Mijn passief inkomen in 2017

Budgetteren en aflossen

Terugkijkend heb ik een behoorlijke ontwikkeling meegemaakt wat betreft personal finance. Het begon met budgetteren en vervolgens ging ik als een haas mijn hypotheekschuld aflossen. Nog altijd vind ik dat hele goede keuzes omdat ik door die aflossingen geen woning meer onder water heb. Sterker nog, met de stijgende huizenprijzen verwacht ik toch echt wel een leuk bedrag over te houden nadat ik mijn huis verkocht heb (en een nieuw, goedkoper huis heb gekocht…) waardoor ik hoop aan het einde van het jaar mijn hypotheekschuld misschien wel gehalveerd heb… (en mijn hypotheeklasten nog lager dan gehalveerd vanwege de huidige rentestanden…).

Door aflossen heb ik bovendien lagere woonlasten aan hypotheekrente!

Bufferen / sparen

Heel verstandig en leuk allemaal. Maar ik leefde een aantal jaren op de nullijn. Ik had nauwelijks reserves en dat was op zich geen probleem omdat ik ze niet nodig had: ik had altijd wel weer ergens een opdracht met het bijbehorende inkomen en weinig plotselinge grote uitgaven.

Toch besloot ik in 2015 om een buffer bij elkaar te sparen: voor mijn inkomen èn eventuele uitgaven. Geen slecht idee, gezien de hoogte van mijn inkomen in de laatste paar maanden (ahem…). Ik bleef óók aflossen, maar minder fanatiek.

Ontwoekeren en bijstorten

Ik verdiepte me eens verder in die hypotheek en ontdekte dat ik weliswaar maandelijks bijna 200 euro betaalde voor de zogenaamde “meegroeihypotheek”, maar in negen jaar tijd nauwelijks kapitaal opgebouwd had. Wat nou meegroeien…. dus na een langdurig proces van bekvechten met de bank en me op allerlei mogelijke manieren verdiepen in het onderwerp, sloopte ik de overlijdingsrisicoverzekering uit de hypotheekconstructie (deze sloot ik vervolgens apart af, tegen een lager verzekerd bedrag, voor een tiende van het eerdere bedrag) en zette de hypotheek van beleggen naar sparen. Vervolgens ontdekte ik dat het voor mij erg gunstig zou zijn om niet alleen mijn aflossingsvrije hypotheekschuld te verlagen, maar daarnaast óók een bijstorting te doen in mijn spaarhypotheek.

Inmiddels zijn mijn vaste lasten voor dit deel van mijn hypotheekschuld gedaald met 165 euro per maand. Bovendien stort ik jaarlijks bij, waardoor het kapitaal op de tegenrekening nu prettig begint te groeien en daarmee óók het rendement.

Een uitstapje in crowdfunding

In 2015 deed ik wat uitstapjes naar crowdfunding. En afgelopen zomer besloot ik dat niet langer meer te doen. Ik krijg nog steeds maandelijks een klein bedrag terug uit de investeringen die ik in 2015 deed. Alle projecten leveren wel (wat) rendement op, maar omdat het annuïtaire leningen zijn is het rendement lager dan beloofd, tenzij je iedere cent meteen weer opnieuw investeert. En dat kost tijd. Bovendien vind ik beleggen veiliger omdat je beter kunt spreiden via trackers.

Beleggen

In 2016 ben ik voorzichtig gaan beleggen en in 2017 werd die voorzichtigheid een stuk minder. Ik besefte namelijk dat:

 • Geld op een spaarrekening hebben staan echt zonde is, het staat immers te verpieteren.
 • Aflossen van je hypotheekschuld weliswaar kosten bespaart, maar géén inkomen genereert.
 • Investeringen in beleggingen altijd weer opneembaar zijn, in tegenstelling tot aflossingen in je hypotheekschuld. Beleggen is dus flexibeler dan aflossen en ook dan pensioenbeleggen.
 • Hoe eerder je start met beleggen, hoe sneller je passief inkomen gaat groeien vanwege de compounding, ofwel: rendement op je rendement. Dus ook als je niet extra belegt, blijft je geld renderen bij beleggen en je inkomen dus stijgen.

En wat bracht dat nou eigenlijk op, in 2017?

 • Rente spaarrekeningen (buffer op inkomen en op uitgaven): €24
 • Rente spaarhypotheek: € 1.689
 • Beleggen via DeGiro in ETF’s en losse aandelen: €675
 • Beleggen via BrandNewDay pensioenrekening (in diverse fondsen): €533
 • Beleggen via BrandNewDay voor de BV (uiteindelijk ook mijn pensioen): € 2.155
 • Crowdfunding rente: €121
 • (toeslagen overheid, wat natuurlijk ook passief inkomen is): €1.834

In totaal is mijn passief inkomen in 2017 dus €7.031 geweest.

Dat is inclusief kinderbijslag en kindgebonden budget. Zonder die toeslagen zou mijn passief inkomen €5.197 zijn geweest.

Een mooi begin! En de uitdaging is om daar volgend jaar aanzienlijk wat geld aan toe te voegen, wat dus grotendeels vanzelf zou gaan. Mits de markt qua beleggen niet instort in dat geval houd ik in ieder geval een weer hoger bedrag uit mijn spaarhypotheek… en de toeslagen

En de uitgaven?

Omdat ik ondernemer ben duurt het nog wel even totdat ik een volledig overzicht heb over mijn uitgaven in 2017. Immers: de aangifte inkomstenbelasting moet nog gedaan worden. Maar als ik de inkomstenbelasting buiten beschouwing laat (ik verwacht dat deze in 2017 vergelijkbaar zal zijn met 2016), dan heb ik €1.600 minder vaste uitgaven gehad in 2017, vergeleken met het jaar ervoor. Ik heb behoorlijk bespaard op de hypotheekrente (door te blijven aflossen) en daarnaast bespaarde ik op de kinderopvang: Zonne gaat sinds september helemaal niet meer naar de BSO. En dat dat niet meer nodig is, dat heeft weer direct te maken met dat ik minder uren hoef te werken vanwege lagere vaste lasten (privé èn zakelijk).

Best leuk hoor, dat ik meer dan duizend euro minder vaste lasten had. Maar ik ga pas ècht juichen wanneer ik vergelijk met 2014. Vergeleken met dat jaar zijn mijn vaste uitgaven (weer ex inkomstenbelasting) bijna met een kwart afgenomen!

Hoe staat het eigenlijk moet jouw passieve inkomsten? En hoe verhouden jouw vaste uitgaven zich tot de uitgaven van een paar jaar geleden? En hoe ziet jouw passieve inkomen eruit?

13 gedachten over “Mijn passief inkomen in 2017

 1. Goed bezig, en fijn dat je meer vrijheid krijgt, dankzij wat geld achter de hand.
  Mijn vriend raakt hopelijk zeer zeer binnenkort zijn oude irritante hypotheek kwijt als zijn oude huis verkocht wordt. Voor ons gezamenlijke nieuwe huis heeft hij een veel betere hypotheek afgesloten.
  Succes met het verkopen van jouw huis!

  Geliked door 1 persoon

 2. Wow, dat zijn forse rendementen! Reken je dan het verschil in waarde van je beleggingen tussen 1 januari en 31 december minus inleg? Ik zie sommige mensen alleen maar rekenen met dividendinkomsten.

  Like

  1. Alleen dividendrendement berekenen is jezelf wel een beetje voor de gek houden. Die aandelen hebben ook een bepaalde waarde en die kan en zal variëren maar het niet meenemen blijf ik vreemd vinden.

   Like

 3. Ik moet me echt eens verdiepen in mijn zakelijke spaarpotje en wat dat kan opleveren op termijn. Nu staat het er gewoon, als buffer. Ook niet verkeerd, maar toch maar eens zien

  Geliked door 1 persoon

 4. Interessant! Ons spaargeld staat ook maar een beetje te niksen. Ik ben wel benieuwd hoeveel je hebt moeten investeren/beleggen om dit inkomen te genereren?

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.