Een beetje helpen

Ken je Kiva? Niet? Kijk dan eens op de website. Kiva is een organisatie die microkredieten via crowdfunding organiseert. Dat zijn kleine leningen die mensen aanvragen om bijvoorbeeld een bedrijfje op te zetten of (meestal) iets in te kopen voor dat bedrijfje. Denk bijvoorbeeld aan een varken, kunstmest of een naaimachine.

Ken je het wel? Ga er dan mee aan de slag!

Je kunt kiezen wie je wilt steunen: vrouwen, mannen, individuen, groepen, land, sector, etcetera.

Je leent een bedrag van minimaal 25 euro. En dat wordt dan terugbetaald over een periode die je zelf kunt kiezen: 6 tot 82 maanden.

Als je nou de afgelopen maanden weinig aandacht hebt gegeven aan delen en lief zijn, is dat een goede reden om daar vandaag mee te beginnen.

Nee, je krijgt geen rente. Maar eigenlijk betekent dat, dat je SLECHTS 0,1% minder rente ontvangt dan wanneer je je spaargeld op een spaarrekening zet. En oh je je doneert per lening ook nog een klein bedrag aan KIVA, voor het onderhoud van de site bijvoorbeeld.

Wat je ervoor terugkrijgt?

Je helpt bijvoorbeeld deze groep vrouwen om schoenen in te kopen, die ze vervolgens met winst kunnen verkopen. Of Voahary, die die lening misschien nog wel harder nodig. Zij wil varkens gaan vetmesten. Ze heeft één keer eerder een bedrag geleend via KIVA. Van de winst van die lening kocht ze een tafel en een pan om in te koken. Ze wil in de toekomst graag een huis bouwen voor zichzelf en haar dochter. Voahary is alleenstaande moeder.

Ik hoop dat Voahary haar lening tegen die tijd al ontvangen heeft. Het gaat immers om maar 125 dollar in totaal. Jon Harald uit Noorwegen doneerde de eerste 25 dollar en ik deed er 25 dollar bij dus nog 75 te gaan. Dat moet toch lukken…!

Borrower image

Ik doneer iedere maand een tientje aan KIVA. Dat geld komt in mijn “uitleenpotje” terecht. Er zit nu nog 21 dollar in. Nog een maandje wachten dus, op wat terugbetalingen van de uitstaande leningen, Van Riffat en Alice bijvoorbeeld, die prima op schema liggen met terugbetalen. En op mijn volgende storting. Dan kan ik weer iemand helpen. Het minimum bedrag dat je kunt lenen is immers 25 dollar.

Je kunt overigens ook gewoon eenmalig een lening geven en deze opnieuw uitlenen wanneer de eerste ontvanger terugbetaald heeft of (zelfs) laten terugstorten. Het is aan jou dus, om te bepalen hoe je meedoet.

 

Ik hoop dat ik een paar mensen heb kunnen inspireren, alvast bedankt namens Voahary. En mocht zij haar 125 dollar ontvangen hebben, dan vind je hier soortgelijke verhalen van andere mensen die je ook enorm kunt helpen in hun leven met die paar tientjes.

11 gedachten over “Een beetje helpen

 1. Wel jammer dat je alleen mee kunt doen als je een creditcard hebt of een paypal-rekening. Ik ben daardoor afgehaakt op het laatste moment. Jammer dat het niet anders kan.

  Like

 2. Ik bel dol op Kiva. Ik heb deze week mijn 50e lening gemaakt. Ik kies op gevoel, met een lichte voorkeur voor ‘groene’ investeringen zoals zonnepanelen of de aanschaf van ecologische mest. Ik heb de eerste maanden veel geld ingelegd, nu krijg ik iedere maand genoeg terug om 2 of 3 nieuwe leningen te verstrekken. Ik wil iedere maand een klein beetje bijstorten. Ik doneer niet bij elke lening aan Kiva, dat zou wel wat veel worden.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ❤ Kiva! Goed voor je karmapunten 😀
  Ik stort elk vakantiegeld 25 euro erbij, heb er 250 euro inzitten nu. Steeds als er door de verschillende terugbetalers 25 euro saldo is, zoek ik een nieuw project uit. Meestal op gevoel, waterputten en schoolgeld zijn mijn favoriet. Ik leen via Wakibi, dus Kivaprojecten vertaald door nederlandse vrijwilligers die hier actief werven voor Kiva. Dat moet van mijn tante, vrijwilliger bij Wakibi :p
  Ik heb nog niet meegemaakt dat er niet terugbetaalde werd, wel vaak dat er versneld afgelost werd. Maar als het een keer zo is, soit. Dan zal diegene wel een groter belang bij die centen hebben dan ik, niet?

  Geliked door 1 persoon

  1. Versneld aflossen klinkt niet alleen betrouwbaar. Maar volgens mij moeten de leners ook rente over hun lening betalen. (aan hun kant zien ze een bank nl) En met versneld aflossen betaal je minder rente. Zo’n actie vind ik best wel snugger van de lener.

   Like

 4. En als je de Nederlandse variant wilt dan kies je voor Wakibi, het Nederlandse zusje van Kiva!

  Like

 5. Ik heb goede ervaringen met Kiva. Het bedrag dat wordt afgelost, laat ik staan tot ik een volgende lening kan verstrekken en soms doe ik er een paar tientjes bij. Op die manier heb ik er weinig geld in gestopt en toch meerdere initiatieven kunnen steunen. Ik steun vooral vrouwen, individueel en als collectief. Het is me in 10 jaar geloof ik 1 keer overkomen dat iemand niet terug kon betalen en dat de lening moest worden afgeschreven. Tip: soms zijn er ook acties waarbij je een donatie doet, en dat die donatie dan wordt verdubbeld door een stichting of zo.

  Geliked door 1 persoon

  1. Goed dat je je ervaringen beschrijft! Ook ik heb goede ervaringen met het terugbetalen!

   Ik steun ook vooral vrouwen. Soms wel even goed checken want soms steun je via de vrouw alsnog haar man, dat staat dan wel in de beschrijving. Daarom kies ik vaak voor alleenstaande vrouwen of een collectief. Soms is een echtpaar echter ook prima… 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.