Dividend

Dividend is winstuitkering van een onderneming aan haar aandeelhouders. Als je belegt in aandelen en/of fondsen of ETF’s, dan ontvang je over sommige van die aandelen, dividend. De meeste bedrijven die dividend uitkeren, doen dit op regelmatige basis. Ze kunnen echter altijd besluiten om hun beleid hierin te wijzigen.

Persoonlijk denk ik dat een bedrijf dat regelmatig dividend uitkeert, zich wel drie keer bedenkt om daar plotseling mee op te houden. Aandeelhouders rekenen erop en als zij ineens niets meer ontvangen dan bestaat de kans dat ze en masse hun aandelen gaan verkopen. Dat wil je niet als bedrijf.

Dividend is in feite gratis geld en eenmaal ontvangen, kan het bedrag niet meer of minder waard worden. Er zijn beleggers die hiervoor gaan. Zij kopen dus aandelen van bedrijven waarvan ze weten dat deze regelmatig dividend uitkeren. Op hun blogs publiceren zij regelmatig grafiekjes met overzichten van hun dividend-inkomen en dat kan behoorlijk oplopen.

Ik vond dat natuurlijk wel een interessant idee. Immers: het voelt als een begin van passief inkomen (en dat is het feitelijk natuurlijk ook…) en ook zit er enige regelmaat, voorspelbaarheid en – dus – gevoel van zekerheid in.

Mijn accountant maakte echter en passant de opmerking, toen ik hem daarover sprak, dat je je kunt afvragen waarom bedrijven niet in hun eigen bedrijfsvoering investeren in plaats van deze winstuitkering structureel toe te passen. In hoeverre blijven zij dan vernieuwen en zijn ze écht toekomstbestendig? Bovendien schiet je niet zo veel op met dividenden wanneer een aandeel fors minder waard wordt, want zó hoog zijn die uitkeringen nou ook weer niet dat ze een aandelendaling compenseren…..

Daar zit dan ook wel weer wat in….

Ik heb daarom besloten om, in mijn keuze van aandelen, dividend als een plus te zien míts ik op mijn boerenverstand het idee heb dat de aandelen niet als een gek gaan dalen.

Ik heb in 2017 €59,92 aan dividenden ontvangen. Dat is ongeveer 0,2% van mijn huidige inleg (die aan het begin van dit jaar nog veel lager was) Op zich is dat nu best een leuk percentage, gezien de rentes die op spaarrekeningen worden gegeven door de grootbanken. Maar laten we eerlijk zijn, daar loop je niet warm voor…. zeker niet wanneer je bedenkt dat het rendement qua koersen voor mij op dit moment op ongeveer 8% zit….

Ik snap die mensen die zo focussen op dividend ook niet zo heel goed, eerlijk gezegd… Wie legt mij dat uit?

 

(PS: je kunt nog meedoen aan de winactie).

12 gedachten over “Dividend

 1. Ik daghandel vooral, heb weinig permanente posities. Behalve Shell. Voor het dividend en voor dit: https://follow-this.org. Shell opereert in een duidelijke bandbreedte waar ik met opties op inspeel; het dividend is dan een soort kers op de taart. Er zijn wel meer aandelen waar dat kan, maar ik vind het activistische aan deze constructie prettig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben fan van wereldwijd (ivm de risicospreiding) beleggende indextrackers met zo laag mogelijke beheerkosten, deze indextrackers beleggen in zowel groei als dividendaandelen. Bij de fondsen waar ik nu in beleg wordt het dividend herbelegd en zo groeit het potje jaarlijks. Tegen de tijd dat ik met pensioen ga en het wil gebruiken kan ik ofwel het belegde bedrag omwisselen naar een fonds dat dividenden uitkeert ofwel van tijd tot tijd een plukje verkopen.

  Like

 3. Dividend is wat zekerder dan koerswinst. Dividend krijgt je ook echt uitgekeerd, en koerswinst is “gebakken lucht”: een getal. Dat getal wordt pas geld als je het dan verkoopt. Voor een ander moment kan dat getal (heel) anders liggen.
  Ik blijf weinig snappen van investeren, omdat er zo fanatiek gerekend wordt met getallen die voor mijn gevoel gebakken lucht zijn. Doorrekenen met toekomstige winsten enzo. Doorrekenen van dividend in de prijs van een aandeel snap ik nog: je betaalt iets meer omdat je concreet geld in handen krijgt. Blijkbaar is dat wat waard…
  Maar bovenstaand heb ik nog net helder kunnen krijgen.

  Like

  1. Ik kan je aanraden om het korte college op de universiteit van Nederland te kijken. Hierin wordt een pot snoepjes gebruikt om aan te geven hoe bijv. aandelenkoersen tot stand komen. Het publiek mag schatten hoeveel snoepjes er in een pot zitten, sommigen zitten er ver naast, maar het gemiddelde komt behoorlijk in de buurt van het werkelijke aantal. Kijktip op: :
   http://www.universiteitvannederland.nl/college/hoe-kun-je-aandelenkoersen-voorspellen/

   Like

 4. Bedrijven die dividend uitkeren zitten in een andere fase dan bedrijven die dat niet doen en winst herinvesteren. Waarde-aandelen versus groei-aandelen. Markten horen efficiënt te zijn en de waarde voor beiden in de koers te hebben verrekend. Kijk bijv. naar de koers/winst verhouding die bij groeiaandelen veel hoger is dan bij waarde aandelen. Daarin ligt al een toekomstige verwachting dat een aandeel gaat ‘groeien’.

  Dividend is zeker geen gratis geld. Zo is de AEX een index waarbij het dividend niet opnieuw wordt geïnvesteerd. De stand van de AEX is nu ca. 550. Er is ook een AEX herbeleggingsindex (waarbij de dividenden niet worden uitgekeerd maar worden belegd in aandelen) en die staat op 1760 punten, ruim 3 keer zo veel Dividend is dus geen gratis geld en maakt écht onderdeel uit van de koers van een aandeel.

  Dividend maakt bij mij een wezenlijk onderdeel uit van een strategie waarbij ik beleg in 50% wereld-index, 25% “hoog”-dividend aandelen, en 25% vastrentend (obligaties, bedrijfsobligaties, perpetuals. Dividenden en rentes worden automatisch herbelegd in de wereldindex (waarvan ik verwacht dat deze op lange termijn altijd naar zijn historisch rendement zal renderen). Deze portefeuille ben ik nu iets meer dan 2 jaar geleden gestart en zit op 11,2% pj. Dat is ruim boven het gemiddelde dus daar gaan vast binnenkort wat magere jaren volgen.

  Deze strategie is bedoeld om ooit om te zetten in passief inkomen. Ik wil dan 4 a 5 procent per jaar er uit gaan opnemen voor een periode van ten minste 20 jaar. Vooralsnog lijkt dat in deze stijgende markt geen probleem. Welke doelstelling heb je zelf?

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Marina, ik ben sinds februari dit jaar gestart met DGI oftewel dividend growth investing. Hier mee tracht ik door aandelen te kopen van kwalitatief goede bedrijven (die bv al 25 jaar niet alleen dividend uitkeren maar ook nog eens 25 jaar verhogen) een constante stroom van passieve inkomsten te bouwen.

  Doelstelling is om een sneeuwbal van dividend inkomen te maken die geleidelijk aan groter wordt tot deze gelijk of meer is aan je uitgaven. Op dat moment ben je (afhankelijk van je definitie) financieel onafhankelijk.

  Voor mij is dit een interessante manier van passief inkomen opbouwen die ik begrijp en waarmee ik (voor een gedeelte van geld) zelf controle kan uitoefenen.

  Er zit verder inderdaad een leuke community aan vast van mensen die hun eigen pad bewandelen en hier actief over bloggen. Heel erg leerzaam en inspirationeel als je dat leuk vind. Op mijn eigen blog kan je de stappen zien die ik tot nu toe gedaan heb in mijn eigen zoektocht naar financiële onafhankelijkheid.

  Like

   1. Op dit moment ongeveer 4% en dan reken ik de waardestijging van de aandelen (6%) niet mee.

    Mooie is dat dit uiteraard toeneemt met elke dividend verhoging die wordt aangekondigd. Voor mij in de laatste maand 3 stuks (0,2%, 2% en eentje van 6,7%).

    Like

   2. Bij mij is het rendement op de dividendaandelen momenteel vele malen hoger dan m’n indexfondsen. Meesman staat op YTD 8,22%. Dat zegt op zich niet zoveel, omdat je met losse aandelen ook een heel ander risicoprofiel hebt dan met ETF’s, zeker in de opbouwfase waarbij de spreiding een stuk minder is.

    Dan is er nog de vraag hoe je het rendement precies uitrekent 😉

    Like

Reacties zijn gesloten.