Dat kan dus niet………

Ik dacht: ik zeg even die jeugdspaarrekening op. De rente is immers verwaarloosbaar en ik kan het beter beleggen, voor de komende 12 jaar.

Maar dat kan dus niet. Volgens de juffrouw van de bank. Want Zonne is niet dood.

Zo cru zei ze het niet, hoor. Ik moest maar een brief schrijven aan de directie met de reden waarom ik ervan af wil.

Ik weet niet of ze akkoord gaan met de waarheid. En dood is Zonne ook niet. Gelukkig maar.

Dit is een typisch gevalletje van voortschrijdend inzicht en er dan achterkomen dat je blijkbaar ergens aan vast zit….

Maar…. ik kan ’t altijd proberen….

Maar hoe…?!

Jokken? De waarheid vertellen? De waarheid in het midden laten? Het erbij laten zitten…?

Misschien ben jij, die dit leest, een medewerker van een bank? Heb jij een tip?

17 gedachten over “Dat kan dus niet………

 1. gaat het je om het opheffen van de rekening? of het loskrijgen van het geld dat erop staat? voor het eerste kun je je er misschien bij neerleggen dat zonne nog 12 jaar een lege rekening op haar naam heeft, daar zou ik geen moeite voor gaan doen. Het tweede is een ander verhaal, zit zonne’s geld vast op die rekening? misschien zelfs met jaarlijkse inlegverplichting? dan zit het hem in de kleine lettertjes. Of in een aanhouder die misschien toch kan winnen ondanks de kleine lettertjes? 😉

  Like

 2. Er zijn best veel kinderspaarrekeningen waarbij je een ietsje pietsje hogere rente krijgt in ruil voor het afzien van een mogelijkheid tot opname tot je kind 18 jaar is….dit zal dan zo’n rekening zijn ben ik bang.

  Like

 3. Ik ben benieuwd, lees graag het vervolg omdat je zo leuk schrijft. Heb het ook eens gehad met een verzekeraar, klantenservice zei steeds dat het niet verzekerd was, maar het bleek wel zo te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Volgens mij is de zorgplicht de achterliggende reden voor de bank om dit niet te doen. Je schenkt door te sparen voor je kind namelijk aan het kind, belastingvrij. En ‘eens gegeven blijft gegeven’ geldt voor de wet, zeker als je ‘belastingvoordeel’ hebt genoten. Er is een – nogal verhitte – online discussie over dit onderwerp rond een kindspaarrekening bij ASN zag ik een tijdje geleden. Volgens mij lukte het deze mensen uiteindelijk wel om de rekening op te heffen. (Maar ik vermoed dat als er veel geld opstond dat de belastingdienst uiteindelijk bij hen aanklopt)
  (heb bericht opnieuw gepost, zag m niet verschijnen)

  Like

   1. Tja, ideeën over de zorgplicht genoeg, maar misschien handig om te weten dat de overheid de zorgplicht oplegt aan banken. Die moeten ervoor zorgen dat jij op de hoogte bent van het feit dat het geld dat je via die rekening aan Zonne hebt geschonken in theorie door haar kan worden opgeëist in de toekomst. Daar zal je in jouw situatie vast geen last van hebben. Maar er zijn jarenlange rechtszaken over gevoerd door kinderen over tonnen. Vandaar deze reactie van de banken.
    Meestal kun je er onderuit als je dat schriftelijk vraagt aan de bank, dan hebben ze bewijs 😊

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik heb geen idee hebben hoe je dit kan oplossen… ik ben wel benieuwd naar het vervolg.

  Like

 6. Dit moet iets zijn uit de kleine lettertjes. Ik weet niet welke rekeningsoort je hebt, van welke bank, dus ik kan de kleine lettertjes ook niet voor je doorlezen en meedenken. Maar tja, als dat het is, is er weinig aan te doen meestal. (misschien een dingetje dat op de rekening is gezet ivm sommige scenarios die bij scheidingen voorkomen?)
  Als opnames mogelijk zijn bij deze rekening, zou ik m idd leeghalen. En met het geld doen wat jij goed vindt.
  Of je daarna nog een brief schrijft aan de directie met een uitleg van je verzoek (en die brief hier ook op je blog zet ev. om er meer gewicht aan te hangen, omdat je natuurlijk op een redelijk antwoord wacht)? Tja, ik weet niet of je die energie er in wilt stoppen. En ook niet of het wijs is. Ligt er ook aan wat de rekening kost op jaarbasis: hoeveel uur wil je spenderen aan hoeveel euro kosten?
  Wel raar hoor. Zelfs je oude hypotheekbank vindt het normaal dat je een spaarrekening via het internet kan sluiten…https://www.abnamro.nl/nl/prive/sparen/spaarrekening-opheffen.html.

  Geliked door 1 persoon

 7. Volgens mij is de zorgplicht de achterliggende reden voor de bank om dit niet te doen. Je schenkt door te sparen voor je kind namelijk aan het kind, belastingvrij. En ‘eens gegeven blijft gegeven’ geldt voor de wet, zeker als je ‘belastingvoordeel’ hebt genoten. Er is een – nogal verhitte – online discussie over dit onderwerp rond een kindspaarrekening bij ASN zag ik een tijdje geleden. Volgens mij lukte het deze mensen uiteindelijk wel om de rekening op te heffen. (Maar ik vermoed dat als er veel geld opstond dat de belastingdienst uiteindelijk bij hen aanklopt)

  Like

 8. Ik zou eerst kijken naar de algemene voorwaarden, die vast nog wel ergens te vinden zijn. Ik zou het wel van de gekke vinden als jij niet gewoon als ouder zo’n rekening voor je kind weer mag sluiten.
  En dan zou ik misschien gaan schrijven ipv bellen. Is officiëler, en mogelijk wordt het dan doorgeschoven naar de persoon die wel weet, hoe dit moet.

  Like

 9. Er moeten nog ergens papieren zijn van dat je hem geopend hebt(bij de bank zelf moeten ze ook iets hebben)? Met jouw handtekening erop?
  Als je dan dus kunt laten zien dat jij hem zelf geopend hebt, moet jij hem ook weer kunnen opzeggen. Een baby/peuter/kind kan immers zelf geen rekening hebben geopend, want juridisch ook niet bevoegd tot 18 jaar.
  Hoor graag hoe dit afloopt!

  Like

 10. Dat was ook mijn eerste gedachte: leeghalen en gewoon aanhouden. Ik bedoel; dat kunnen ouders die het geld zelf willen gebruiken vaak ook. En als het goed is, betaal je voor een jeugdspaarrekening niets, dus dan is het niet zo dat je voor iets blijft betalen. De bank wel, maar dat willen ze dan blijkbaar…

  Like

 11. En de rekening aanhouden, maar ‘m wel leeghalen? Of beleggen vanuit die rekening?

  Dan zeg je ‘m niet op, maar heb je toch het geld (als dat zo werkt…). Succes!

  Like

Reacties zijn gesloten.