Gezond eten tijdens het winterkamperen?

Wij waren dus een dagje aan het winterkamperen, afgelopen zondag. Inclusief een miniroadtrip en veel wandelingen.

Nu overnachtten we wel op een gratis plekje, maar tóch hakte het er financieel wel in. Dat lag aan een gebrekkige voorbereiding en gemakzucht van mij. I know. Dus vandaag denk ik maar eens hardop na over hoe ik dat in de toekomst anders kan aanpakken, ik nodig je van harte mee om daarover mee te denken.

Maar eerst maar eens vertellen wat da kostte…:

 •  Kosten avondmaaltijd na aankomst op de kampeerplek: een maaltijdsalade van de Mac die 100 meter verderop lag. Ik koop daar nooit wat, eigenlijk en al helemáál geen vlees omdat het immers leedvlees is. De kosten waren: €7.
 • Ik had brood mee voor ’s morgens maar hee die Mac was wel heel aantrekkelijk. Het vroor buiten immers een graad of drie, toen we ’s morgens wakker werden. Binnen in de Sunnybus was het waarschijnlijk rond de plus vijf. En de Mac heeft gratis wifi. Dat had ik nodig omdat ik wandelingen voorbereid had rondom Muiden terwijl we ineens in Soest zaten. Dus moest ik via internet toch even een andere route voorbereiden. Kosten voor een cappuccino, warme choco, croissantje en drie pannenkoekjes: € 8,85. Ik nam wel extra veel jam- stroop en andere cupjes mee voor de voorraad in de Sunnybus… dat wel…
 • Bezoek aan een pannenkoekenrestaurant. Zonne had namelijk even een kou-dipje en ik heb haar gepaaid met warme chocomel met slagroom (en voor mij een koffie verkeerd). Na het suikerrijke ontbijt en nu zo ook al voor de 2e keer warme choco kreeg van me zei ik “nee” tegen de taart. Dat wel. Kosten waren toch nog: €5,50.

Het had erger kunnen zijn, hoor. Dat wel. Want ik nam óók brood (en beleg) mee en dat aten we. Ik zette een keertje thee. ’s Avonds was ik weliswaar moe maar gelukkig had ik daarop geanticipeerd door op zaterdagochtend de ingevroren overheerlijke linzen-pompoensoep van de vriezer in de koelkast te hevelen. Die was zó opgewarmd en smaakte heerlijk.

Koken in de Sunnybus is niet zo’n probleem, hoewel het maar op twee pitten is en ik er altijd rekening mee houd dat we vervolgens niet een hele nacht in een vette kooklucht slapen. Bijvoorbeeld: in de zomer bereid ik vlees altijd buiten op een gaskokertje. En natuurlijk wil ik geen maaltijd klaarmaken op meer dan de twee pitten die ik in het campertje tot mijn beschikking heb.
Afwassen is wèl een probleem. Ik heb namelijk beperkt water en dat water is koud (maar koken kan altijd…. er past 0,8 liter water in mijn waterketeltje). De waterpomp van Sunny is namelijk kaduuk en de reparatie heb ik gepland in januari. Afwassen is dus niet zo makkelijk en rondrijden met een vieze vaat daar ben ik dus niet zo fan van.

Maar ik had bést gewoon twee keer chocomel kunnen maken in de bus: na gebruik pannetje uitvegen en vervolgens gewoon nog een keertje gebruiken voor een tweede ronde. De meegebrachte melk die ging namelijk ongeopend mee terug ging naar huis. En ik had ook best slagroom mee kunnen nemen.

Moeilijker vind ik de warme maaltijden. Een keertje maaltijdsoep, oké. Maar verder? En dat zo’n pan dan vrij gemakkelijk schoon te krijgen is? Heb jij hét recept voor mij, en dan het liefst niet te veel of geen pakjes en zakjes en koe FODMAP?

 

Jij nog ideeën?

10 gedachten over “Gezond eten tijdens het winterkamperen?

 1. Mijn man en ik gaan regelmatig op fietsvakantie. Dat beperkt je behoorlijk in mee te nemen voorraad en andere zaken, zo hebben we dan maar één gaspitje mee om te koken. En we willen niet steeds uit eten maar gewoon lekker bij de tent. Natuurlijk is het dan wel wat warmer dan jij het nu hebt. Over het algemeen doen wij vlak voor een camping een paar boodschappen voor de warme maaltijd. Vanwege het ene gaspitje maak ik vaak makkelijke maar wel vullende maaltjes. Verse groenten koken etc. kost teveel gas per keer. Ik los het vaak op door bijvoorbeeld een blik bonen en een blik ratatouille door elkaar te gooien. Beetje kaas erover, beetje rauwkost erbij (komkommer, paprika, etc.) en klaar. Af en toe maak ik er dan nog couscous bij want dat hoeft niet echt te koken. Makkelijk, goed vullend en voldoende energie na het fietsen.

  Geliked door 1 persoon

 2. het allermakkelijkste recept: Kiezelsteentjes!!!
  Kook spaghetti, als het klaar is afgieten en je gooit er gerookte zalm, perziken uit blik en een bakje kruidenkaas doorheen. echt lekker, en in 10 seconden klaar.

  Like

 3. wat rijst meenemen wat al gaar is, de rijst gewoon koud meenemen, dan kan je er met wat roerbakgroenten, ui, knoflook(poeder), roerei en ketjap nasi goreng van maken. lekker met wat plakjes komkommer en eventueel kroepoek erbij.

  Like

 4. Blok tofu in blokjes in beetje olie bruin bakken (òf 1 kipfilet in stukjes). Dan erbij blikje kikkererwten, blikje linzen, pot Patak’s Indiase currysaus (ook geschikt v vegetariërs). Serveren op kropje fijngesneden little gem sla (1 p.p.). Heerlijk, snel klaar, vult goed!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn favoriet is toch altijd een omelette, kan je echt alle restjes in verwerken. Met een blok tahou en wat ketjap is het ook zo lekker.

  Geliked door 1 persoon

 6. Chili sin carne het ultieme in de winter 1 pans gerecht. veel groenten (ui, paprika, prei) bakken in de pan, tomatenpuree erbij, kruidenmengsel (van te voren een voorraadje maken met: •1/2 theelepel chili (als je niet van heel pittig houdt, kun je beter 1/4 theelepel chili gebruiken), 1 theelepel komijn, 1 theelepel nootmuskaat, 2 theelepels uienpoeder, 1,5 theelepel knoflookpoeder, 2,5 theelepel paprikapoeder, 1/4 theelepel koriander) , bruine bonen er bij en mais. En dan geraspte kaas er over als je het serveert.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mijn favoriete campinggerecht: rijst met stukjes broccoli en garnaaltjes, met wat dille er doorheen met bv cremefraiche of iets anders romigs (ik gebruik plantaardige room). Dan zou ik voor het gemak wel van die rijst die maar heel even hoeft doen, en daar de broccoli in meekoken. Garnalen roer je er zo doorheen. Ook altijd goed: pitabroodje (of Turks brood f naanbrood met wat warms (vis/vlees/vega) met wat kidneybonen/kikkererwten ofzo en dan aanvullen met rauwkost en evt dressing.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik weet niet wat fodmap is, maar pasta met saus en geraspte kaas is altijd fijn 🙂 (saus ook vooraf te maken en ingevroren mee te nemen, pasta kun je aan de kook brengen en in dekens gewikkeld even laten staan tot de boel gaar is.

  Mijn onvolprezen éénpansrisotto is ook lekker. Ik plak zo wel een linkje.

  Couscous? Chilibonen texmex (men neme 1 ui, knoflookje, paprika, bakken en daar gooi je dan een blik kidneybonen en een blik tomaten in stukjes door + eventueel wat suiker / ketchup / chilipoeder) met gekookte rijst en crème fraiche + eventueel wat van die maischips (naam even kwijt) erbij voor de fun.

  Overigens vind ik je uitgaven bescheiden hoor!

  Geliked door 1 persoon

  1. http://genietenvaneten.blogspot.nl/2011/12/recept-wortel-risotto-met-witte-wijn.html – kan ook zonder witte wijn. Eventueel kun je er een moot zalm opleggen, die kookt dan gaar in dezelfde pan.

   http://genietenvaneten.blogspot.nl/2011/04/recept-tomatenrisotto-met-gehakt.html

   Ik heb niet getest of je risotto ook in een dekbed gaar kunt laten worden, maar dat is ivm de kooktijd (rond de 30 minuten) misschien wel handig ( en gelijk een warm bed ;-))

   Like

Reacties zijn gesloten.