Opruimen

Ik wil mijn huis eind februari / begin maart te koop zetten, dat is dus over een week of vijf. En nu ik die datum geprikt heb, was het de afgelopen week wat makkelijker voor mij om aan de slag te gaan met de opruimklussen.

Ik wil namelijk héél graag geminimaliseerd hebben vóórdat het huis in de verkoop gaat. Dat scheelt immers gedoe wanneer er een bezichtiging zou zijn en bovendien is een verhuizing dan al beter voorbereid.

Een week geleden besloot ik dat het uit zou zijn met dat luie gedoe. Ik zou aan de slag gaan met opruimklussen. Hopla.

Eerst maar eens zorgen dat mijn hoofd en agenda leeg genoeg is voor die opruimklussen….

Voorbeeldige huisvrouwen stellen natuurlijk nooit een huishoudklusje uit. Maar ik dus wel. En dat bleek in de afgelopen maanden hét belangrijkste obstakel in het opruimen van mijn huis. Als ik die klusjes laat versloffen, hebben ze als vanzelf de hoogste prioriteit wanneer ik wél aan de slag ga met opruimen. Vervolgens ben ik met deze klussen al een hele tijd bezig en kom ik niet aan de extra dingen toe. En dan ben ik dus tóch teleurgesteld in mezelf, hoewel ik gedurende zo’n ochtend behoorlijk goed doorgepakt kan hebben.

Daarom nam ik mezelf voor om deze week alle dagelijkse en wekelijkse huishoudklusjes, zoals boodschappen – vaatwasser – stofzuigen – de was etcetera, maar eens gewoon zonder uitstellen uit te voeren. Ik prikte hiervoor een vast tijdstip: ’s middags een half uur en ’s avonds na het eten ook. En dat ging goed.

Ook ging ik aan de slag met uitgestelde taken zoals het repareren van de onlangs gekochte hondenkar voor achter de fiets en het naar de garage brengen van mijn auto vanwege een gierende V-snaar. En dat kostte veel meer tijd dan dat ik dacht…. maar de klusjes zijn allemaal af waardoor mijn hoofd weer wat leger is voor het opruimverhaal.

Voor de eerste twee dagen van de week maakte ik ook een strakke planning voor een aantal klussen voor mijn werk. Waaronder de BTW-administratie, wat altijd véél meer werk is dan dat ik tevoren dacht. Maar met wat avondwerk erbij zijn ook die klussen helemaal afgerond.
Vervolgens hoefde ik vanaf woensdag nog maar een uur of twee à drie per dag te werken. Ik kon dus aan de slag met het opruimen!

(beetje jammer dat Zonne op donderdagmiddag zwemles heeft en op vrijdagmiddag turnen… zit je daar dus alsnog een uur te niksen… maar met mijn ereader erbij was dat leed erg relatief)

Echt wel aan de slag…!

De afgelopen week….

 • Zette ik zeven grote sta-in-de-weg spullen op Marktplaats. Ik verkocht inmiddels twee fietsje en een beeldscherm en dat bracht 25 euro op. Volgende week zet ik weer wat extra advertenties op MP en gaan de advertenties van niet-verkochte spullen op “gratis”. Dat scheelt me toch een ritje naar de milieustraat!
 • Ging ik voor het eerst sinds een jaar of tien eens kritisch door mijn schoenen heen. Sommigen had ik al jaren niet aan gehad. Twintig paar schoenen gingen weg. In twee etappes want na de eerste opruimactie vond ik mezelf toch wel een zacht ei. En ter verdediging van mezelf… er waren er ook flink wat van Zonne bij (maar toch… de meeste waren van mij…).
 • Gaf ik één zak kleding weg. Volgende week ga ik verder met het reorganiseren van mijn kleren. Daar valt nog steeds wel wat winst te behalen…!
 • Bracht ik een doosje boeken weg naar een minibieb in de buurt. Dat schiet nog niet echt lekker op, aangezien ik een hele muur vol boeken heb. Maar toch. Een begin is er…

Er is nog veel te doen. De kelder is nog lang niet leeg. De zolder ook niet. En dan heb ik nog een tuinkamer. En een kas. En meerdere kasten met spullen die ik nooit gebruik. En een tuin van 60 meter diep die hier en daar behoorlijk verwaarloosd en bewoekerd is….

Nu het niet-uitstellen van huishoudelijke klussen prima gaat en de BTW aangifte gedaan is kan ik volgende week grote stappen maken. Morgen ga ik de tuin in. Vandaag waren we aan het geocachen.

Ik heb nog een dikke maand!

8 gedachten over “Opruimen

 1. Heb je al een andere woonplaats gevonden ? Ik kan me niet voorstellen dat ik dat gelezen heb in je berichten…..

  Like

 2. Wat spannend dat je jouw huis binnenkort echt te koop gaat zetten. Ik kijk al uit naar de blogs daarover. Goed bezig met opruimen! Ik moet hier ook maar eens dringend in actie schieten. Het lijkt wel of ik tegenwoordig constant aan het opruimen ben. Ik heb gewoon echt veel te veel spullen. Ongemerkt is mijn huis toch weer veel te vol geraakt op een of andere manier.

  Geliked door 1 persoon

 3. Goodbye things was top,! Ook in het Engels te beluisteren als audioboek op YouTube. Helemaal graties. Hier al een aantal jaren bezig met opruimen. Het begon ook met een verhuizing. Dat is inmiddels gebeurt, maar er gaan nog steeds spullen weg. Inmiddels lege kasten, die kunnen ook weg. Kunnen al bijna naar een kleiner huis..

  Geliked door 1 persoon

 4. Hé wat goed van je! Ik lees geïnteresseerd mee, want wij willen ook verhuizen. De huishoudelijke klussen worden hier regelmatig gedaan, maar ik hik aan tegen alle reparatie- / onderhoudsklussen… oh ja en het declutteren…

  Mocht je buitenshuis internet op je telefoon hebben, dan zijn die loze momenten buitenshuis handig om dingen op MP te zetten (wel eerst foto’s maken ;-))

  Succes!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.