2017: goed genoeg!

Ik ben dus niet zo van bespiegelen over het voorbije jaar.

Ik ben nog steeds niet perfect. Mijn leven ook al niet…. dus pfff wat valt daar nou op terug te kijken?!

Maar hee. ’t Was best een goed jaar hoor…. financieel ging ’t oké. Qua gezondheid was het wèl perfect. ’t Zou bijna een vanzelfsprekendheidje worden…. maar sinds een paar jaar sta ik er wel bij stil.

En die Zonne die blijft maar super. Ook al zo’n vanzelfsprekendheidje dat nooit vanzelfsprekend mag worden. ’t Was de laatste IVF-poging immers….


Er kwam een hondje bij in ons gezin dit jaar. Ook al zo leuk, vooral toen ze zindelijk werd. Ik ging als een malle naar buiten met haar en ontdekte opnieuw wat ik eigenlijk al wist: ik ben een buitenmens.

Natuurlijk sta ik er niet zo bij stil dat het bijzonder is dat ik als alleenverdiener, moeder en ZZP-er zonder alimentatie of zo, gewoon tijd genoeg heb om overdág dagelijks een uur te wandelen. En mijn dochter hoeft niet eens naar de BSO. En toch houd ik geld over om mijn hypotheek extra af te lossen en kapitaal op te bouwen voor financiële onafhankelijkheid.

Wat een rijkdom!

Zakelijk leerde ik bij. Dat ik niet aan dode paarden moet blijven trekken bijvoorbeeld. Dat “nee” zeggen een optie is. Hoe en door wie ik geïnspireerd raak en blijf (en hoe en door wie niet…).

We namen in 2017 afscheid van de vrije school en dat was best een dingetje. Ik was immers een beetje verliefd op die school…. voordat ze gekke dingen gingen doen, dan….

Maar de nieuwe school is een warm bad voor Zonne. Het gaat goed met haar. Ze heeft zelfs minder buikpijn, de laatste tijd…

Ik ben nog steeds een rommelkont. Ik heb nog steeds geen 10 beste vriendinnen en die prins op ’t grijze paard komt ook maar niet langs. Ik voel me regelmatig eenzaam. Ik ben nog steeds die eigenzinnige vrouw met soms te veel mening. Ik woon nog steeds in het huis waar ik al een paar jaar geleden weg wilde. Ik heb nog steeds niet echt een kapsel. Ik verdoe nog steeds tijd op social media. Ik kan nog steeds wel snel een oordeel hebben – en niet altijd positief.

Ik ben ook nog steeds een leuke moeder. Met geduld. Wat ik verder eigenlijk niet echt heb maar wél als moeder.
Ik ben nog steeds een behulpzame vriendin voor die 3 mensen die ik wèl mijn vrienden noem. Ik ben nog steeds dapper, stoer, trouw en grappig. En een attente dochter en zus. Of nou ja… attent…. op mijn manier dan. Dat wel….

Ik geef meer complimentjes. Ik lach meer. Ook om mezelf. Ik kom voor mezelf op en ik zeg er iets van als ik het ergens niet mee eens ben. Niet iedereen vindt dat goede eigenschappen. Maar ik wel. Alleen de manier waarop…. dat kan wel wat milder soms…. hm…

Mijn reis naar financiële onafhankelijkheid gaat prima, gestaag. Goed genoeg. In de afgelopen twee jaar is er meer balans gekomen in mijn leven en werk ik minder dan ooit, maar wel genoeg.

Ja. Eigenlijk kan ik het beste concluderen dat dit jaar goed genoeg was. Ik ben nog steeds niet perfect en mijn leven ook niet.

Maar wel goed genoeg…..

Ik wens jou, mijn lezer, hetzelfde toe. Dat je komende jaar goed genoeg zal zijn.
En misschien zelfs wel iets beter dan dat. Maar volgens mij is dat vooral een kwestie van op de goede manier naar je leven kijken….

Misschien is dat dan nog wel een betere wens. Dat we met zijn allen op de goede manier leren kijken.

En vervolgens glimlachen. Tevreden glimlachen met een beetje zelfspot en veel tederheid.

Dat wens ik ons toe, jou en mij.

8 gedachten over “2017: goed genoeg!

 1. Mooi! Ik vind het echt een kunst om bewust te genieten van die ‘kleine’ dingen en inderdaad gewoon te kijken naar ‘goed genoeg’. Wel eruit halen wat er voor jezelf in zit, maar de dingen die er niet in zitten ook omarmen. Je hoeft niet alles goed te doen, daar wordt je leven echt niet automatisch mooi van.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi!
  Goed genoeg is juist hardstikke goed. Perfectionisme is zo overgewaardeerd.

  Klinkt alsof je op het pad zit waar je wilt zijn, in de richting waar je heen wilt.
  En dat is best fijn 🙂

  Een goed en genietend nieuw jaar gewenst!

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooie bespiegeling. Over de echte dingen in het leven.
  Bedankt voor jouw wensen. Ik wens jou een alle goeds en genoeg liefde om te delen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Goh, mn hele schoolcarrière was ik goed genoeg, maar niet super goed. Voor mezelf was ik mn hele leven nièt goed genoeg, te veeleisend enzo. Dus ja, ik hoop dat ik eindelijk blij kan zijn met goed genoeg, bedankt 🙂

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.