En dat het weer goed komt

Dus ja: mijn leidingen zijn kapot gevroren. Onder de grond. En ook de radiator in de tuinkamer. Maar ik heb er niet direct – nu – veel kosten aan. De verbinding “naar buiten en naar achter” is afgesloten en dat was zó gepiept. Het is een korte termijn oplossing maar vooralsnog is ons huis weer heerlijk comfortabel. In overleg met mijn toekomstige makelaar ga ik beslissen wat we verder met die leidingen gaan doen.

Het bezoek van Murphy op maandag kostte me veel tijd en energie. Maar inmiddels is het woensdag en die dag is voorgoed voorbij. Het leven gaat door.

Er is nog meer goed nieuws.

Tuinman.

De keuze voor de tuinman is gemaakt en dinsdag wordt onze tuin weer gewoon het paradijsje wat het altijd is geweest. Voor een meer dan redelijke prijs. En als het niet af is kan ik kiezen om de rest zelf te doen of de tuinman een dagje terug te laten komen, maar het ergste werk – waaronder ook de afvoer van alle tuinafval die ik in mijn GFT-bak never-nooit-niet kwijt kan – is dan wel mooi achter de rug.

Makelaars.

De voorselectie van makelaars heb ik bijna afgerond op basis van telefoongesprekken en prijsindicaties inclusief eventuele bijkomende kosten. Alle zes makelaars die ik gesproken heb, zijn positief over hoe snel mijn huis verkocht kan worden en wat het kan opbrengen. Mijn straat is populair. Huizen staan maar kort te koop en de waarde is meer gestegen dan gemiddeld in de stad.

Zelfs de meest voorzichtige schatting van de verkoopprijs is hoger dan dat ik zelf steeds in gedachten heb gehad. Natuurlijk beloven ze me de hemel omdat ze geld aan me kunnen verdienen… maar ze kunnen me natuurlijk ook weer geen gouden bergen beloven en dat mijn huis vervolgens vijftigduizend euro minder opbrengt.
Degenen die het meest realistisch zijn en het minst slijmen en degenen waarvan ik goede verhalen heb gehoord – èn die niet te veel geld aan mijn huis willen verdienen – mogen volgende week langskomen voor een bezichtiging en dan vervolgens ga ik kiezen.

Mocht jij nog tips hebben qua keuze van makelaars, laat je dan maar horen. En nee ik ga het huis niet zelf verkopen en ook niet de rondleidingen zelf doen, dus die tip daar ga ik niets mee doen!

Opruimen.

Ik had geen schema maar een stappenplan. Ik loop dus niet achter op het schema ondanks dat Zonnes logeerpartijtje niet doorging van het weekend, mijn maandag verloren ging aan tegenslag en ik dinsdag onverwachts leuk bezoek kreeg en druk was met bijkomen en de loodgieter die de boel moest fixen. En douchen.

Dat was dus een goed idee, om geen schema met data te maken. Want dan was de kans groter geworden dat ik vandaag (en gisteren) mijn schouders had laten hangen.

Gisteren al een beetje, maar vooral vandaag pakte ik het stappenplan weer gewoon op: het voorste deel van de kelder (“het washok”) werd opgeruimd en ik sorteerde afval voor op “morgen aan de straat zetten” en “morgen naar de milieustraat brengen”.

Mijn huis wordt leger en leger, en steeds opgeruimder. De rest van die kelder ga ik ook opruimen, deze week, waardoor ik volgende week aan de slag kan met de laatste klussen: de schuur, de tuinkamer en de kas. De kleine tussendoorklussen (prioriteit twee) lopen als een rode draad door mijn dagen heen, ik vind het bijna leuk ermee aan de slag te blijven.

Goed onthouden dat het helemaal niet veel tijd en energie kost om een kastje uit te soppen! En hoe blij je ervan kunt worden…!

Inkomsten.

Ik leef al maanden op een nullijn qua inkomsten: de kinderbijslag en kindertoeslag zijn het enige wat erbij komt. Daardoor moet ik interen op mijn spaargeld. Nu weet ik dat dat nu eenmaal zo gaat, als je ondernemer bent. Maar ondanks dat ik een spaarpot opgebouwd had voor de maanden met lagere inkomsten, is het gewoon niet leuk om spaargeld op te nemen voor de boodschappen en de zwemles. Ik was ook wel verwend geraakt, de laatste jaren: mijn spaargeld groeide aan waardoor ik luxe keuzes kon maken: aflossen of beleggen. En aflossen van de hypotheekschuld is verslavend, zoals iedere aflosser weet. Net als kapitaal opbouwen en beleggen, wat naar mijn idee nog veel verstandiger is (waarom dat lees je hier).

Als je dan moet besluiten om niet meer af te lossen of te investeren in beleggingen en je je spaargeld tóch ziet slinken, doet dat wel wat pijn.

Het geeft toch ook af en toe een wat paniekerig gevoel, als je maandenlang niet eens één aanvraag voor een offerte krijgt…. Ik blijf wel hard roepen dat dat ligt aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar toch werd ik er onrustig van.

Want wat nou als ik outdated ben? Of wat nou als er een concurrent is bijgekomen die ik nog niet ken, en die mijn klanten “inpikt”?

Il doe maar net alsof ik me daar geen zorgen over maak…..

Maar dus. Een paar weken geleden kreeg ik een aanvraag en dat werd een opdracht. Een kleintje. En inmiddels heb ik nóg twee aanvragen binnen (voor ná de verkiezingen): voor een kleine opdracht en voor eentje van gemiddelde omvang. Er is dus (wat) licht aan het einde van de tunnel. Hoewel ik nog niet juich….

Ook ben ik bezig met nieuwe wegen en ideeën om meer opdrachten binnen te halen. Ik maak websites en overleg veel. Ik stuur mailings en bel mensen. Er zitten goede ideeën tussen. Echt. Misschien wel goudmijntjes….

Die nieuwe ideeën hebben tijd nodig en wie weet levert het voor de zomer nog iets op.
Ik zou nog steeds héél graag alvast die opdracht van gemiddelde grootte binnen hebben (voor mij goed voor twee maanden omzet), maar die ene kleine opdracht en de twee nieuwe aanvragen – en dus kansen op meer omzet – maken mijn bezorgdheid wat minder groot. Hoewel – voor de duidelijkheid – het wel zeker is dat ik zelfs met die twee opdrachten erbij zéker niet voldoende omzet heb binnengehaald in de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Het kan verkeren…

En als ik mijn huis met die dikke winst verkoop die de makelaars nu beloven èn een aangepaste rente krijg na de koop van mijn nieuwe – goedkopere – huis… dan ….

… dan hoop ik nog steeds dat ik het flink druk krijg qua opdrachten dit jaar. Want wat zou het zonde zijn om dat geld te besteden aan aardappelen en verzekeringen.
Een echt eerstewereldprobleem. Ik weet het….

 

19 gedachten over “ En dat het weer goed komt

 1. Waarom ga je niet een tijdje een interim opdracht doen? Verzekerd van een vast inkomen.

  Like

 2. Mijn tip is om geen bodemprijs te noemen aan de makelaar. Eerst gewoon beslissen wat je er voor wilt hebben. Zeker nu de markt weer is aangetrokken. Mocht de verkoop niet vlotten dan kun je altijd nog een bodemprijs bepalen. Ik heb dezelfde ervaring als hierboven. Laat ze maar werken voor hun centen 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik hoop in ieder geval met je mee op die superdikke opdracht, waardoor je helemaal niet meer kan kiezen tussen beleggen of aflossen, maar gewoon alles wel moet doen 😉

  En qua makelaars; ik heb er destijds vijf gevraagd en ik heb mijn keuze vooral gebaseerd op of ik zélf een huis van die makelaar zou kopen. Voor mij betekent dat dan: een eerlijk (overkomende) makelaar, niet teveel gebakken lucht, een bepaalde passie op kunnen brengen voor het huis, enzovoorts. Bovendien bleek er ook te onderhandelen te kunnen zijn over de courtage. Bij de één was dat niet, maar bij de ander wel. Ik had uiteindelijk wel ‘geluk’; een fijne makelaar, geen ‘opstartkosten’, maar alleen betalen voor de foto’s (daar werd dan een apart bureau voor ingeschakeld dat ze ook nog eens supermooi bewerkte. Was niet noodzakelijk, maar wel echt een pluspunt. Die 300 euro wilde ik daar dan wel voor betalen. Opstartkosten bij andere makelaars waren hoger en dan had je nog niks) en een iets lagere courtage (uit mijn hoofd gezegd 1,5% in plaats van 1,65%,

  Wat ik de volgende keer anders zou doen: duidelijker communiceren over wat ik ervoor wilde hebben. Toen we met één stel, bijna in het begin, in een bepaalde onderhandelingsfase waren, heb ik me wat laten ontvallen als in ‘daarvoor zou het ook wel kunnen’. Dat werd verder geen concreet tegenbod ofzo. Maanden later, toen de belangstelling weer enorm aantrok en ik bijna leek te kunnen kiezen uit kopers, bleek dat de makelaar dat bedrag al als ‘bodem’ had aangegeven bij die nieuwe mensen. Niet handig, want dan gaan zij natuurlijk daar vanuit en er nóg wat onder zitten. Die prijs zat al ongeveer 40k onder de vraagprijs, dus het was helemaal nergens voor nodig om die ruimte al bijna bij voorbaat weg te geven. Een volgende keer zou ik dus wel zeggen dat het onderhandelingsgedeelte per kijker/bieder maar even apart bekeken moet worden. En misschien ook gewoon maar een troef achter de hand houden richting de makelaar, zodat die niet denkt: verkocht is verkocht, dan maar voor wat minder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tegenwoordig zijn in mijn buurt courtages van rond de 1% gebruikelijk. Of bijvoorbeeld 0,8% en vervolgens 10% van het bedrag bovenop mijn minimum. En ja. Die klik doet veel, dat merkte ik al bij de telefoontjes!!

   Like

 4. Bij ons werden de verkoopfoto’s op een bewolkte dag gemaakt. Voor binnen niet een probleem. Maar voor buiten hebben we de makelaar gevraagd om de mooie zonnige foto’s te gebruiken die we zelf al hadden gemaakt van het huis aan de buitenkant en de tuin.
  aantrekkelijkee

  Geliked door 1 persoon

 5. Wat was er zo mis met mijn ervaring delen dat ik het wel via Zelfverkopen heb gedaan?

  Like

  1. Niks hoor, ieder zijn of haar eigen ervaring en fijn dat het jou bevallen is.

   Ik heb ervoor gekozen om wél via een makelaar te verkopen en aangezien ik vind dat ik daar goed over heb nagedacht, ben ik niet meer van dat besluit af te brengen… Dus als mensen het me adviseren dan ga ik daar niets mee doen…

   Net als dat ik besloten heb om naar een dorp te verhuizen. Dat wil dus zeggen dat als ik zou vragen hoe ik zo’n verhuizing naar dat dorp moet aanpakken, ik op dat moment niet zit te wachten op adviezen om naar een stad te verhuizen.

   En als ik een blauw vest wil en ik twijfel tussen katoen en wol, sta ik niet echt open voor de voordelen van een rood vest…

   Like

   1. Leuk, naar een dorp verhuizen! Hebben wij ook gedaan eind 2011 en in 2014 naar een nog kleiner dorpje ernaast, in zuid-west Gelderland, 10 minuten rijden naar den Bosch, 25 minuten naar Utrecht, bevalt uitstekend!

    Geliked door 1 persoon

 6. Mijn twee cent: doe het vooral niet zelf, geef geen rondleidingen zelf en doe ook vooral niet mee aan open huizen dag. Ieder zijn vak, een goede makelaar kan dat veel beter. Kies een fijne makelaar waarmee je genoeg klik voelt dat hij jou een goede verkoop gunt (en zichzelf de goede opbrengst), en dat hij echt tijd (en motivatie) heeft voor de bezichtigingen en verkoop.
  Maak met de makelaar duidelijke afspraken over vaste momenten in de week dat jij ruimte voor bezichtigingen kunt maken, en dan ook twee dagen van te voren zodat je tijd hebt om je in je eigen planning de keuken op te ruimen, was te doen/verbergen etc. Koop geen bloemen, zet geen koffie en bak geen taarten voor een bezichtiging en luister vooral niet naar mensen die denken dat dat factoren zijn in de verkoop van je huis. Je verkoopt je huis, geen taarten.
  O, en bedenk even wat je niet op funda/makelaarssite wil laten zien (foto’s, waardevolle spullen, sloten en beveiligingsmaatregelen etc) en vraag of je de foto’s mag zien voordat hij ze op funda zet.

  Geliked door 1 persoon

 7. Tip voor makelaars: kijk op Funda naar de recensies over makelaars, of op hun websites, daar krijg je al een goede indruk. De meeste slijmen sowieso en zien er uit als “gladde jongens” maar dat hoort bij het beroep, haha, dus daar maar niet teveel op letten!
  Ik ben vorig jaar voor een klein kantoor gegaan (Woonaccent Almere), altijd bereikbaar, konden heel snel actie ondernemen (dat wilde ik zelf graag) en van het eerste bezoek tot en met de verkoop en afronden bij notaris heeft het “maar” 3 maanden geduurd.
  En vraag ook even of ze een professionele fotograaf hebben, sommigen doen het zelf maar een “echte” fotgraaf kan je huis veel beter uit laten komen op de foto’s.
  Succes!

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een mooie blik, geen planning of schema maar een stappenplan.
  Jammer dat het even tegenzit met werkopdrachten, maar zoals ik jou ken uit je blog verwacht ik dat het wel weer op de rit komt. Je werkt hard en bent innovatief bezig. Succes met opruimen en makelaar keuze!

  Geliked door 1 persoon

 9. Voor de verkoop van je huis heb ik maar één tip: kies de makelaar waar jij je goed bij voelt. Degene bij wie jij je op je gemak voelt en waarvan je het idee hebt dat ze oprecht voor jou aan het werk gaan. Heeft bij ons destijds goed gewerkt. Succes met de verkoop.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik vind het fijn dat jij zo open en eerlijk bent. Echt een kijkje in je leven. Brutally honest. Ik duim voor een XL opdracht 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor het compliment.

   Tja… zoals ik in “over mij” schrijf: ik blog over mijn gestuntel….

   En ja laat die opdracht maar komen. Liefst gewoon een opdracht voor 20 uur per week, 30 weken lang. Lijkt me wel wat….! 🙃

   Like

Reacties zijn gesloten.