Hosselen

Ik heb een prima jaar achter de rug, zakelijk gezien. Het zou een topjaar geweest zijn als mijn omzet in q4 even hoog geweest was als het gemiddelde over de andere drie kwartalen, maar dat was niet zo helaas.

Elk nadeel heeft ook weer zo zijn voordeel, zei een bekende Nederlandse goeroe ooit. Toen mijn accountant me in oktober belde om me te waarschuwen over een te hoge omzet, waardoor ik allerlei belastingvoordeeltjes zou moeten terugbetalen, kon ik hem gerust stellen. Nauwelijks omzet immers, in dat laatste kwartaal. Mijn jaaromzet van 2017 is daarmee vergelijkbaar met 2016. Prima…

20180108_141007.jpg

Ik vond het helemaal geen probleem om eens wat meer tijd te hebben voor andere dingen dan lopende projecten. Mijn werk kent strakke deadlines en soms komen er daar ineens zomaar een paar bij, waardoor het dan behoorlijk pittig is. Nu had ik ineens tijd voor uitgebreid netwerken, een aantal interessante workshops en cursussen en ook een paar goede gesprekken met mijn business coach. Ik ben weer helemaal op de hoogte en fris en fruitig. Ook mijn website ziet er een stuk beter uit.

En oh ja ik heb ook heerlijk gelanterfant.

Toch had ik het af en toe toch ook wel een beetje benauwd. Als ik geen opdracht heb, vliegt het geld immers maar één kant op en dat is niet de mijne. Ik heb daar een buffer voor en die is nog lang niet op. Maar toch zie je zo’n buffer liever gewoon intact blijven. Bovendien vind ik mijn werk ook gewoon écht leuk en ik miste het.

Een dergelijke dip had ik eigenlijk pas één keer eerder en dat was in het eerste jaar dat ik zelfstandig ondernemer was. Sinds dat eerste jaar heb ik doorlopend opdrachten gehad. In de tijd dat ik nog met werknemers werkte, had ik eigenlijk altijd voldoende werk om een twintigtal mensen aan het werk te houden.

Ik heb wel wat gemengde gevoelens over zo’n dip: prima dat het zo was, vorig jaar, maar ik hoef niet ieder jaar een paar maanden niets te doen te hebben. Behalve dan wanneer het in de zomer is, eerlijk is eerlijk….
Om me jaarlijks een dip te permitteren moet ik nog wel wat meer financiële armslag hebben dan nu. Dus wil ik ook het komend jaar mijn vermogen verhogen. Daarvoor heb ik werk nodig.

Er zit wel weer wat in het vat, maar nog niet zo veel.

Om die reden heb ik me vandaag aangemeld als onderaannemer bij een aantal grote organisaties. Het lijkt me heel relaxed om op regelmatige basis ingezet te worden door steeds dezelfde opdrachtgever en aangezien de uren die je dan maakt, 100% productief zijn (je hoeft bijvoorbeeld niet steeds eerst een offerte te schrijven), kan ik best wat zakken met mijn uurtarief. Van twee organisaties heb ik al een reactie binnen en daar ga ik binnenkort kennismaken.

Nou, laat dat geld maar weer mijn kant op rollen, dan!

3 gedachten over “Hosselen

Reacties zijn gesloten.