Social media: kwaliteit of kwantiteit

Zoals ik al eerder heb geschreven: ik vind dat ik te veel op sociale media rondhang. Er zijn best veel artikelen te vinden op internet over waarom sociale media verslavend zijn: Fear Of Missing Out, gewoontegedrag en ook de verslavende werking van likes en statistieken (“hoe vaak word ik gelezen?”) als verslavende beloning.

Dat laatste heb ik geloof ik niet zo’n last van. Ik kijk bijvoorbeeld zo goed als nooit naar de statistieken van dit blog, maar de reacties vind ik dan wel weer heel leuk (nee niet het aantal maar wat er gezegd wordt…). En ook om bij andere mensen met soortgelijke en soms hele andere dilemma’s te lezen hoe zij keuzes maken in het leven.

Ook zijn sociale media voor mij een slechte gewoonte, net als roken. iets wat ik gedachteloos en doelloos doe. Vooral dat laatste wil ik tegengaan. Niet meer blijven scrollen en foto’s of filmpjes kijken die ik niet interessant vind, dat is waarnaar ik streef, zeker niet wanneer dat ten koste gaat van andere bezigheden waar ik veel meer aan heb.

Daarom heb ik het minderen van social media als jaardoel gemaakt. Met het voornemen om er overdag maximaal een half uur door te brengen.

Ik ben niet persé tegen sociale media. Sociale media moet je alleen voor je laten werken in plaats van dat je er maar een beetje op zit te scrollen. Dat is ook waar ik uitgebreid over gesproken heb met mijn business coach. Daarom heb ik me een maandje geleden voorgenomen om mijn sociale media gedrag te beperken tot een half uurtje overdag (meestal aan het einde van de ochtend). ’s Avonds, wanneer ik tv zit te kijken of zo (over tijd kwijt raken gesproken… maar ach.. .nobody is perfect…) vind ik het geen probleem om ondertussen ook even op instagram te zitten of zo.

Linkedin

Recentelijk heb ik ervoor gekozen om actief te worden op Linkedin. Door inhoudelijk te reageren op wat er in mijn netwerk wordt geschreven, word ikzelf en mijn expertise hopelijk meer zichtbaar en duidelijker. Daarom blog ik sinds een paar maanden ook zakelijk, zo eens per twee weken. (liken mag!).

Even voor de duidelijkheid: dit blog is anoniem opdat mijn zakelijke contacten mij niet kunnen vinden, maar andersom (dat jullie weten hoe ik echt heet en wat voor werk ik doe) vind ik geen probleem….

Facebook

Facebook is een beetje passé, vind ik. Veel mensen zijn in de afgelopen twee jaar afgehaakt. Het medium gebruik ik vooral om op de hoogte te blijven van bijvoorbeeld leuke activiteiten in mijn stad of nieuwtjes over sportklimmen. Ook ben ik via FB lid van een aantal – meestal gesloten – chatgroepen rondom thema’s die me interesseren, zoals (recentelijk) geocaching. Daar probeer ik ook niet passief een beetje rond te hangen en hier een daar een “like” uit te delen, maar écht een reactie te plaatsen. Gewoon om mensen blij te maken….

Ik ben denk ik iedere avond wel even op FB.

Instagram

Ik ben actief op instagram. Gewoon, pure zelfbevlekking. Veel mensen die ik persoonlijk ken zijn er te vinden. Insta is het nieuwe Facebook, vind ik. Maar wel heb ik laatst ongeveer 100 mensen en organisaties ontvolgd. Ook hier geldt: niet passief swipen maar actief reageren en eventueel liken.

Voor mij is Instagram het meest verslavend.

Pinterest

Pinterest is eigenlijk een database met ideeën. Ik heb een account. Dat gebruik ik zo nu en dan om bijvoorbeeld ideeën op te doen voor samen knutselen of zo. Maar dat is zo eens in de twee weken en altijd doelgericht.

Twitter

Ja ik heb een twitter account. Maar ik doe er niet zo veel mee. De app zit niet op mijn telefoon. Alleen wanneer ik vastloop in de krochten van een bedrijf, bijvoorbeeld wanneer ik een factuur wil opvragen maar ik kan niet inloggen, ga ik naar mijn twitteraccount. Daar krijg je vaak de snelste reacties.

Bloglovin

Ja ook blogs lezen schaar ik onder social media gedrag. Dat rondje, ’s morgens, gaat vooral op aan “bijlezen”. Een maand geleden heb ik de bezem flink door het aantal bloggers die ik volg, gehaald. Nu ik dat zo schrijf, denk ik dat het goed is om dat weer opnieuw te doen.
Ook hier geldt dat ik ervoor gekozen heb om actief te blijven als lezer. Door te reageren op de blogs die ik lees, dus.

Ik blog ook niet meer overdag.

 

Al met al vind ik mezelf nog steeds behoorlijk verslaafd. Wie weet ben ik ooit klaar met dat online gedoe. Maar vooralsnog heb ik besloten ernaar te streven om zo eens in de maand te evalueren wat het me opbrengt. Daar hoort ook bij: in kaart brengen hoe lang ik (overdag) actief ben op social media. Daar ben ik dus maar eens mee begonnen, dit jaar. Het eerste dat ik goed ga bekijken is FB, ik verwacht zomaar dat dat over een maandje gewoon klaar is.
Ik houd sowieso al mijn activiteiten overdag bij in een excelsheet, dat moet je als ZZP-er. Het is dus maar een fluitje van een cent om daar ook mijn social media gedrag bij te betrekken, waarbij het natuurlijk óók belangrijk is om onderscheid te maken tussen zakelijk en persoonlijk.

 

Wordt vervolgd, dus!

 

11 gedachten over “Social media: kwaliteit of kwantiteit

 1. Het kost een hoop tijd, soms ergernis. Ik maak ook onderscheid tussen zakelijk en prive. Helaas zie je wel dat ook facebook en ook prive blogs steeds meer over geld verdienen, reclame maken etc gaan. Dat vind ik jammer. Ik heb aan de ene kant de neiging alles te willen volgen, niks te willen missen, maar erger me vaak snel aan de hoeveelheid reclame of de zoveelste poezenfoto van iemand die ik eigenlijk maar vaag ken…

  Like

 2. Ik gebruik m’n social media steeds meer mindful, dat vind ik een prettig ontwikkeling. Natuurlijk zitten er ook “dode spelmomenten” bij waarin ik ineens vijf lagen diep in Wikipedia ben belandt, maar dat vind ik eigenlijk leuk. Je ontdekt nog eens wat zo 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook last van het verslavende karakter van social media. Ik ben actief op Twitter, LinkedIn en Facebook (de lol van Instagram en Pinterest heb ik nooit begrepen). Ik ben met je eens dat FB steeds minder interessant wordt. Social media zijn absoluut nuttig, maar de kunst is om er even je ding te doen en dan weer te vertrekken. En daar ben ik niet zo goed in…

  Geliked door 1 persoon

 4. Even een tegenreactie. Veel lees ik over dat mensen zelf vinden “teveel” op Social media te zijn, en dit is dus dan niet goed, want zinloos tijdverdrijf. Maar ik vraag mij dan altijd af wat er dan voor in de plaats zou komen. Je kunt nu eenmaal niet altijd werken, en je bent ook niet continue bezig met klusjes, dus ontspan je ook. Ik zie dan het verschil niet zo in of je nu met social media bezig bent, een cake bakt, een boek leest, tv kijkt of naar buiten staart, etc….Natuurlijk begrijp ik wel dat de sociale media snel wat van je tijd weg snoept en het daarom als teveel/ te weinig zinnig voelt, maar vraag mij eigenlijk af wat er nu zo erg aan is cq je af en toe even ontspanning (ook tussen werk door) toch nodig is. Dus mijn vraag zou dan zijn, wat ga je met die tijd dan doen, is daar ook een plan voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben het wel met je eens hoor! Daarom beperk ik mijn sociale media gedrag ook alleen overdag. Dan gaat het namelijk ten koste van werk of mijn huis verhuisklaar maken.

   Geliked door 1 persoon

 5. 1 x per maand kom ik hooguit op facebook het enige waarom ik het heb is dat elke post van blog automatisch naar twitter en facebook, geüpload wordt.

  Ik snap dat wel minder social media. Een blog hoort daar eigenlijk ook onder. Ik probeer het zoveel mogelijk te beperken door op 1 dag een aantal blogs te schrijven.

  Like

 6. Voor mij is Instagram een nieuwe hobby geworden, bijna twee jaar geleden is mijn man overleden, mijn grote liefde, we waren 42 jaar samen, het heeft mij heel erg geholpen in deze moeilijke periode, ik wandel veel en ik hou erg van koken en vind het leuk om foto’s te plaatsen waar ikdan ook een reactie op krijg, wat dat betreft heeft het iets toegevoegd aan de kwaliteit van mijn leven en dat vind ik fijn. Ik woon op het Franse platteland en zie weinig mensen daarom vind ik het leuk, een contact met de buitenwereld.

  Like

 7. Als laatste regel las ik toch: wordt ontvolgd dus!
  Toe maar zo maar 100 mensen ontvolgen. Dat bloglovin, volgens mij blijf je lezen. Ik zou me vooral de vraag stellen, wat schiet ik hier in godsnaam mee op.

  Is al die social media niet wat sterke drank en drugs is voor mannen. Dat het verslavend is of in ieder geval een tijdslurper is, dat mag duidelijk zijn.

  Afijn, als dichter is het me allemaal best. De stilte is nog nooit zo stil geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Er zijn heel veel dingen waar ik niets mee opschiet, maar die ik heel leuk vind. Wat dacht je van twee keer per week op wanden klimmen en er weer vanaf springen. En dat je er ook nog blessures van krijgt…. 🤣

   Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.