HELP de koersen DALEN!

De laatste tijd schrijf ik regelmatig gillend enthousiaste berichten over mijn geweldige rendementen uit het beleggen.

Wel zo eerlijk om dan ook een verhaal te schrijven over beleggen, wanneer het níet goed gaat met de aandelen. En dat is deze week zeker het geval…

MR.FIREME schreef al over de correctie op de aandelenkoersen. Met grafieken. Als ik zijn verhaal lees, dan valt bij mij de schade nogal mee…: de waarde van mijn portefeuille daalde met ongeveer 400-500 euro maar in tegenstelling tot wat ik bij hem las (en bij iemand die reageerde…) blijf ik nog wel een voor mij comfortabele winst overhouden. Vandaag lijkt er weer wat herstel te zijn, maar misschien is dat te vroeg gejuicht…

Dit is de eerste keer sinds ik startte met beleggen, dat de koersen massaal een duikeling maken. Van de dertig verschillende producten die ik gekocht heb bij DeGiro, maak ik op dit moment op acht meer dan tien euro verlies, met als topper Apple (10% verlies). Gelukkig wordt één en ander gecompenseerd door een aantal producten die juist heel goed zijn (blijven) gaan of minder hard onderuit gingen, tien in totaal. De andere producten schommelen nu, na daling, zo rond het nulpunt, bij de meeste van die producten is een kleine plus. Vergelijkbaar met spaarrekeningen, dus.

Netflix, Galapagos en ASML gaan fantastisch, dan heb ik het echt over 30-60% winst. Dan heb je het dus al snel over meer dan 100 euro winst terwijl ik maar 300-400 euro per bedrijf investeerde. Bij alledrie deze bedrijven heb ik in het afgelopen jaar precies op het laagste punt aandelen ingekocht. Dat was (ook) wel een kwestie van geluk, dus….

Al met al daalde mijn winst van iets meer dan 700 euro naar – op dit moment – 325 euro (en vandaag stijgen de koersen van mijn aandelen weer).

Hoe reageer ik op dalende koersen?

 • Maak ik me zorgen? Nou, leuk is anders. Maar ik heb me geen zorgen gemaakt. Het ging ook wel erg hard omhoog, de laatste twee maanden. Dan kun je wachten op een correctie. Toch was ik wél opgelucht toen ik zag dat ik vandaag weer op plus 30 zit. Dus misschien toch wel een beetje zorgen.
 • Vind ik het spannend? Nou ik ben vooral blij dat ik het de laatste tijd rustig-aan gedaan heb, ondanks mijn enthousiasme voor beleggen. Ik heb maar een klein deel van mijn aandelen belegd via DeGiro: maar een kwart van mijn totale beleggingen. En over de beleggingen via BND krijg ik maar eens per maand een update, dat is wel zo goed voor je gemoedstoestand. Ook daar zag ik dalende rendementen: van 8% naar 7%. Met 7% ben ik nog steeds blij. Dat is 6,9% meer dan een gemiddelde spaarrekening en dat voor het tweede jaar op rij, dus compounding is begonnen.
 • Ik ben opgelucht dat ik de afgelopen twee maanden geen aandelen kocht. Ik vond ze te duur. Dat was een goed besluit. Je hoeft de markt niet te timen, maar met de markt meeveren door af en toe een pas op de plaats maken is blijkbaar best een goed idee.
 • Waar ik wel van baal nu, is dat ik vanwege de slappe tijd, zakelijk gezien, weinig cash over heb voor aankoop van aandelen. Het is nu tijd om in te stappen, immers!

 

Ik ben benieuwd of er meer beleggers gaan vertellen hoe zij de dip van de afgelopen dagen ervaren hebben!

 

12 gedachten over “HELP de koersen DALEN!

 1. Dit is de reden waarom ik geen koersen dagelijks of zelfs maar wekelijks bekijk. Kost me energie (dat kijken en opzoeken), maar ook veel zorgen: omhoog? Joepie, maar is t te hoog? Omlaag? Bah! Of valt t mee? Of kan ik nu goedkoop kopen?
  Op zich kun j eop deze manier je aankopen natuurlijk optimaliseren. Maar t kost me te veel energie, vooral die moodswings. Ik ben geen computer.
  Bovendien zijn er computers die continu kijken naar de prijzen, met allerlei programmas klaarstaand van aan- en verkopen voor ingeprogrameerd. Daar win ik t niet van.

  Dus ik doe 2-3 keer per jaar een check: hoe staat t? Heb ik nog geld te investeren? Welke categorie is nu verstandig (vanuit mijn vooraf bedachte beleggingsmix)?
  Beetje spaarrekening achtig. Maar dat is dit geld ook voor me.
  Beleggen is niet mijn hobby. Alleen het lezen van dit (overigens goede) blogje verhoogt mn zorgenlevel al. En mijn lijf reageert zo slecht op stress de laatste maanden.

  Jullie allemaal: sterkte en goede aankopen gewenst!

  Geliked door 1 persoon

   1. Ik moet overigens wel zeggen dat ik me afvraag hoe “koelbloedig” ik was gebleven als ik niet ook die fondsen bij BND had gehad met maar eens per maand een update… 😉

    Like

 2. Verkopen waren we toch al niet van plan. Nu de aandelen in “de aanbieding” zijn nog maar snel een order uitgezet om wat bij te kopen. Dit corrigeert wel weer. Gewoon van profiteren en de rest mooi met rust laten. Zo is maar weer duidelijk dat je alleen geld in aandelen moet steken dat je lange tijd niet nodig hebt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Lekker volatiel, best leuk! Gisteren nog maar een plukje Ahold bijgekocht, ze gingen met korting weg ten slotte! Was helaas druk met werk om echt te profiteren van de grote klappen in de USA, gisteren stonden er alweer behoorlijk groene cijfers.

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.