Hoe je goede voornemens maakt

Voornemens zijn net als Paul de Leeuw. Je bent er dol op of je vindt het verschrikkelijk.

Ik ben dol op goede voornemens. Ze houden de mens in beweging. Hier staan die van mij…

Mijn eigen voornemens voor 2018 heb ik nog niet geconcretiseerd, dat komt nog wel. Ik heb er ook helemaal geen moeite mee om deze pas op 10 januari te maken. Tijd genoeg…. Wel heb ik vandaag even op mijn doelen-en-voornemens-pagina gekeken en een evaluatie gemaakt van de drie doelen die ik mezelf gesteld heb in het afgelopen jaar. Over twee van deze doelen ben ik dik tevreden. Het derde doel moet echt meer aandacht van mijn krijgen. Ik googlede er wat over en kwam tot de volgende tips, die ik aan mezelf gegeven heb en graag met je deel:

  1. Zorg voor duidelijke concrete doelen. Dus niet “gezonder leven” of “beter communiceren”. Zorg dat ze SMART (specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdsgebonden zijn). Dus bijvoorbeeld: tweemaal per week een half uur hardlopen. Of: niet meer dan één reep chocolade per week / maand. Of: 65 kilo wegen op 1 april.
  2. Houd rekening met wat er mis kan gaan in het behalen van je doel. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende tijd om je doel te halen. Dus: eigenlijk kan je best drie keer per week hardlopen, maar tweemaal moet in ieder geval te doen zijn!
  3. Te veel te grote doelen. Daar heb ik zelf nogal last van. Het beste formuleer je één tot drie grote doelen gedurende een jaar. Dat je deze indeelt in subdoelen is dan natuurlijk wel weer prima, omdat ze dan vaak specifieker en meetbaarder worden (zie punt 1).
  4. Angst als reden voor je doel. Wees niet te optimistisch (zie punt 2) maar ook niet te bang om doelen te stellen. Je moet immers wel blij worden als je je doel haalt, dus één kilo afvallen is misschien niet genoeg voor jou om blij van te worden (één kilo per week of per maand is dan toch een stuk leuker, denk je eens in hoe je je dan voelt, deze zomer!).
  5. Houd vol. Spreek je doelen uit tegen je familie of vrienden of schrijf ze op, op een plek waar je regelmatig kijkt. Wees eerlijk naar jezelf. Visualiseer de situatie wanneer je doel bereikt is. Vier kleine tussenstappen.
  6. Wees niet bang om doelen te veranderen of herformuleren wanneer er tussentijds een nieuwe ontwikkeling is. Als je zwanger bent geraakt, wordt afvallen moeilijk. Wel kun je nog steeds zorgen dat je niet te veel chocola eet.
  7. Zorg voor focus zonder dat het een obsessie is. Evalueer, blijf jezelf afvragen hoe je weg naar je doel is en vraag om feedback. En let op: het is niet nodig om ergens het beste in te zijn. Als die éne vriendin méér kilo’s kwijtraakt dan jij, dan zegt dat niets over of jij je doel gaat halen.

Mijn valkuil is het volhouden. En nu ik dat weet, ga ik maar even een keukenkastje leegruimen!