En dóóór…!

Als je dan aan het opruimen geslagen bent, dan komt het fenomeen “werk” wel erg ongelegen….

En dat dan je nieuwe laptop tot twee keer toe ineens uitgaat en gaat updaten. Zodat je Excel bestand tot twee keer toe verdwenen is. Zodat dat “even een uurtje heul hard werken” de hele ochtend in beslag neemt…… …. ….

Maar goed. Het is af en de rest komt vanavond wel. Zometeen, dus, welteverstaan.

Zolder is helemaal 100% definitief opgeruimd. Er staan nog zes tot acht dozen met bewaarspullen. En wat laminaat dat over was. Ik heb nog geen “na-foto” maar geloof me maar op mijn blauwe ogen.

De trapkast naar de zolder. Nog nooit opgeruimd. Nog nooit echt gebruikt. Er lag zooi in dat van de zolder af naar beneden gedwarreld of gevallen was en achter de trap terecht was gekomen en dat ik dan vond dat het daar ook wel prima lag: een halve tent, een doosje half gesmolten kaarsen. Onder dikke lagen stof. En dooje spinnen. Een schoen zonder vriendje en een dito handschoen waarvan ik de ander nog had dus nu een setje bijpassende. Kunnen die andere vier linkerhandschoenen zonder rechter exemplaar mooi weg…! Een paar lege dozen “handig om de originele verpakking te bewaren” waarvan de inhoud inmiddels allang weg is en nu de dozen dus ook. En reserve van reserve bestek. Dat mag dus ook wel weg….

Nu is hij leeg, stofvrij. Ik kuch nog effe na….

En de strijkplank past erin. Die gebruik ik haast nooit dus hij ging bijna óók naar de milieustraat. Maar ach. Staat ook weer niet gigantisch in de weg….. nu niet meer…. tenminste…nu hij in de kast past. En voor die ene keer per jaar dat ik overhemden strijk is ‘ie toch wel makkelijk. Of voor het geval dat ik ooit een mevrouw krijg die voor mij gaat strijken. Je wéét het niet, he..?!

En oh ja de verhuisdozen die ik nog niet nodig gehad heb (niks inpakken…! Wég gooien!) borg ik er ook in op, in die kast. Die kan nu immers gewoon open en dicht en hij is schoon en leeg en ik kan er zó bij.

Ik leende gisteren een opruimboek uit de bieb en deed inspiratie op, waardoor ik er vanmiddag nog een klein klusje bijvoegde ik ruimde mijn schoonmaakspullen op.

Het experiment met een kratje was geen succes: er verzamelden zich spullen en rommel in. Had ik eigenlijk wel kunnen weten….

Dus sopte ik het kratje uit en bracht het naar de kelder.

Ik gooide vijf of zes busjes / potjes weg “voor het onderhoud van de schoenen”. Immers: ik poetste sinds mijn 15e nooit meer schoenen en ik spoot ze nog nooit in met een spuitbus. Ook al krijg je die dus mee van zo’n schoenenverkoopmevrouw. Dus die schoenenpoetsdingen mochten weg, van mij.

Ik maakte van twee halve flessen afwasmiddel, één hele. En ontdekte nóg zo’n fles. Onderin het kratje.

Ik gooide tienduizend-en-twaalf ijzerdraadjes-voor-de-vuilniszak weg. Die gebruik ik dus niet…..

Ik herontdekte spul voor de wc. En ontkalker. Ik deed de half oppe soda bij de half oppe soda. Gooide drie vieze sponsen weg en een hele vieze afwasborstel.

En vervolgens zette ik alleen die schoonmaakmiddelen die ik gebruik – niet al te vaak, ik geef ’t toe… – weer terug.

En nu heb ik ineens plek om het oud papier in het kastje te bewaren, in plaats van onder de stoel-die-in-de-keuken-staat. Heel fijn, zeker omdat Pippa karton heerlijk vindt om te verscheuren… en ik niet….

Echt fijn, zo’n opgeruimd kastje. Als bonus stofzuigde ik de benedenverdieping. En oh toch ook maar de trap naar boven. Was wel nodig na die stoffige zolderbende.

En morgen is mijn slaapkamer aan de beurt…. met als grote vraag: wat ga ik met die lifetime verzamelde honderden boeken doen….?!

Toch niet weggooien…. toch?!

17 gedachten over “En dóóór…!

 1. Wat ben je ontzettend goed bezig! En ik bedenk me dankzij jou dat ik over opruimen nog een blogje online wilde plaatsen ;-).

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed bezig! Ga lekker door zo!
  Ik wilde nooit aan het digitale boek, maar na eerst een ereader en nu mijn Ipad ben ik om. Ebooks zijn vaak goedkoper in aanschaf, je kunt er veel meer meenemen op vakantie/in vliegtuig etc.
  En het leest handig, niet altijd zo’n groot zwaar papieren boek in je handen.

  Ik heb een groot deel van mijn papieren boeken verkocht op een jaarmarkt, verder per 10 stuks van hetzelfde genre/auteur voor weggeefprijsjes op fb groepen in de buurt gezet.
  Ook weleens te ruil aangeboden voor grote pot pindakaas o.i.d.

  En anders naar de kringloop inderdaad,

  Succes verder!

  Geliked door 1 persoon

 3. Je gaat als een speer zeg. Fantastisch.
  Ik ben de uitzondering qua boeken geloof ik, ik houd teveel van boeken. Hier mogen er veel blijven. Zoveel dat ik een slaapkamer als bieb ingericht heb.Veel wordt ook uitgeleend, mensen weten dat ik bepaalde boeken heb en komen dan struinen in de muur van kennis die daar staat. Ja, soms komt en boek niet terug, dan hoop ik dat de lezer er veel aan heeft. Bij de laatste verhuizing had ik wel speciale boekendozen. Die zijn steviger en iets kleiner. Zo’n grote doos vol boeken is niet te tillen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk.
  Ik heb paar haar geleden ongeveer 3/4 van mijn boeken weggedaan. Totaal geen spijt van gehad. Gewoon hup alles naar de kringloop. Nu koop ik nog wel af en toe een boek en ik ruil boeken net mensen maar de verzameling blijft redelijk onder controle.

  Geliked door 1 persoon

 5. Binnenkort gaan mijn beide kinderen het huis uit. Ze hebben samen een appartement gekocht in Amsterdam ZO, vlak bij werk en studie. Ik kan me nu al verheugen op het opschonen van hun kamer en zolder hier in huis, want man o man, wat maken ze er een bende van (en verder ga ik ze ook wel een beetje missen hoor). Maar die bende van hun ga ik zeker niet missen.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wauw, Wij zijn vorig jaar verhuisd en onze opruimronde nam een stuk langer in beslag. Ben onder de indruk Hoe je het aanpakt. Wat die boeken betreft: wij hebben een selectie gemaakt: is het waarschijnlijk dat we ze herlezen? Ja? Dan mocht het – in elk geval voor nu blijven. Boeken met sentimentele of ‘echte’ waarde (een paar echt oude boeken waar we ook wel aan gehecht zijn – we doen er niets mee verder dus eigenlijk onzin, maar een bepaalde mate van sentimentaliteit ‘mag’) ook. We hadden nog veel boeken die we ‘voor ooit voor de kinderen’ bewaarden. Die zijn allemaal weg. Het is reeeler dat ze tegen die tijd digitaal lezen (net als wij….). Ik heb wel een lijstje gemaakt van boeken die ik wel mooi vond en ‘wie weet ooit’ nog een keer wil lezen. Dan leen ik ze gewoon digitaal. Manlief is wel wat selectiever dan ik, dus die heeft naar mijn smaak nog wel een wat forse collectie behouden, maar goed, dat is dan zijn keuze.

  Geliked door 1 persoon

 7. Binnen onze familie wordt vrij veel gelezen. Als iemand een boek uit heeft gaat deze vervolgens de hele familie langs. Het is eigenlijk een vast onderdeel geworden tijdens familiefeestjes. Dan komen er altijd boeken (en puzzels) tevoorschijn en die wisselen dan van eigenaar. Zo hou je het aantal boeken in huis beperkt. Als een boek door iedereen is gelezen dan gaan de boeken naar een nichtje die bij een voedselbank werkt, daar worden ze uitgedeeld aan geïnteresseerden.

  Geliked door 1 persoon

 8. Geef jezelf uit die stapels boeken 20 kado. De rest weg. Ik heb ook veel weg gedaan en nooit spijt. Heb nu nog een aantal mooie kookboeken en tuinieren boeken en een paar leesboeken.

  Geliked door 1 persoon

 9. Yep, boeken naar de kringloop, gratis biebkastje of maak er vrienden mee blij. Ik vond het best moeilijk om veel van mijn boeken weg te doen vlak voor mijn verhuizing. Het gekke is dat ik ze daarna nooit heb gemist.
  En wat ben je goed bezig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja leuk plan maar ik ga nu geen nieuwe projecten erbij nemen, dus die free library gaat er natuurlijk niet komen…! 🙂

   Like

Reacties zijn gesloten.