Prioriteiten stellen qua opruimen

Als je – zoals ik – je huis opruimt voor een verhuizing dan doet dat éne kastje onder de gootsteen er niet toe. Bij een eventuele rondleiding gaan mensen dat deurtje echt niet zomaar opentrekken.

Voor mij, echter, maakt zo’n kastje een groot verschil. Ik bedoel: die Helemaal Opgeruimde Zolder is een pak van mijn hart. Ik dacht daar echt wel een week mee bezig te moeten zijn en nu is ‘ie na twee dagen gewoon leeg op de dozen die er horen na.
Het was de meest puinhoperige ruimte in mijn huis – want ik kwam er nooit – dus het helpt me echt wel om het begin van het einde van Het Grote Opruimen te zien, nu die ruimte “af” is.

Toch…. ik kom nooit op zolder. Het is gewoon een simpele vliering waar je een paar of een paar meer dozen op kwijt kan. Met de kerstversiering, inderdaad. Ik kreeg pas last van die zooi toen ik een half jaar geleden, na vijf of tien jaar twijfelen, eindelijk besloot dat ik nu toch echt ging verhuizen.

Dat éne keukenkastje dat er nu keurig-netjes uitziet, helpt me om juist ook wat meer aandacht te geven aan “de lopende zaken”. Ik doe het kastje blijkbaar best vaak open en iedere keer ben ik blij. Die combi van het “pak van mijn hart, de zolder is af” en “hoera kijk eens wat een gezellig opgeruimd kastje!” dat doet het ‘em voor mij qua energie en zin om door te zetten.

Ik zit nu – dus – enorm in die opruimflow het allerbelangrijkste voor mij is om dat vast te houden. Dus stelde ik mezelf – nadat ik in mijn blog van gisteren de vraag aan jullie stelde wat ik zou doen met mijn boeken – een aantal vragen.

Nu de zolder opgeruimd is: welke prioriteiten moet ik gaan stellen en waarom?

 • Waar zie ik het meeste tegenop (en gaat waarschijnlijk dus meevallen?)
  Antwoord: de tuin en de schuur.
 • Wat is belangrijk voor het verkopen van het huis?
  Antwoord: de tuin omdat deze ervoor kan zorgen dat mensen verliefd worden op het huis. En verder Alles Wat In Het Zicht Is en Stoort, zoals de rommelige schuur, de kelder die half als opslagruimte dient en voor de andere helft is ingericht als werkplek. 
 • Wat is belangrijk voor mij om in die opruimflow te blijven, de komende week?
  Opgeruimde plekken waar ik blij van word. Zoals dat kastje onder de gootsteen. En dat dingen AF zijn. 

Ik kwam tot een prioriteitenlijstje. Hier komt ‘ie:

 1. De tuin is de grootste klus denk ik. Bovendien is de tuin één van de belangrijkste mooie eigenschappen van mijn huis. Die moet er dus tiptop uit zien. Omdat het zo’n grote klus is en omdat ik niet alle gereedschappen heb die ik wel nodig moet hebben, heb ik besloten dit niet zelf te doen. Ik zette deze klus afgelopen dinsdag online en inmiddels heb ik vier reacties. Drie bedrijfjes heb ik extra vragen gesteld, op basis van de info die daarop volgt ga ik morgen met twee of drie ervan afspraken inplannen voor komende week. Dan kan die klus vervolgens héél snel afgerond worden.
 2. Achterstallige opruim- en schoonmaakklussen In Het Hele Huis. “Alles”, dus. En dan vooral: wat er in (en op en onder) de kasten zit. In principe wordt het huis niet sneller of beter verkocht met opgeruimde kasten, zoals ik al zei: mensen trekken die kastjes echt niet zomaar open. Bovendien ga ik niet één dag nadat het huis te koop gezet wordt, al meteen verhuizen en in die zin heb ik dus nog echt wel tijd om die kasten verder uit te mesten. Maar voor de “opruimflow” is het wél belangrijk dat ik er aandacht aan ga geven. Misschien wel het allerbelangrijkste, omdat deze klus zo moeilijk te overzien is. Dus… deze taak SMART maken (Specifiek, Meetbaar, ACceptabel, Realistisch en Tijdgeboden) heeft mijn prioriteit gekregen vandaag, en ik schreef de eerste kast-klusjes op mijn whiteboard. En verder heeft ’t dus eigenlijk geen prioriteit. Kasten opruimen worden de “blije tussendoortjes”.
 3. De kelder. Deze is al best opgeruimd maar ik wil maar de helft van de spullen meenemen naar mijn nieuwe huis. Dat betekent: nog meer uitzoeken en wegpleuren. Ik heb gepland om daar het komend weekend mee bezig te gaan zodat ik maandag weer met een gevulde Sunnybus naar de milieustraat kan.
 4. De schuur. Alles behalve wat gereedschap, mijn fiets, de step en de fiets van Zonne moet weg. Maar voor de schuur vind ik het vandaag echt veels te koud. Meer iets voor volgende week, dus. En dan vervolgens gewoon nog een keer naar de milieustraat.
 5. De kas in de tuin. Ook buiten dus, en ook echt VEELS te koud nu. En misschien kan deze wel meegenomen worden door degene die aan de slag gaat in mijn tuin. Deze klus is dus ook voor volgende week (om over na te denken of uit te voeren).

 

Volgende vraag….:

Ga ik de oorlog winnen met de keuze maken over wat te doen met mijn boeken?

 • Zie ik ertegenop hiermee aan de slag te gaan? Het antwoord is “nee”. Als ik ze wegdoe, zijn ze binnen een uurtje of twee weg. Als ik ze houd, doe ik ze voor het verhuizen in dozen en ook dikke prima.
 • Is het belangrijk voor de verkoop van mijn huis? Het antwoord is “nee”. Boeken staan echt net persé slecht op foto’s of tijdens een rondleiding.
 • Is het opruimen van de boeken belangrijk voor mij om in de “flow” te blijven? Het antwoord is “nee”. Belangrijker is om aan de slag te gaan met opruim- en schoonmaakklussen in het hele huis.

Dus ging ik vandaag níet een boekenbieb maken of boeken op MP of FB zetten. Die boeken hebben geen prioriteit.

In plaats daarvan ordende ik mijn boeken en ik stofte ze af. Ik ruimde de inhoud van mijn nachtkastje op (lege en halflege-over-datum flesjes hoestsiroop, zakdoekjes, boeken, lenzenvloeistof, lenzendoosje, een stuk klimtouw – jawel dat kan ik – en een handwerkje). Ik checkte de inhoud van onduidelijke doosjes en tassen in mijn boekenkast en gooide het merendeel weg.

Kijk, een “voor” en “na”- foto…. Links zit er nog vanalles in de doosjes in mijn boekenkast. Rechts zijn ze leeg. Ik bewaar ze, voor in ons Volgende Huis, voor Zonne. Zij kan ze mooi gebruiken voor knutselspullen, playmobil en meisjes-spulletjes.

 

Hieronder allebei “voor”. Duidelijk te zien is dat veel van die boeken er maar zo’n beetje ingepleurd zijn en dat er onder mijn boeken zich nog “vanalles” opgehoopt heeft.

… en na (geen foto van het onderste gedeelte van mijn boekenkast. Onder de onderste rij is het nu helemaal leeg):

Hm die ramen zijn nog steeds niet echt schoon, he? Maar ach… wel een stuk schoner…

Ik stofzuigde onder mijn bed en gooide alles wat daar lag (een stoffig paar pumps, onduidelijke papiertjes, drie verdwaalde sokken zonder vriendje) weg. Ik bracht drie gezelschapsspelletjes die in mijn boekenkast terecht waren gekomen naar zolder want daar is die voor. Ik gooide oud papier weg, veel oud papier: tijdschriften, tekeningen, héél veel zelfbedachte evaluatieformulieren en uitgeschreven klimlesjes. Bladmuziek. Prints van brei- en haakpatronen.

Ik verschoonde en passant mijn bed. Waste de ramen – dus – . Stofte alles af, twee keer. Stofzuigde ook twee keer en vervolgens zwierde ik een dweil rond. Ik vond zevenendertig ofzo elastiekjes en haarspeldjes voor groot en klein en bewaarde de drie mooiste. In de badkamer. Waar ze horen.

Mijn slaapkamer is helemaal opgeruimd. Alleen die kledingkasten kunnen nog wel wat leger en opgeruimder….. Maar nee die kledingkasten hebben éven geen prioriteit. Voor nu is het even goed genoeg.

En passant deed ik ook nog effe de was en poetste ik het aanrecht. En ik ging effe snel naar het bos met Pippa. Brr koud. En zwemles en eten bij een kennis en vervolgens nog even rapportgesprek met de juf…. en iets met werk…

20180301_141906.jpg

Maar goed. Het stappenplan, dus….

Morgen wordt Zonnes slaapkamer onder handen genomen…. en misschien ga ik dan nog aan de slag met de zesde ronde “mijn megagrote kastenwand opruimen”…. of ik ga post sorteren en de koelkast even uitruimen en schoonmaken, om in de flow te blijven….

Morgen ga ik ook afspraken maken met drie makelaars, voor eind volgende week… want dan is het grote opruimen (op de tuin na, misschien) af!

Oh ja. Ik verkocht een wipstoeltje. Voor twee euro. Daarvoor had het twee maanden op MP gestaan. De grootste winst is echter dat hiermee het laatste “baby-item” ons huis uit is.

Op naar de peuter- en kleuter-items. Iemand geïnteresseerd in een meegroeibed?

 

10 gedachten over “Prioriteiten stellen qua opruimen

 1. Hoi
  misschien heb je het al eens aangegeven, maar waar woon je? ik hoef geen specifiek adres natuurlijk, maar welke regio?
  Ik ben nl op zoek naar een huis en ik wil een (grote) tuin, schuur en kelder 😉 Hoe groot is de tuin dat je er niet zelf aan begint?? Gewoon nieuwsgierig.
  Succes met opruimen ik ben ook al sinds januari (langzaam) bezig.

  Like

  1. Ik woon in Nijmegen, Eva.

   Ik heb een stuk grond van 400 vierkante meter, dat is dus de voortuin – oppervlakte woning (=hoekwoning) en achtertuin. De achtertuin zelf in 60 meter diep.

   Like

   1. Bedankt voor je snelle antwoord. Helaas “verkeerder” regio voor mij. En ik zoek meer grond. Heb nu ongeveer wat jij hebt en ondanks dat iedereen om ons heen onze tuin heerlijk vind, wil ik juist meer groen!

    Geliked door 1 persoon

 2. Goed bezig! Ik vond zelf de bloemen op je slaapkamermuur heel vrolijk maar toen wij verhuisden kregen we het dringende verzoek muren zo leeg mogelijk te houden voor de foto’s en bezichtigingen. Dus toen een wandje waarop kinderkunstwerkjes hingen (en waar vetvlekken van de blue-tack opzaten) geboend en geschilderd en wat andere wondjes met potloodstrepen ook geschilderd. Het knapte er inderdaad van op. Nu is een mooie versiering zoals bij jou wel heel anders dan onze beschadigde muren, maar toch; kennelijk willen potentiële kopers een soort blank canvas zodat ze er hun eigen droombeeld in gedachten op kunnen projecteren.

  Wat een makelaar betreft: ik heb via funda gekeken welke makelaar in onze wijk het beste verkoopt, en vervolgens een soort steekproef gedaan via het kadaster van de verkoopprijzen (irt de vraagprijzen) voor vergelijkbare woningen met de onze. En toen 2 makelaars uitgenodigd. Is ons goed bevallen.Gekozen voor de kleinere makelaar met een strategie voor ons type woning, wat ook ‘zijn segment’ was. Voelde beter dan de makelaar van een groter kantoor. Maar goed, dat is persoonlijk natuurlijk. We vonden het in elk geval prettig om in het woud der makelaars de keuze te beperken door zelf vooronderzoek te doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat betreft muren en zo laat ik me graag adviseren door de makelaar.

   En keuze van makelaars… tja… toen het nog crisis was heb ik er drie aanbevolen gekregen door een aankoopmakelaar. Eén daarvan wordt door bijna alle mensen die bij mij in de buurt een huis verkopen, gekozen. Ik wilde aan één van die verkopers gaan vragen waarom.

   Die éne heeft dus mijn speciale interesse maar ik wil sowieso drie offertes.
   Fijn dat jij je ervaringen deelt, ik ga hier binnenkort eens wat dieper in duiken.

   Like

 3. Goed bezig hoor! Die makelaars bellen is ook slim, want dan heb je een extra stok achter de deur. En nadat ze voor de eerste keer zijn geweest en foto’s maken zit gelukkig altijd nog een weekje of misschien twee 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Goed bezig zeg! als ik het lees krijg ik zin om ook aan de slag te gaan :-). We houden het aardig bij hoor, maar er kan vast nog wel eea weg. En de vliering moet ook echt een keer gebeuren. Gisteren nog de rommellade in de keuken opgeruimd. En vorige week een baby/peuterkookboek aan een collega gegeven. Werd ik ook blij van :-), kleine successen zijn ook fijn!

  Geliked door 1 persoon

Reacties zijn gesloten.