavond slapen. Ergens onderweg van Amsterdam, waar Zonne haar eerste klimwedstrijd ooit had, naar huis.
Ze werd niet laatste.. . 😉

En dan hierbij nog een leuk filmpje van de 25e geocache die ik vond. In de stromende regen. Maar dat is lang niet zo erg als dat je denkt.

 

 

Ik beloof dat ik ga werken aan mijn camerawerk… hm…

5 gedachten over “Daglicht in december….

 1. De winterse korte dagen hebben mij de afgelopen jaren geen goed gedaan.
  Ik hoop erop dat deze winter het positieve kantelpunt wordt.

  Vredelievende groet,

  Like

 2. Het is waar, als je naar buiten “moet” (vanwege hond of jezelf of wat dan ook) valt het meestal mee en word je er vaak vrolijker van. Leuk he, om te zien hoe je op je blog steeds in herhaling valt. Doe ik ook. Zó leerzaam! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Zie je wel! Ik had al zo’n vermoeden dat het weer echt slechter was dan andere winters.

  Het lengen van de dagen wordt ook hier met ongeduld afgewacht. Hopelijk komt daar ook zon bij- en even geen regen meer.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.