..maar wat moet ik dan dóen….?!

Ik ben niet de enige die zich bezig houdt met het verminderen van smartphonegebruik, dit jaar. Ik las er ook al over bij LLMM, bijvoorbeeld….

Ik ben het wel met een Colorfullworldblog  eens, die eerder reageerde met de vraag wat er nou zo erg is aan af en toe actief te zijn op social media, omdat je nu immers niet altijd nuttig bezig kunt zijn. Helemaal eens: af en toe een beetje is niet erg. Daarom wil ik ook vooral voor kwaliteit ipv kwantiteit gaan. Als ik toch al nutteloos bezig ben, bijvoorbeeld wanneer ik tv kijk, vind ik het geen probleem om even de telefoon te pakken.

Maar ik deed het te veel. Echt. Geloof me. Vijf keer per minuut Insta refreshen is onzin. Ook wanneer je een film zit te kijken.

Het is bovendien ook geen goed voorbeeld voor Zonne wanneer haar moeder op een scherm tuurt en niet uit te leggen waarom zij dat dan níet zou mogen….

Ik ben geloof ik niet zo van mindfulness. Ik vind het bijvoorbeeld wat sáái om samen met Zonne een maaltijd te eten. Dat ligt niet aan haar, natuurlijk: het is een heel gezellig en interessant meisje. Maar als veertigplusser heb ik gewoon niet altijd zin in kinderpraat en ik kauw niet vijftig keer op een rozijntje voordat ik het doorslik.

Af en toe aan niks denken, prima. Tijdens dat kwartiertje yoga, en ’s avonds in bed. Daar slaap ik heerlijk op.

Ik denk ook dat het voor Zonne niet persé fijn is om tijdens de maaltijd de volledige focus van haar moeder te hebben. Zeker wanneer ze sperziebonenspruitjesstamppoterwtensoepspaghetti “moet” eten, gun ik het haar om haar maaltijd een beetje anoniem van links naar rechts te schuiven op haar bord zonder dat ze steeds “nogeenhapjenogeenhapje” moet aanhoren.

Ik lees weer veel, dat deed ik altijd al maar nu dus nog wat meer. Ik ben bezig met Alle Boeken Van Harlan Coben. Maar tijdens het eten vind ik dat wat ongezellig (tijdens het ontbijt lees ik wèl trouwens…).

Ook ben ik weer wat meer aan het handwerken. Ik haakte een elfenhuisje en ook een hondenpoepzakjehouder (na me maandenlang geërgerd hebben aan vanzelf afgeronde zakjes waardoor mijn hele tas een grote kluwen werd…).

En we verven stenen, Zonne en ik. Sinds ik daarvoor een paar stiften bestelde is dat een prima tussendoorklusje en we hebben er al veel weg gegeven. We kleuren platen. En we tekenen. Ik ben niet erg talentvol op dat gebied, maar doedelen kan iedereen…. kijk maar…. Zonne doet ook mee…

20180116_122239.jpg

En inmiddels ben ik erachter dat dat gedoedel hartstikke hip is. Blijk ik toch heel mindful en zen bezig te zijn!

 

 

17 gedachten over “..maar wat moet ik dan dóen….?!

 1. Wij zetten met grote regelmaat een leuk luisterboek op tijdens het eten. Dan is het stil, wordt er goed doorgegeten en zitten we niet op een scherm te turen. Favoriet is Superjuffie, voorgelezen door Georgina Verbaan.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ow, ik zie nu dat ik het heule lange antwoord dat ik getypt had van de week er niet op gekomen is. Anyway, het ging er over dat ik me er in herkende. Maar dat ik er toch steeds weer op uitkom dat het geen goed idee is om met tablet en smartfoon aan tafel te zitten.
  Helaas ben ik niet zo’n goeie converseerder en is een zin afmaken een hele exercitie en is het antwoord op de vraag ‘hoe was het op school? soms niet langer dan ‘goed’. Het maakt denk ik ook wel verschil of je met meerdere volwassenen aan tafel zit. Ik heb de meeste jaren ’s morgens ’s middags en ’s avonds alleen met de kinderen (kletskousen!) aan tafel gezeten. Dan deed ik tussen de middag wel de tv erbij aan. Waren ze tenminste een keer stil en kon ik coherent nadenken.
  So, I hear you 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik vind dat zo mooi en fijn om te doen, droodelen of zentangle of hoe het ook heet. Deed ik altijd al in mijn aantekeningenschrift tijdens het aanhoren van college vroeger… Niet dat het zo mooi werd als jullie stenen overigens.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja ik deed dat ook vroeger al. En nu dus weer opnieuw. Zo leuk dat een meisje van 6 inspireert om weer van die geinige dingen op te pakken…

   Like

 4. Voor ik naar de verdoemenis ga omdat ik bijna altijd bij de tv eet, wilde ik even laten weten dat ik je heb genomineerd voor een Liebster Award 🙂 Zie: https://lekkerlevenmetminder.nl/2018/01/18/een-liebster-award/ – Ik ben normaal niet zo van de ‘kettingbriefformule’ van awards, maar ik vond deze insteek wel heel leuk. En voel je vooral vrij om niet mee te doen, dat had ik bij elke andere misschien ook wel niet gedaan 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Oei, oei, ik ga vast een standje krijgen. Als ik doordeweeks alleen ben met de drie kinderen zet ik regelmatig de laptop op tafel met een filmpje. Dan is iedereen tenminste effe stil en dan kan ik ook rustig eten ipv moeten antwoorden . Helena.

  Geliked door 1 persoon

   1. Voor en na de maaltijden. Het eten duurt bij ons ook meestal 10 minuten (terwijl ik bijna een uur aan het koken ben 😂). Praten tijdens het eten vind ik zooooooo irritant dan wordt het eten koud. Zo zie je maar, elk gezin is anders en dat is maar goed ook 😉

    Geliked door 1 persoon

 6. Meen je nou dat je bij het avondeten op je telefoon/tablet zit te kijken, of begrijp ik je verkeerd? ik begrijp best wel dat het soms saai is om alleen maar met een kind te praten (vind ik ook soms, zeker toen ze nog jonger waren), maar voor het avondeten zou ik mezelf toch streng toespreken en dat ding wegleggen en wel met Zonne converseren, ook al zit ze daar volgens jou niet op te wachten.
  Bij mij thuis is het gebruik van telefoon aan tafel ten strengste verboden (en er mag ook niet gelezen worden aan tafel (dat wilde ik vroeger altijd doen, mocht ook niet van mijn ouders)), bij ontbijt en avondeten. We spreken de dag door en de nabije of verder weg gelegen toekomstplannen. Maar goed, met 3 kinderen en 2 volwassenen is het nooit stil en zeker niet saai…., ik probeer elk kind tijdens het eten even veel aandacht te geven.

  Like

  1. Ja, dat vond ik toch ook vreemd. Als je met een volwassene aan tafel zit, ga je toch ook niet op je smartphone zitten kijken, hoop ik? Dat doe ik toch echt alleen als ik alleen aan tafel zit.

   Like

  2. Wow ze te lezen ben jij perfect!!! Wat fijn voor je kinderen…. en nu nog de volgende keer op je toon letten wanneer iemand zomaar durft toe te geven niet perfect te zijn… 😉😉

   En ter geruststelling van jou: ja ik pakte dat ding weleens ja. Maar pas na een half uur aan tafel of zo….. Dan zijn we met zijn tweetjes echt wel uitgepraat. We hebben de dag namelijk al lang doorgenomen vóórdat er gaan eten.

   Ik noem dat gewoon “praten” trouwens.

   Als we frietjes eten doen we dat zelfs bij de tv. Oh hel en verdoemenis, Haha!!!

   Vroeger lazen mijn ouders vaak de krant in de ochtend. Niks mis mee vind ik.
   Ik kan me die “verhoren” tijdens het eten nog goed herinneren van vroeger. Wat was dat altijd verschrikkelijk!

   En zo zie je maar. Zo is iedereen anders. Gelukkig maar!

   Like

   1. Haha! Ja, joh, elk gezin lost dingen anders op. Ik lees ook altijd de krant tijdens het ontbijt terwijl m’n zoontje z’n havermout naar binnen werkt.. En ’s ochtends als hij wakker wordt, mag hij eerst in bed Netflixen/youtuben voordat we opstaan (dit ritueel is ontstaan in de tijd dat meneer tussen 5-6 wakker werd..). In het weekend betekent dit dat hij zo ruim anderhalf uur filmpjes kijkt. En liggen wij ernaast nog een beetje te slapen. Tja… Ik kan er niet wakker van liggen! 😉
    Tijdens het avondeten zijn wij met z’n 3en, dus dan doen we dat (meestal) zonder gsm/tablet. Maar als zoontje klaar is met eten en van tafel gaat om te spelen (ja, hij mag eerder van tafel, ook als wij nog niet klaar zijn…), dan pakken wij vaak ook iets om te lezen of kijken we samen even het nieuws op de tablet.
    Ik hoef ook gewoon niet altijd te praten, heb ik na een dag werken gewoon niet altijd zin in. Of ik heb niks te vertellen.

    Geliked door 1 persoon

   2. mijn kind praat tijdens het avondeten soms zoveel dat ie vergeet te eten…dat schiet ook niet op :-), zit ie weer een half uur te ‘orakelen’ over pokemon terwijl z’n eten koud wordt. In de ochtend mag hij af en toe op de i-pad, verder geen telefoons/i-pads/tv tijdens het eten. Ook voor ons niet. Maar idd, iedereen is anders (en heeeeeel soms eten we wel bij de tv, friet van de frietboer, en dat vindt ie dan helemaal geweldig :-))

    Geliked door 1 persoon

 7. Harlan Coben, een van mijn lievelingsschrijvers, leest zo lekker weg! James Patterson vind ik ook geweldig, m.n. de “Alex Cross” serie.
  En ik heb van de zomer het 4de deel van de Milennium serie gelezen en kwam er achter dat er ook al een deel 5 is, die wacht nog op me 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. Haha, wat goed! Ik heb momenteel alleen lezen als alternatief, maar kan eigenlijk nog wel iets gebruiken. Iets waarbij ik m’n hersens wat minder hoef te gebruiken, zodat ik niet alsnog weer naar een scherm ga zitten loeren als ik het na een dag denken echt gehad heb. Handwerken komt voor mij dan niet in aanmerking, daar ben ik echt ontzettend slecht in. Maar misschien idd iets doedelen…

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.