Rapunzel

Jij was er nog nooit geweest. Ik knipte jou zelf wel, tot nu toe. Voordeel van krullen: je ziet niet dat het scheef is. Het moeilijke van krullen is dan wel weer dat je denkt dat het maar een klein beetje korter wordt maar vervolgens veert het in pijpenkrullen omhoog en heb je toch ineens een pagekopje…

Maar jou staat alles….

Ik ga zelf ook niet vaak. Eens per jaar, denk ik. De laatste keer dat ik ging, werden er laagjes geknipt. Ze zeggen altijd dat ik laagjes moet nemen. Dus dat doe ik dan maar. En drie jaar geleden heb ik mijn haar laten terug verven in mijn eigen kleur. Ik was wel klaar met die pakjes. Ik vond het niet langer meer erg dat er hier en daar een grijze haar te zien is: beter dát dan steeds moeten verven vanwege de uitgroei. Geverfd haar bleekt immers op, in de zon. Zeker wanneer je als zuinigaard goejekope verf gebruikt….

Als ik sommige foto’s van mezelf terugzie met diverse haarkleuren en uitgroei, dan is het een goed besluit geweest om mijn haarkleur natuurlijk te houden. Goedkoop uitziend geverfd haar is veel lelijker dan die drie grijze haren. Oké dan, dertig…….

 

Vaak vind ik het er erg lang duren en is het resultaat maar zo-zo. De confrontatie met een spiegel in combinatie met TL en nat haar maken trouwens ook niet meteen dat ik denk: hier wil ik vaker zijn. En daar betaal je dan nog voor ook…. het duurt toch wel een week of twee voordat ik mezelf niet langer zie als een wit vlekkerig spook met grote ogen. Daar zit je immers steeds naar te staren, tijdens het knippen.

Vaak ben ik zelf aan de slag gegaan met een schaar en spiegel. Als je het met enige logica doet en de schaar ook met de linkerhand kunt bedienen dan is dat best te doen. Toch een leuke besparing geweest, als je al die jaren bij elkaar optelt…. en zelf knippen gaf een beter resultaat dan zelf verven, al zeg ik het zelf. Achteraf.

 

Maar vandaag gingen we. Samen. Ik was immers alsmaar aan het opsteken, als ik er een beetje representatief moest uitzien.  En door de sjaal die ik soms draag, leek het wel alsof ik hier en daar een dreadlock had, helemaal vanzelf. Dus op dagen dat ik er niet persé netjes uit moest zien, voelde ik me toch wel een een beetje de achternicht van ma Flodder…

Met laarzen zelfs, bedenk ik me ineens. Toch wel handig tijdens alle hondenrondjes, immers…………

 

Anyway we gingen dus naar de kapper. Een duo-afspraak voor moeder en dochter. De dochter in kwestie sputterde een beetje tegen: jij zou toverkracht verliezen als je je haar zou laten knippen – vrij naar Rapunzel . En je wilde geen kort haar, dat was voor jongens…

Maar toen we binnenkwamen voerde je – na wat korte aarzelingen – het hoogste woord. Je wist precies wat je wilde: wassen en föhnen. En nou vooruit dan maar, een béétje knippen. Zodat je niet meer zoveel klitten had. En geen pluishaar…

Ik had me van tevoren opgemaakt. Om die shockerende confrontatie met spiegel-tl-nat-haar-spook te verzachten, ik vertelde daar al over. En ook omdat ik denk dat als je er verzorgd uitziet, de kapster meer haar best deed….

 

We gingen naar een kapper die onlangs al genoemd was in één of ander lijstje van de leukste kappers van mijn stad. En verdomd als het niet waar is… het was leuk! Het was gezellig, ik voelde me welkom, ik was blij er te zijn, het voelde alsof ze blij waren dat wij er waren. De vader ontfermde zich over jou en de zoon bemoeide zich met mijn haar. Het leek wel alsof we op familie-bezoek kwamen. Ja, echt.

Ondanks dat dat dus eigenlijk niet de bedoeling is bij een “kinderafspraak” voor een tientje, kreeg jij toch je zin: wassen, knippen en föhnen. Je straalde de hele zaak bij elkaar. TL niet langer nodig. Misschien dat ik er dáárom zo goed uitzag in die spiegel, terwijl de kapper met mij bezig was en ik vanuit mijn ooghoeken een stralend meisje zag…

 

Ik weet het niet. Maar ik denk zomaar dat we dit jaar gewoon nóg een keertje gaan. En misschien wel twee keer…

 

5 gedachten over “Rapunzel

 1. Heerlijk, dat gefrummel aan mijn haar! die spiegel is inderdaad niet altijd even prettig, en afrekenen achteraf ook niet. Wel een leuk uitje zo samen!

  Like

 2. Wij gaan met het gezin al 15 jaar naar dezelfde kapsalon en dezelfde kapster. Ze was eerst een jong meisje maar inmiddels een dame met gezin. Altijd gezellig daar. Ik ging eerst heel vaak want kort haar. Sinds begin overgang kreeg ik opeens slag in mijn haar met flinke krullen aan de onderkant. Nu heb ik dus lang haar en ben er niet vaak meer te vinden (af en toe laat ik verven). Man en zoon gaan elke 6 weken. Zoon wilde eerst nooit maar dat veranderde een jaar of wat geleden. Hij wil eigenlijk nog vaker en dat mag, maar zelf betalen. Het is geen goedkope kapper. Dochter heeft lang haar (tot vorig jaar op haar billen) maar nu tot ruim over haar schouders. Ze gaat eens per 3 a 4 maanden. Onze kapster kan prachtig vlechten en dan komt ze met de mooiste kapsels terug.

  Geliked door 1 persoon

 3. Klinkt als een heel leuk uitje 🙂

  Het maakt zo uit welke kapper je hebt qua je prettig voelen. Ik heb een fijne thuiskapster – zonder spiegelwand en zonder haren wassen, mét snelle en leuke humor. Da’s ook fijn.

  Geniet ze!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.